Η ΕΕ σταματά την ασυδοσία στις αφορολόγητες διαδικτυακές αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει νέους κανόνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αφού η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο της νομιμότητας. Επειδή μέχρι τώρα υπήρξε μεγάλη φοροδιαφυγή και δεν αποδιδόταν το ΦΠΑ στις Ευρωπαϊκές χώρες, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος όγκος διαφυγόντων κερδών, κυρίως από διαδικτυακά καταστήματα της Κίνας και των ΗΠΑ, πλέον το καθεστώς αλλάζει.
Η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ , το www.europa.eu αναφέρει πως τα διαφυγόντα κέρδη από το ΦΠΑ των εξωκοινοτικών πωλήσεων που δεν αποδίδονται (ζημιώνουν) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχονται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το χειρότερο όλων είναι πως στην πραγματικότητα τα Ευρωπαϊκά e-shop δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα διαδικτυακά Κινεζομάγαζα, και δυστυχώς μέσα από αυτήν την κατάσταση ζημιώνονται όσοι ακολουθούν το δρόμο της νομιμότητας.
Πλέον, από δω και στο εξής, σύμφωνα πάντα με τους νέους κανονισμούς το ΦΠΑ θα αποδίδεται στο κράτος όπου κατοικεί ο καταναλωτής, δηλαδή αν ένας Έλληνας ψωνίσει ένα προϊόν από το FastTech ή Gearbest το ΦΠΑ θα πληρώνεται στην Ελλάδα και όχι στην Κίνα.
Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και οι αγορές αξίας έως 22 ευρώ, οι οποίες μέχρι τώρα θεωρούνταν αφορολόγητες και περνούσαν από τα τελώνια ελεύθερα.
Το καινούργιο καθεστώς που θεσμοθετήθηκε καθιστά υπεύθυνες τις διαδικτυακές πλατφόρμες για την απόδοση του ΦΠΑ, και τα νέα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή θα ολοκληρωθούν σε δύο μέρη, η πρώτη φάση θα είναι το 2019 και η δεύτερη το 2021.
Όσοι από σας ψωνίζετε από Κίνα, καλό θα ήταν να λάβετε τα μέτρα σας, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παίζει με αυτά τα πράγματα. Μην ξεχνάτε πως όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Στο τέλος, πάντα ο καταναλωτής βρίσκεται εκτεθειμένος. Παρόλα αυτά, έπρεπε κάποια στιγμή να μπει ένα φρένο σε αυτήν την ασυδοσία.