ΑρχικήΥπολογιστέςGigabyte, νέο BIOS για μητρικές κάρτες της σειράς AMD 500 με υποστήριξη...

Gigabyte, νέο BIOS για μητρικές κάρτες της σειράς AMD 500 με υποστήριξη SAM

Η Gigabyte ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα νέου BIOS για τις μητρικές κάρτες που είναι βασισμένες σε AMD chipset X570, B550 και A520 που επιτρέπουν τη λειτουργία ενεργοποίησης του Smart Access Memory (SAM) παρουσία καρτών γραφικών Radeon RX Series 6000 και 5000 Ryzen CPU. Όπως έχουμε ήδη γράψει αρκετές φορές, το SAM (ελληνιστί Έξυπνη Πρόσβαση Μνήμης) επιτρέπει στην CPU να έχει πρόσβαση σε ολόκληρη τη μνήμη στην κάρτα γραφικών, αφαιρώντας έτσι το προηγούμενο όριο των 256 MB και, κατά συνέπεια, καταργώντας ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο στοιχείων, αυξάνοντας την απόδοση του συστήματος.

Αυτή η δυνατότητα είναι γνωστή ως Resizable BAR και αποτελεί μέρος της τεχνολογίας PCI Express, που θα προσφέρεται επίσης και από GPU Nvidia στην οικογένεια GeForce RTX 3000, η οποία μεταξύ άλλων θα κάνει την εμφάνισή της στις μητρικές κάρτες που βασίζονται στην Intel. Σε λίγους μήνες, η Έξυπνη Πρόσβαση Μνήμης θα γίνει μια δυνατότητα που προσφέρεται από όλες τις εταιρείες στον τομέα του υλικολογισμικού.

Αυτή τη στιγμή το SAM μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε μητρικές κάρτες με chipset της σειράς AMD 500, με επεξεργαστές Ryzen 5000 και κάρτες γραφικών Radeon RX 6000. Η αύξηση της απόδοσης που σχετίζεται με τη λειτουργικότητα είναι μεταβλητή, εξαρτάται από το παιχνίδι και την ανάλυση, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αντικειμενικά εξωπραγματική, ενώ άλλες φορές μηδαμινή.

Η Gigabyte έχει δείξει κάποια αποτελέσματα με εξαιρετικές αποδόσεις, αλλά δεν οφείλεται μόνο στη SAM, αλλά και στη λειτουργία Rage, την αυτόματη λειτουργία overclocking των νέων Radeons, σχεδιασμένη να εκτοξεύει περαιτέρω την απόδοση σε περίπτωση που το επιτρέπουν οι συνθήκες λειτουργίας.

Για να ενημερώσετε τις μητρικές κάρτες Gigabyte X570 με SAM, είναι απαραίτητο να κάνετε λήψη της έκδοσης BIOS F31, ενώ οι λύσεις B550 και A520 πρέπει να ενημερωθούν στο υλικολογισμικό μέσω F11. Μόλις αναβοσβήνει το BIOS, απενεργοποιήστε το στοιχείο “CSM Support” και ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις “Above 4G Decoding” και “Re-Size BAR Support”. Για περαιτέρω έλεγχο, η Gigabyte προτείνει να μεταβείτε στη Διαχείριση συσκευών, στις ιδιότητες της κάρτας γραφικών και από την καρτέλα Πόροι ελέγξτε για την παρουσία του στοιχείου “Large Memory Range”.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166