ΑρχικήΕπιστήμηΗ παρατήρηση των ωκεανών των ΗΠΑ είναι κρίσιμη για την κατανόηση της...

Η παρατήρηση των ωκεανών των ΗΠΑ είναι κρίσιμη για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής

Η παρατήρηση των ωκεανών των ΗΠΑ είναι κρίσιμη για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά στερείται μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδιασμού.

Οι ωκεανοί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο κλίμα και τον καιρό, εξυπηρετώντας ως μια τεράστια δεξαμενή θερμότητας και νερού που επηρεάζει τις τροπικές καταιγίδες, το Ελ Νίνιο και την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που συνδέεται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, μειώνοντας τις κλιματικές επιπτώσεις από τη καύση των ορυκτών καυσίμων.

Τα συστήματα παρατήρησης των ωκεανών είναι σημαντικός, καθώς παρέχουν πληροφορίες απαραίτητες για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη αλλαγών στο κλίμα της Γης σε χρονοδιαγράμματα που κυμαίνονται από ημέρες έως αιώνες.

Μια νέα έκθεση από την National Academies of Sciences, Engineering & Medicine διαπιστώνει ότι η συνέχεια των παρατηρήσεων των ωκεανών είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή κατανόηση του κλίματος και ζητά να υπάρξει ένα άρτιο, εθνικό σχέδιο που να διαθέτει επαρκείς πόρους και να εφαρμόζεται για να διασφαλίσει την ύπαρξη κρίσιμων πληροφοριών για τον ωκεανό, ώστε να κατανοηθούν και να προβλεφθούν μελλοντικές αλλαγές.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι ομοσπονδιακές δραστηριότητες παρέχουν την ευκαιρία για συνεχή και συντονισμένη παρακολούθηση των ωκεανών στις ΗΠΑ, αλλά απαιτούν συντονισμένη ηγεσία υψηλού επιπέδου για να είναι αποτελεσματικές. Πρόσθετα οφέλη από αυτό το παρατηρησιακό σύστημα περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην πρόγνωση του καιρού, τη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα.

Η συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στο διεθνές δίκτυο δραστηριοτήτων παρατηρητών στον ωκεανό είναι σημαντικές σήμερα και έχουν προωθήσει την κατανόηση του παγκόσμιου κλίματος. Ιδιαίτερα, οι Η.Π.Α. είναι ηγέτιδα στις προσπάθειες του Global Ocean Observing System, ενός διεθνούς οργανισμού που αναγνωρίζει τις μεταβλητές των ωκεανών θέτοντας προτεραιότητες για την κατανόηση των κλιματικών και τεχνικών απαιτήσεων για τις μετρήσεις τους.

Όμως, τα θέματα που αφορούν την χρηματοδότηση διακυβεύουν την ηγεσία της χώρας και δημιουργούν προκλήσεις για τη διατήρηση μακροπρόθεσμων παρατηρήσεων σχετικά με το κλίμα που σχετίζονται με τον ωκεανό, αναφέρει η έκθεση. Οι μηχανισμοί χρηματοδότησης που βασίζονται στην έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού ή στις βραχυπρόθεσμες επιχορηγήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ασυνέχεια των μετρήσεων του ωκεανού και του κλίματος, μειώνοντας την αξία των παρατηρήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και στο μέλλον.

Οι αναφορές εντοπίζουν επίσης άλλες προκλήσεις που επηρεάζουν τις συνεχείς παρατηρήσεις, όπως η μείωση των επενδύσεων σε νέες τεχνολογικές εξελίξεις, η αύξηση της δυσκολίας στη διατήρηση και αναπλήρωση των ανθρώπινων πόρων που συνδέονται με τη συνεχή παρακολούθηση των ωκεανών και το χειρότερο όλων είναι ότι θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των παγκόσμιων ωκεάνιων ερευνητικών σκαφών.

Η μεγάλη περιοχή των ωκεανών και το απρόβλεπτο περιβάλλον αποτελούν πρόκληση για την παρακολούθηση αυτών των συστημάτων, με νέους αισθητήρες, καινούργια υλικά, νέα τεχνολογία μπαταριών και πιο αποτελεσματικά ηλεκτρονικά συστήματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τη μακροζωία των οργάνων παρατήρησης των ωκεανών.

Τα πλοία θα συνεχίσουν να απαιτούνται για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των πλατφορμών παρατήρησης των ωκεανών. Η έκθεση αναφέρει ότι η διατήρηση ενός ικανού στόλου παγκοσμίων και ωκεάνιων ερευνητικών σκαφών αποτελεί βασική συνιστώσα της αμερικανικής προσπάθειας για τη διατήρηση της παρατήρησης των ωκεανών. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές και οι τεχνικοί σε βασικά κυβερνητικά και ακαδημαϊκά εργαστήρια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας στις ΗΠΑ σε διαρκή παρακολούθηση των ωκεανών και είναι ένας πόρος που απαιτεί υποστήριξη.

Δεδομένου ότι οι παρατηρήσεις των ωκεανών για το κλίμα προσφέρουν ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων στους κλάδους της γεωργίας, της ναυτιλίας, της αλιείας, της ασφάλισης και της παροχής ενέργειας, η επιτροπή που συνέταξε την έκθεση πρότεινε ότι θα μπορούσαν να καταβληθούν προσπάθειες για την υποστήριξη της παρατήρησης των ωκεανών από τον εμπορικό τομέα.

Επιπλέον, φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν παράσχει υποστήριξη για πρωτοβουλίες τεχνολογίας και ανάπτυξης ικανοτήτων που ωφελούνται από την παρατήρηση των ωκεανών. Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ίδρυση ενός οργανισμού για την ενίσχυση εταιρικών σχέσεων μεταξύ τομέων με ενδιαφέρον για τον ωκεανό, ιδίως μη κερδοσκοπικών οργανισμών, φιλανθρωπικών οργανώσεων, πανεπιστημίων, ομοσπονδιακών οργανισμών των ΗΠΑ και του εμπορικού τομέα, θα ήταν ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την αύξηση της εμπλοκής και του συντονισμού.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166