Grooves: Δίνοντας ζωντάνια στους μουσικούς ρυθμούς σας

Grooves: Δίνοντας ζωντάνια στους μουσικούς ρυθμούς σας

Αυτό το άρθρο είναι, δικαιωματικά, η συνέχεια του προηγούμενου, στην προσπάθεια για να δούμε την επιπλέον επεξεργασία που μπορεί να δεχθεί μια μουσική λούπα (βρόχος) έτσι ώστε να της δώσουμε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα ή, καλύτερα, τον χαρακτήρα που είχαν από πάντα οι ρυθμοί σε ένα μουσικό σύνολο.

Ακόμα και στην ηλεκτρονική μουσική απαιτείται να υπάρχει τουλάχιστον ένα υποτυπώδες performance, ζωντανή εκτέλεση της μουσικής δηλαδή, με τρόπο που να συμμετέχει το κοινό εκτός από ηχητικά αλλά και οπτικά. Βλέπουμε ότι η σύγχρονη μουσική εξακολουθεί να κρατάει ρίζες από αρχαιότερες μουσικές μορφές, που εκτός από την αναγκαία τεχνική του μουσικού, έπρεπε να υπάρχει και το στοιχείο της προσωπικής έκφρασης επάνω στο μουσικό υλικό.

Μουσική έκφραση εννοούμε με λίγα λόγια το πώς θα ερμηνεύσει ο μουσικός έναν ρυθμό ή μια μελωδία με βάση την προσωπική του τεχνική και φαντασία. Αυτό ήταν και είναι ένα χαρακτηριστικό, διαχρονικό και αλάνθαστο χαρακτηριστικό, που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες από τους μιμητές.

Αυτό που σίγουρα θα σας ήρθε στο μυαλό είναι το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρχει προσωπική έκφραση στη ηλεκτρονική μουσική, εκτός από το σημείο του να δημιουργούμε κάτι που θα φέρει την προσωπική σφραγίδα του καθενός μας. Ο λόγος είναι πως η ηλεκτρονική μουσική απέχει κάπως από την παραδοσιακή, για έναν και σημαντικό λόγο: ο τρόπος αναπαραγωγής διαφέρει.

Στην μια μουσική έχουμε τον τεχνίτη μουσικό, που εκφράζεται μέσω ενός μουσικού οργάνου (βιολί π.χ.) και στην άλλη πλευρά έχουμε τον μουσικό που δημιουργεί μουσική μέσα από τον υπολογιστή του, και η αναπαραγωγή είναι στην ουσία ένα πολύ εύκολο θέμα. Press play to start.

Μπορεί βέβαια να υπάρχει έκφραση στον τρόπο αναπαραγωγής της δικιάς μας μουσικής, όσον αφορά την δημιουργική περίοδο, και γι’ αυτό τον λόγο θα μιλήσουμε για τα grooves.

Grooves

Τα grooves για κάθε DAW είναι μια συλλογή από παραλλαγές επάνω στις δυναμικές και την χρονική στιγμή ενεργοποίησης του κάθε ήχου.

Συγκεκριμένα, στο Ableton Live, τα grooves εμφανίζονται στο σύστημά μας σαν αρχεία με κατάληξη .agr (ableton grooves) και ο πιο εύκολος τρόπος για να τα ενεργοποιήσουμε είναι με drag and drop από τον πίνακα που εμφανίζονται στο μέρος που θέλουμε ή ακόμα καλύτερα μέσω του hot-swap κουμπιού. Από ‘κει και πέρα, ανάλογα με το groove που έχουμε επιλέξει, ανάλογες αλλαγές θα γίνουν στον ρυθμό που έχουμε στα χέρια μας είτε είναι MIDI είτε audio.

Όσον αφορά βέβαια το audio μέρος, τα grooves μπορούν να χρησιμοποιηθούν άπαξ και είναι ενεργοποιημένο το warp button.

Στην πράξη

Αυτό που έχουμε να κάνουμε για να δούμε πόσο εύκολο είναι να αλλάξουμε το στιλ παιξίματος ενός ρυθμού που έχουμε δημιουργήσει είναι να κάνουμε τα εξής:

Να πάμε στο piano roll του ρυθμού, να επιλέξουμε κάτω αριστερά το κουμπί hot-swap για τα grooves και να επιλέξουμε ανάμεσα στην πληθώρα των grooves. Αφού αποφασίσουμε ποιο θέλουμε, επιστρέφουμε εκεί που ήταν το κουμπί hot-swap και επιλέγουμε το groove που μας ενδιαφέρει. Ένα παράδειγμα είναι και το παρακάτω.

Βλέπουμε τώρα ότι οι αλλαγές είναι και χρονικές αλλά και στις δυναμικές, έτσι ώστε να θυμίζουν τεχνική παιξίματος ρυθμού από στυλ μουσικής Swing.

Βέβαια μπορούμε να μπούμε και στο παράθυρο groove pool για να αλλάξουμε παραμέτρους από το groove που έχουμε επιλέξει. Για να γίνει αυτό, πατάμε επάνω στο μενού κάτω από το κουμπί Commit και επιλέγουμε το groove pool. Οι επιλογές που είναι διαθέσιμες για να αλλάξουμε είναι οι Base, Quantise, Timing, Random και Velocity.

Base: Η εντολή base ορίζει κατά πόσο οι αλλαγές που είναι να γίνουν στο groove θα έχουν σχέση με συγκεκριμένους χρόνους. Μπορούμε να πούμε πως θέλουμε το groove μας να βασίζεται σε 1/4 (ένα τέταρτο), 1/8 (ένα όγδοο) κλπ.

Quantise: Μας δίνει επί τις 100 την δυνατότητα να ορίσουμε πόσο στην “θέση τους” θα πρέπει να είναι τα grooves. Όσο πλησιάζουμε προς το 0% τόσο τα grooves επιδρούν και λιγότερο στον ρυθμό μας.

Timing: Εδώ μπορούμε να ορίσουμε κατά πόσο θα υπάρχει χρονική ακρίβεια όπως αυτή έχει οριστεί στα grooves. Όσο πλησιάζουμε προς το 0% τόσο τα grooves επιδρούν και λιγότερο, χρονικά αυτή την φορά, στον ρυθμό μας.

Random: Τυχαιότητα. Επιδρά στο κατά πόσο θα αλλάξουν προς το τυχαίο οι τιμές που έχουν οριστεί για τον χρόνο και το velocity του κάθε groove.

Velocity: Επιδρά στο κατά πόσο θα εμφανίζονται οι δυναμικές που έχουν οριστεί από το groove ή όχι. To velocity μπορεί να έχει τιμές από +100 έως -100, που σημαίνει ότι σε αρνητικές τιμές οι δυναμικές εμφανίζονται ανάποδα από την αρχική τους τιμή.

Global Amount: Εδώ μιλάμε σε γενικά πλαίσια για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί το groove στον ρυθμό που επιλέξαμε. Στο 100% το groove θα επιδράσει ολικά στο clip μας, ενώ στο 130% έχουμε ένα επιπλέον 30% που σημαίνει ότι το groove θα επιδράσει υπερβολικά επάνω στο clip μας.

Δημιουργήστε τα δικά σας Grooves

Δείτε την αλλιώς. Σταματήστε να είστε πρόβατα, κάντε κάτι εντελώς δικό σας και δημιουργήστε το δικό σας στιλ. Πειραματιστείτε, ξανά-πειραματιστείτε, φτιάξτε ένα groove που σας φαίνεται ότι θα μπορούσε στο μέλλον να σας χαρακτηρίσει και σώστε το.

Πως γίνεται;

Γίνεται μέσω της εντολής “extract Groove(s)” να δημιουργήσετε κι εσείς ένα στυλ ρυθμού σε .agr και να το χρησιμοποιείτε μετά σε όλα τα κομμάτια σας ως σήμα κατατεθέν. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Αν όχι, θα πρέπει να αρχίστε να ακούτε λίγο περισσότερο τις λεπτομέρειες στα νέα συγκροτήματα που γράφουν μουσική με DAW. Έχει μουσικούς, από τους Baths μέχρι και τον Phono που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες δυναμικές (δικιάς τους εφεύρεσης) για να μπορούν να βάζουν την δικιά τους “σφραγίδα” σε κάνε κομμάτι τους.

Απλά όταν φτιάξτε τον ρυθμό σας και αλλάξετε χρόνους και velocity, πατήστε το δεξί κουμπί του ποντικιού σας επάνω στην περιοχή του piano roll, επιλέξτε “extract Groove(s)” και όλα τα άλλα είναι εύκολα.

Ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε και εσείς!

Προηγούμενο άρθροSidechaining: Η τεχνική του ducking. Πληροφορίες
Επόμενο άρθροChapman Stick: Ένα ιδιαίτερο μουσικό σολιστικό όργανο
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ