Gucci: Family affair

Gucci: Family affair

Η αντιπρόσωπος του Οίκου Gucci στην Ελλάδα μας ξεναγεί, με μια συζήτηση γεμάτη μόδα και χρώμα, στο παρελθόν και το παρόν του Οίκου, αλλά και στο προσωπικό της project: την εξάπλωση των καταστημάτων Imaginarium στη χώρα μας.

Mας υποδέχεται στα γραφεία του Ομίλου στο Κολωνάκι φορώντας κομψό Gucci κοστούμι και πολύχρωμο φουλάρι. Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και εντυπωσιάζει με το ήρεμο προφίλ της, ενώ οι συνεργάτες της μας διαβεβαιώνουν πως έχει κληρονομήσει πολλά από τον δυναμικό χαρακτήρα του παππού της και ιδρυτή του Ομίλου, Νικηφόρου Χαραγκιώνη.

Σήμερα, ο μεγαλύτερος γιος του, Θόδωρος “ο πατέρας της Ειρήνης”, γνωστός και για την εντυπωσιακή συλλογή του από κλασικά αυτοκίνητα, έχει τα ηνία του Ομίλου. Η μεγαλύτερη εταιρεία του, η Ακροπόλ, ασχολείται με την ανάπτυξη ακινήτων, εμπορικών ψυχαγωγικών κέντρων, με τις αναπλάσεις παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων, αλλά και με τη λιανική μέσω των καταστημάτων Gucci και Imaginarium.

Ήταν επιλογή σας ή μονόδρομος η εργασία στην οικογενειακή επιχείρηση;

Σπούδασα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Μια σοβαρή περιπέτεια στην υγεία της μητέρας μου με ανάγκασε να μη συνεχίσω τις μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και να εργαστώ απευθείας στην επιχείρηση. Αργότερα, το 2006, ολοκλήρωσα το ΜΒΑ μου. Όπως ήρθαν τα πράγματα δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ, όμως πάντα αγαπούσα τη μόδα και από μικρή ακολουθούσα τους γονείς μου στα ταξίδια στην Ιταλία.

Ποιες οι δυσκολίες που συναντήσατε;

Η μητέρα μου άνοιξε το πρώτο κατάστημα Gucci στο Κολωνάκι το 1988 στο εμπορικό κέντρο Μέλαθρον. Από τότε μέχρι σήμερα, βιώσαμε όλες τις καλές αλλά και δύσκολες στιγμές του οίκου και της ίδιας της οικογένειας Gucci, που την εποχή εκείνη είχε ακόμη τα ηνία του. Εμείς, ωστόσο, δεν συναντήσαμε πρόβλημα, ίσως γιατί η μητέρα μου πάντα επέλεγε τα σωστά κομμάτια για την ελληνική αγορά.

Η τωρινή κρίση πόσο σας έχει επηρεάσει;

Δεν έχουμε τις υψηλές πωλήσεις άλλων εποχών, όμως αν τις κρατήσουμε στο ίδιο επίπεδο με το περυσινό θα είναι επιτυχία.

Πόσο προβλέπετε ότι θα διαρκέσει;

Τα επόμενα 1-2 χρόνια θα είναι δύσκολα και θα υπάρξουν ανακατατάξεις. Οι κρίσεις όμως γεννούν και ευκαιρίες.

Επειτα από 20 χρόνια, τι νέο έχετε προσθέσει;

Εχουμε κάνει μια μεγάλη στροφή στην ανάπτυξη του σέρβις.

Ο Tom Ford είναι εκείνος που επανέφερε τον οίκο στο προσκήνιο, σώστα;

Ναι, έδωσε νέο αέρα και η διεθνής επιτυχία μάς οδήγησε τo 2001 στη δημιουργία του δεύτερου καταστήματος στην Κηφισιά. Ο Gucci, με την τωρινή καλλιτεχνική διευθύντρια Frida Giannini, βιώνει μια από τις καλύτερες στιγμές του. Εκείνη αναβίωσε σειρές που άφησαν εποχή. Για παράδειγμα, φέτος το χιτ της καλοκαιρινής κολεξιόν είναι η νέα Jackie Bag, μια μοντέρνα εκδοχή της τσάντας-συμβόλου του οίκου που υπήρξε η αγαπημένη της Τζάκι Κένεντι – Ωνάση.

Η νέα καλοκαιρινή κολεξιόν τι άλλο περιλαμβάνει;

Έντονα χρώματα, κοστούμια, μίνι φορέματα, καυτά σορτς, πέδιλα πλατφόρμες, μεγάλες τσάντες αλλά και επιστροφή στις μικρές τσάντες ώμου των ’70s.

Τι θεωρείτε αξεπέραστο στον Gucci;

Τα παπούτσια του, που είναι μοναδικά, και μετά τα βραδινά φορέματα.

Tι αγοράζουν περισσότερο οι Ελληνες;

Τσάντες, ζώνες, παπούτσια, που είναι και τα πιο αναγνωρίσιμα. Για εμένα, όμως, η συλλογή των ρούχων είναι εκπληκτική.

Ο Έλληνας τολμά στο ντύσιμο του;

Οι Ελληνες σπάνια αγοράζουν κάτι πολύ «χτυπητό». Οι γυναίκες τολμούν περισσότερο. Οι άνδρες ζητούν να τους δείξουμε το extreme αλλά στο τέλος αγαράζουν το πιο συντηρητικό. Θα ήθελα να προσθέσω πως τελευταία ο Οίκος διεθνώς έχει αναπτύξει αρκετά τις ανδρικές σειρές του.

Ποιο είναι το δικό σας στυλ στο ντύσιμο;

Πιο καθημερινό. Τζιν με σακάκι ή φόρεμα και φλατ παπούτσια.

Αγαπημένο σας κομμάτι;

Ενα σουέντ μαύρο σακίδιο με λεπτομέρειες από μπαμπού.

Φέτος τι θα αγοράσετε;

Σίγουρα ένα μακρύ φόρεμα.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα παιδικά παιχνίδια Imaginarium;

Πάντα μας ενδιαφέρει να φέρουμε κάτι διαφορετικό. Τα καταστήματα Imaginarium ξεκίνησαν από την πόλη Σαραγόσα της Ισπανίας το 1992, χαρακτηριστικό τους είναι οι διπλές πόρτες. Σήμερα λειτουργούν 340 καταστήματα σε 29 χώρες.

Τι είναι αυτό που σας άρεσε περισσότερο;

Ο τρόπος προσέγγισης των προϊόντων. Πίσω τους κρύβεται μια φιλοσοφία. Πρόκειται για έξυπνα, πρακτικά και μη πολεμικού χαρακτήρα παιχνίδια, κατάλληλα για παιδιά από 0 μέχρι 9 ετών. Είναι ποιοτικά, από ασφαλή υλικά, διαθέτουν οικολογική σειρά και προσιτές τιμές.

Τι απήχηση έχουν στην Ελλάδα;

Εχουν μεγάλη επιτυχία. Από το 2005 μέχρι σήμερα έχουμε δημιουργήσει 6 καταστήματα, ενώ το 2009 θα ανοίξουμε άλλα 2 ή 3 καταστήματα στην Αθήνα. Αργότερα θα ακολουθήσει η επαρχία. Το προσωπικό μας είναι εκπαιδευμένο στο σέρβις, ενώ υπάρχει κλαμπ για τα μέλη.

Ποιους θεωρείτε ανταγωνιστές σας;

Τα αγγλικά ELC.

Αυτά τα τρία χρόνια, τι σας εντυπωσίασε περισσότερο;

Ότι οι νέοι γονείς ψάχνουν αρκετά και προτιμούν την ποιότητα παρά την ποσότητα. Οι Έλληνες θέλουν για τα παιδιά τους το καλύτερο.