Η ΕΕ βάζει φρένο στις φορολογικές διευκολύνσεις της Google μέσω του Μακρόν.
Πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσαν την υποστήριξή τους στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν την Παρασκευή για αυτό το νέο μεγάλο εγχείρημα, καθώς οι ηγέτες δήλωσαν ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να χαϊδεύει τα αυτιά των μεγάλων εταιρειών όπως η Google και πως πλέον πρέπει να θεσπιστεί ένας νέος φόρος για τους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ.
Η Γαλλία είναι πρωτοστάτης σε αυτήν την διαδικασία θέτοντας σημαντική αύξηση των φόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και το Facebook, οι οποίες κατηγορούνται για απόκρυψη τεράστιων κερδών, ενώ αρνούνται να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν, με διάφορους πονηρούς τρόπους, δηλαδή αυτή η υπόθεση μοιάζει σαν το κυνηγητό με το ποντίκι και τη γάτα.
Ωστόσο, τα μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ που λειτουργούν ως μαξιλάρι ασφαλείας προσφέροντας χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στους γιγάντες του διαδικτύου επέμειναν ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσεγγίσει το ζήτημα μόνο σε ένα ευρύτερο διεθνές επίπεδο.
Η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο και ορισμένες άλλες χώρες φοβούνται ότι με τη διεκδίκηση περισσότερων φόρων από τις εταιρείες όπως η Apple και το Facebook, χωρίς μια ευρύτερη συμφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ, αυτές οι εξαιρετικά μεγάλες εταιρείες θα δημιουργήσουν κατάστημα κάπου αλλού, και προφανώς θα χάσουν αρκετά χρήματα.
Η Γαλλία χρειάζεται τη στήριξη όλων των μελών της ΕΕ για να επιτύχει τον φορολογικό της στόχο, ο οποίος απαιτεί ομοφωνία και των 28 κρατών.
«Επιτύχαμε να συμπεριλάβουμε στα συμπεράσματα την ιδέα ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη φορολογία των ψηφιακών εταιρειών θα γίνει σε παγκόσμια βάση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βαρανκάρ καθώς οδηγούνταν η κουβέντα στη δεύτερη ημέρα των συζητήσεων.
“Πρέπει να έχουμε έναν παγκόσμιο ισότιμο ανταγωνισμό με τον ΟΟΣΑ και θα πρέπει να φέρουμε μια αποτελεσματική φορολογική πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία να μην αφορά μόνο τους εαυτούς μας στις σχέσεις μας με τρίτες χώρες”, δήλωσε ο Μακρόν.
Υποστηριζόμενη από τον Μακρόν, ο νέος φόρος της Γαλλίας στις ψηφιακές πολυεθνικές θα είχε ως στόχο τα έσοδα που παράγονται σε μια χώρα της ΕΕ, αντί για τα κέρδη που καταλογίζονται σε κεντρικό κατάστημα της ΕΕ με χαμηλό φόρο.
Η ελπίδα είναι να υπάρξει επίσημη πρόταση από τους υπουργούς της ΕΕ τον Δεκέμβριο, όταν θα δημιουργηθεί το σχέδιο νόμου από την επιτροπή και το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, για το 2018.
Ωστόσο, τα μέλη του ΟΟΣΑ των 35 χωρών και του συλλόγου των βιομηχανικών χωρών, διαπραγματεύονται επί του παρόντος τη δική τους προσέγγιση για τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών με κρυφή ελπίδα για μια επίσημη πρόταση κάποια στιγμή το επόμενο έτος.
«Η στιγμή αλήθειας θα έρθει την επόμενη άνοιξη», όταν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ θα δημοσιευθούν τον Απρίλιο, είπε ο Μακρόν μετά τη σύνοδο κορυφής.
“Ο ΟΟΣΑ είναι ένα καλό πλαίσιο για την επίτευξη προόδου, αλλά έχουμε και μια ευρωπαϊκή στρατηγική να οδηγήσουμε”, δήλωσε.