ΑρχικήΑπόψειςΗ απαγόρευση του Twitter στις διαφημίσεις της Ρωσίας υπονομεύει την ελεύθερη έκφραση

Η απαγόρευση του Twitter στις διαφημίσεις της Ρωσίας υπονομεύει την ελεύθερη έκφραση

Η απαγόρευση του Twitter στις διαφημίσεις της Ρωσίας υπονομεύει την ελεύθερη έκφραση.

Στις 26 Οκτωβρίου, το Twitter αποφάσισε να απαγορεύσει τη ” διαφήμιση από όλους τους λογαριασμούς που ανήκουν στο Russia Today (RT) και Sputnik”, δύο ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Παρόλα αυτά το Twitter αντιδρούσε έντονα στην εκτίμηση από την Αμερικανική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών ότι το RT και ο Sputnik παρενέβησαν στις εκλογές των ΗΠΑ εξ ονόματος της Ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και στην εσωτερική έρευνα του Twitter.

Πολλοί Αμερικανοί πολίτες ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να γιορτάσουν την απόφαση του Twitter ως κίνηση για την προστασία της δημοκρατίας από ένα αυταρχικό κράτος. Όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Το FBI δήλωσε ανοιχτά ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να προκαλέσει διχασμό και παραπληροφόρηση σε αντίπαλες χώρες. Ως εκ τούτου η αλήθεια είναι ότι το κάνουν σχεδόν τα περισσότερα έθνη, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο.

Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, η Πρώτη Τροποποίηση και το Άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγορεύουν σε κάποιο Κρατικό όργανο να κάνει ό, τι έκανε το Twitter. Η απαγόρευση όλων των διαφημίσεων από μια συγκεκριμένη οντότητα, η οποία εξουδετερώνει την έκφραση της ελευθερίας, θα ήταν μια υπερβολικά ευρεία καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτή η κίνηση θα παρέπεμπε σε δικτατορικά καθεστώτα.

Φυσικά το Twitter δεν είναι Κρατικό όργανο και έχει κάθε δικαίωμα να μετριάσει τις ελευθερίες των χρηστών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα του σύμφωνα με τα συμφέροντα του, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα με σύνεση.

Επί δεκαετίες, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επέλεξαν να είναι όσο το δυνατόν ουδέτερες από πλευράς περιεχομένου και το δικαίωμα μιας πλατφόρμαςνα παρέχει στο κοινό ουδέτερο περιεχόμενο έχει καταστεί όλο και πιο πολύτιμο, δεδομένου ότι οι ιδιωτικές οντότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναδειχθεί ως τα πιο συνηθισμένα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Η ιδιωτική λογοκρισία είναι μεταδοτική και δεν θέλουμε να εξαπλωθεί σε παγκόσμια πανδημία.

Όμως, οι εταιρείες των social media εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο αυτήν την προσέγγιση, με επικίνδυνες συνέπειες. Για παράδειγμα, τώρα που το Twitter έχει τιμωρήσει αυτά τα μέσα ενημέρωσης για τις ενέργειές τους, είναι πιο δύσκολο να αντισταθούν οι κλήσεις άλλων χωρών να κάνουν το ίδιο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είναι εξαιρετικά κοινά σε όλο τον κόσμο – όπως το BBC , το France Télévisions ή το Al Jazeera – και συχνά γράφουν για τις εκλογές άλλων κρατών. Μπορεί να είναι αρκετά ουδέτερες ή βαθιά προκατειλημμένες, αλλά εξακολουθούν να είναι ένα είδος ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης.

Για παράδειγμα, σε άλλες χώρες ενδέχεται να μην αρέσουν τα αποτελέσματα των μέσων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως η Voice of America, το Radio Marti ή το Radio Free Europe, και απαιτούν παρόμοια μεταχείριση. (Πράγματι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει ήδη πει ότι θα ακολουθήσει παρόμοια τακτική για τα ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Hable con ella (soundtrack)

Insomnia & The Others (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166