ΑρχικήΕπιστήμηΗ αποστολή Dawn της NASA θα επεκταθεί στην Δήμητρα (πλανήτης νάνος)

Η αποστολή Dawn της NASA θα επεκταθεί στην Δήμητρα (πλανήτης νάνος)

Η αποστολή Dawn της NASA θα επεκταθεί στην Δήμητρα (πλανήτης νάνος).

Η NASA ενέκρινε μια δεύτερη επέκταση της αποστολής Dawn στην Δήμητρα, το μεγαλύτερο αντικείμενο στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέκτασης, το διαστημικό σκάφος θα κατέβει στο χαμηλότερο υψόμετρο από ποτέ στο πλανήτη νάνο, το οποίο περιπλανιέται από τον Μάρτιο του 2015. Το διαστημικό σκάφος θα συνεχίσει να παραμένει στην Δήμητρα για το υπόλοιπο της επιστημονικής έρευνας και μένοντας εκεί σε σταθερή τροχιά για απεριόριστο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την εξάντληση των καυσίμων.

Η ομάδα της αποστολής μελετά τρόπους, ούτως ώστε να βάλει το Dawn σε μια νέα ελλειπτική τροχιά, η οποία μπορεί να στείλει το διαστημόπλοιο σε απόσταση μικρότερη από 120 μίλια (200 χιλιόμετρα) από την επιφάνεια της Δήμητρας στην πλησιέστερη προσέγγιση του. Προηγουμένως, το χαμηλότερο υψόμετρο του Dawn ήταν 240 μίλια (385 χιλιόμετρα).

Η προτεραιότητα της δεύτερης επέκτασης της αποστολής στην Δήμητρα είναι η συλλογή δεδομένων με το φασματόμετρο ακτίνων γάμμα και νετρονίων του Dawn, το οποίο μετρά τον αριθμό και την ενέργεια των ακτίνων γάμμα και των νετρονίων. Αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές για την κατανόηση της σύνθεσης του ανώτατου στρώματος της Δήμητρας και του πάγου που περιέχει.

Το διαστημικό σκάφος θα λάβει επίσης εικόνες ορατού φωτός της γεωλογικής επιφάνειας της Δήμητρας με την κάμερά του, καθώς και μετρήσεις της ορυκτολογίας με το υπέρυθρο φασματόμετρο χαρτογράφησης.

Επιπλέον η εκτεταμένη αποστολή στην Δήμητρα επιτρέπει στο Dawn να βρίσκεται σε τροχιά, ενώ ο πλανήτης νάνος θα περνά μέσα από το περιήλιο, η πλησιέστερη προσέγγισή του στον Ήλιο, που θα συμβεί τον Απρίλιο του 2018.

Δηλαδή, η στενότερη εγγύτητα στον Ήλιο, θα επιτρέψει τον πάγο στην επιφάνεια του νάνου πλανήτη να μετατραπεί σε υδρατμούς, που με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν στην αδύναμη παροδική ατμόσφαιρα που εντοπίστηκε από το Herschel Space Observatory του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος πριν από την άφιξη του Dawn.

Με βάση τα ευρήματα της Dawn, η ομάδα έχει υποθέσει ότι οι υδρατμοί μπορεί να παραχθούν εν μέρει από ενεργειακά σωματίδια από τον Ήλιο που αλληλεπιδρούν με πάγο στην ρηχή επιφάνεια της Δήμητρας. Οι επιστήμονες θα συνδυάσουν δεδομένα από παρατηρητήρια εδάφους με τις παρατηρήσεις της Dawn για περαιτέρω μελέτη αυτών των φαινομένων όσο η Δήμητρα πλησιάζει το περιήλιο.

Η ομάδα Dawn βελτιώνει αυτή τη στιγμή τα σχέδιά της για αυτό το επόμενο και τελευταίο κεφάλαιο της αποστολής. Λόγω της δέσμευσής της να προστατεύσει τον πλανήτη νάνο από τη γήινη μόλυνση, το Dawn δεν θα προσγειωθεί, ούτε θα συντριβεί στην Δήμητρα . Αντ ‘αυτού, θα πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερη τελική προγραμματισμένη τροχιά, όπου θα παραμείνει ακόμα και αφού δεν θα μπορεί πλέον να επικοινωνήσει με τη Γη. Οι σχεδιαστές αποστολών εκτιμούν ότι το διαστημικό σκάφος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αρτιότητα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166