ΑρχικήΕιδήσειςΗ ΕΕ διεξάγει την πρώτη της αμυντική άσκηση στον κυβερνοχώρο

Η ΕΕ διεξάγει την πρώτη της αμυντική άσκηση στον κυβερνοχώρο

Η ΕΕ διεξάγει την πρώτη της αμυντική άσκηση στον κυβερνοχώρο

Η άσκηση των 90 λεπτών επεσήμανε «ορισμένες στρατηγικές ανησυχίες».

Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πραγματοποιήσει μια προσομοίωση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε μια προσπάθεια να καταλάβουν πόσο πραγματικά καλές ή κακές είναι οι κυβερνητικές άμυνες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ίσως να μοιάζει καταπληκτικό, επειδή είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια άσκηση διεξήχθη σε επίπεδο ΕΕ.

Η προσομοίωση, όμως, διήρκεσε λίγο περισσότερο από 90 λεπτά, και το Reuters αναφέρει ότι η άσκηση πήγε αρκετά καλά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραιτήθηκε από την άσκηση.

“Κατά την προσομοίωση, οι χάκερ σαμποτάρουν τη ναυτική αποστολή της ΕΕ στη Μεσόγειο, ξεκινώντας ταυτόχρονα μια εκστρατεία στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για να δυσφημήσουν τις επιχειρήσεις της ΕΕ και να προκαλέσουν διαμαρτυρίες και κοινωνικό πανικό”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

“Κάθε ένας από τους υπουργούς άμυνας προσπάθησε να αποδείξει την ευθυκρισία του κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών κάτω από απίστευτη πίεση με κλειστές πόρτες στην αίθουσα επιχειρήσεων στο Ταλίν που οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να κάνουν πραγματικότητα δημιουργώντας ψεύτικα βίντεο ειδήσεων με ενημερώσεις για μια κλιμακούμενη κατάσταση”.

“Το διαδίκτυο θεωρείται πρακτικά ο πέμπτος τομέας του πολέμου, και απαιτείται να δοθεί μεγάλη προσοχή όπως θα πράτταμε σε χερσαίες επιχειρήσεις, στον αέρα ή τη θάλασσα”, δήλωσε ο Jorge Domecq, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Άμυνας .

“Δεν υπάρχει 100% προστασία στον κυβερνοχώρο, είναι επιτακτική ανάγκη οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ να δοκιμάσουν τους μηχανισμούς άμυνας στο διαδίκτυο. Η αγορά των κρατών μελών είναι καίριας σημασίας για την ΕΕ να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, τεχνολογία και ικανότητες”.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας ονόμασε την άσκηση EU CYBRID 2017 και το περιέγραψε ως απαιτητικό συμβάν, που μοιάζει σαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, όμως οι απειλές και οι ψεύτικες ειδήσεις που θα σπείρουν τον πανικό στον κόσμο, μόνο αστείες δεν μοιάζουν.

“Το EU CYBRID 2017 είναι μια επιτραπέζια άσκηση στον κυβερνοχώρο που επικεντρώνεται στις στρατηγικές επιλογές και σκέψεις σε υπουργικό επίπεδο της ΕΕ. Δεν αναμένεται ότι οι συμμετέχοντες στην άσκηση να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της άσκησης: θα εξεταστούν αργότερα σε σχετικές ασκήσεις (π.χ. EU PACE 2017).

“Ο στόχος της άσκησης είναι να επισημάνει μια σειρά από στρατηγικές ανησυχίες και θέματα που προκύπτουν σε σχέση με οποιαδήποτε υποθετική κρίση στον κυβερνοχώρο, η οποία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως φόρουμ συζήτησης σε υπουργικό επίπεδο και να παρέχει στρατηγική καθοδήγηση για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων”

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166