ΑρχικήΤι είναιΤζιν: Πληροφορίες για το οινοπνευματώδες ποτό

Τζιν: Πληροφορίες για το οινοπνευματώδες ποτό

Ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα πια, που για έναν πραγματικά ποιοτικό εξερευνητή του τζιν γίνεται συναρπαστική η περιήγηση ανάμεσα στο κλασικό, στο νέο, στο πειραματικό, ακόμη και στο εναλλακτικό.

Πρόσφατα μια έρευνα που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο υπό το όνομα Ginfographics, με σκοπό να μας δώσει το νέο προφίλ ενός πολύ δημοφιλούς αποστάγματος σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, έδωσε τα παρακάτω στοιχεία: Στην ερώτηση ποιο είναι το αγαπημένο τζιν κοκτέιλ, το τζιν με τόνικ βρέθηκε στην κορυφή με 60%, δείχνοντας πως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ, αν και πλέον οι πότες έχουν άποψη στο ποια μάρκα ή στυλ τζιν θα ήθελαν, όπως επίσης και τι τόνικ θα προτιμούσαν.

Ακολουθεί το Negroni με μόλις 10%, το κλασικότερο ίσως κοκτέιλ όλων των εποχών που ονομάζεται Dry Martini με 9%, ένα modern classic, το περίφημο Bramble του «επαναστάτη» Λονδρέζου Dick Bradsell με 6% και ακολουθούν τα old school, Tom Collins και Aviation με 4% και 3% αντίστοιχα. Το 54% περιμένει πως θα ερωτηθεί για το ποια μάρκα τζιν προτιμά, ενώ ένα εντυπωσιακό 69% θα απαιτούσε να οριστούν κριτήρια σχετικά με το πώς ορίζεται ένα Craft τζιν, ένα απόσταγμα δηλαδή που αυτοορίζεται ως «χειροποίητο», που προορίζεται για λίγους.

Οι ερωτήσεις όμως αφορούσαν και τις μάρκες των τζιν και ενδιαφέρον έχει το πώς δουλεύει το μάρκετινγκ αφού ως πιο «cool» μάρκες ονομάστηκαν κατά σειρά το σκωτζέζικο Hendrick’s, το νέο λονδρέζικο Sipsmith, το γερμανικό Monkey 47 και έπειτα τα κλασικά «λονδρέζικα» Tanqueray και Bombay.

Η αλήθεια είναι πως το τζιν ήταν πάντα ένα δυνατό ποτό που οι αλκοολικοί του βαθμοί αναδεικνύαν τα πλούσια αρώματα του.

Η τελευταία ερώτηση, όμως, φαίνεται να έχει και το περισσότερο ενδιαφέρον αφού αφορά στις νέες υποκατηγορίες, που φαίνονται να «παίρνουν τα πάνω τους». Και εδώ θα δούμε πως τα τζιν του «Νέου Κόσμου» τα αμερικάνικα artisanal, ή New Western Dry Gins, φαίνεται να κερδίζουν πολύ έδαφος στην πατρίδα τους, μάρκες όπως τα Aviation (συμβολική σχέση με το κοκτέιλ), το υπέροχο Ford’s, που πρόσφατα ήρθε και στην χώρα μας, το Waterloo, ένα Texas style gin –ναι, υπάρχει και τέτοιο–, το Bluecoat.

Ό βασιλιάς όμως είναι ζωντανός και η κλασικότερη κατηγορία τζιν, αυτό που κάποτε ήταν ορισμός του αποστάγματος και που όρισε ότι το τζιν θα πρέπει να είναι ένα απόσταγμα πάντα από άρκευθο –ή juniper στη γλώσσα τους– και από άλλα βότανα, ρίζες και φλούδες εσπεριδοειδών, είναι το London Dry Gin, (που παρά τ’ όνομά του δεν υποχρεούται να παράγεται στην πρωτεύουσα).Και παραμένει όχι μόνον η δημοφιλέστερη κατηγορία τζιν, αλλά ίσως και η πιο ουσιώδης με εταιρίες – θρύλους και παράδοση, όπως το Beefeater, με αποσταγματοποιό τον «πολύ» Desmond Payne, που πρόσφατα είδαμε στο αθηναϊκό bar show και είχαμε την ευκαιρία να τον κεράσουμε ένα Dry Martini στην μπάρα του Baba Au Rum, αλλά και τα Tanqueray, Bombay, Gordon’s, Broker’s, Greenall’s κ.α. Βοτανικά και αρωματικά και λιγότερο λουλουδάτα ή μαλακά σε σύγκριση με τα αμερικανικά, είναι ιδανικά για κλασικά κοκτέιλ και G&T’s. Άλλωστε, οι Αμερικανοί μόλις πρόσφατα αντικατέστησαν στις συνήθειές τους την βότκα με το τζιν.

Έξι ή δώδεκα μήνες σε δρύινο βαρέλι φαίνονται ικανοί να διαφοροποιήσουν μια για πάντα την παράδοση αιώνων που ζητούσε τζιν καθαρό στην όψη και φρέσκο.

Όμως, η αλήθεια είναι πως το τζιν δεν ήταν ποτέ ευγενές. Ήταν ένα δυνατό ποτό με τους 45 τουλάχιστον αλκοολικούς βαθμούς να αναδεικνύουν τα αρώματα του. Έτσι και τα Navy Strength Gins επανέρχονται με μάρκες όπως το Plymouth Navy Strength στους 57% vol, το κλασικό Plymouth αποτελεί μια κατηγορία τζιν από μόνο του, το Ηayman’s Royal Dock αλλά και το Sipsmith VJOP –όπου το VJOP είναι μια παράφραση στα Γαλλικά κονιάκ καθώς το VSOP σημαίνει ένδειξη παλαιότητας, ενώ εδώ σημαίνει Very Junipery Over Proof. Στην ερώτηση ποιές νέες υποκατηγορίες περιμένετε να ανέλθουν, τα Navy βρίσκονται στην 3η θέση με 22%.

Η πρώτη θέση με 26% ανήκει στην πιο νέα κατηγορία και είναι αυτή των παλαιωμένων τζιν. Έξι ή δώδεκα μήνες σε δρύινο βαρέλι φαίνονται ικανοί να διαφοροποιήσουν μια για πάντα την παράδοση αιώνων που ζητούσε τζιν καθαρό στην όψη και φρέσκο. Μάλλον ήταν η Γαλλική Citadelle που τόλμησε πρώτη και πειραματίστηκε μόλις 6 χρόνια πριν, αν και υπάρχουν Αμερικανοί που αμφισβητούν τα πρωτεία της. Κανείς όμως δεν αμφισβητεί την αναβίωση του Old Tom, ενός γλυκύτερου τζιν με ρίζες στον 19ο αιώνα, αλλά και την πολύ σοβαρή δουλειά των Ισπανών που καταφέρνουν να εδραιώσουν το τζιν τους σαν ειδική κατηγορία με τ’ όνομα Mediterranean και το Gin Mare να δικαιολογεί απόλυτα τον ορισμό με την προσθήκη ελιάς, βασιλικού και θυμαριού.

Ίσως σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και το ελληνικό Old Sport Gin. Επηρεασμένο αισθητικά από το βιβλίο «Ο μεγάλος Gatsby», γευστικά πατά δυνατά στον τόπο που μας περιβάλλει, με αρώματα δενδρολίβανου, κάρδαμου, κάνοντας την έκπληξη με ελαφριές νότες κανέλας και μαστίχας, τελειώνοντας ζωντανά με ισορροπημένη ξηρότητα.

Η περιήγηση στον μικροσύμπαν του τζιν δεν ήταν ποτέ τόσο συναρπαστική.

Το τζιν στην καταπολέμηση ασθενειών

Το τζιν θεωρείτο πανάκεια για εξωτικές αρρώστιες στις μακρινές θάλασσες. Το κοκτέιλ Gimlet δημιουργήθηκε για να καταπολεμηθεί το σκορβούτο, που θέριζε τους ναύτες, με την προσθήκη σιροπιού από λάιμ, πλούσιου σε βιταμίνη C.

H συλλογή των Τζιν

  • Bombay star: Μπαχαρικά σε πρώτο πλάνο, ενώ τα εσπεριδοειδή ακολουθούν.
  • Beefeater 24 Londor Dry Gin: Πολυπλοκότητα στη μύτη από αρώματα τσαγιού, κέδρου, φλούδας πορτοκαλιού, πλούσιο στο στόμα με υψηλό αλκοόλ.
  • Monkey 47 schwarzwald dry gin: Έντονα αρωματικό με νότες εσπεριδοειδών, κορίανδρου, λεβάντας και καρυκευμάτων.
  • Tanqueray Ten Small Batch: Μύτη από αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων, πληθωρικό αλλά φίνο τελείωμα. Hendricks: Παιχνιδιάρικη μύτη, έντονα αρωματική, με αρώματα αγγουριού, τριαντάφυλλου, βερίκοκου, φράουλας.
  • Plymouth London Dry Gin: Γήινες νότες, λεμόνι, γλυκολέμονο, κορίανδρος, κάρδαμο, γλυκό τελείωμα.
  • Mombassa Club Gin: Έντονη μύτη με αρώματα από γλυκόριζα, μοσχοκάρυδο, εσπεριδοειδή, μαλακό στόμα.
  • G vine Floraison: Παράγεται από απόσταξη σταφυλιού και διακρίνεται από αρώματα πράσινων λουλουδιών και βοτάνων.

Βέβαια αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το τζιν είναι ένα οινοπνευματώδες ποτό, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να το πίνετε με υπευθυνότητα και να αποφεύγετε την κατάχρηση, ώστε να μπορείτε να το απολαμβάνετε με ευχαρίστηση και να μη σας προκαλεί προβλήματα. Επίσης πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο νοθευμένο τζιν, αφού τις περισσότερες φορές πρόκειται για δηλητήριο που αν πιεις σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να σε στείλει κατευθείαν στο νοσοκομείο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166