ΑρχικήΕφαρμογέςΗ Gab απαγορεύτηκε από το Google Play Store λόγω προώθησης μίσους

Η Gab απαγορεύτηκε από το Google Play Store λόγω προώθησης μίσους

Η Gab απαγορεύτηκε από το Google Play Store λόγω προώθησης μίσους. Με την παρούσα πράξη αποδεικνύεται πως ο γίγαντας του διαδικτύου αντιμετωπίζει κρίση ελευθερίας του λόγου.

Ο ιδρυτής της Gab, της εναλλακτικής υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης που έχει προσελκύσει αρκετές ακροδεξιές ομάδες, δήλωσε σήμερα ότι η εφαρμογή της εταιρείας είχε αφαιρεθεί από το Google Play Store λόγω ανησυχιών σχετικά με την προώθηση μίσους από τους χρήστες.

Ενώ περίπου στο ένα έτος λειτουργίας του ως τώρα, η Gab είδε τη δημογραφική του καμπάνια να αυξάνεται κυρίως τις τελευταίες μέρες, χάρη στις αντιπαραθέσεις γύρω από τη φυλετική βία στο Charlottesville το περασμένο Σαββατοκύριακο και στην αποπομπή του από την Google, διότι προφανώς έχει παραβεί τους όρους χρήσης.

Ο ιστότοπος επιμένει ότι θέλει να παραμείνει ένα πολιτικά ουδέτερο έδαφος απέναντι στην ελευθερία του λόγου, επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως το συγκεκριμένο app λειτουργεί με ένα επιχειρηματικό μοντέλο χωρίς διαφημίσεις, κάτι που σημαίνει πως τα έσοδά του πλέον θα συρρικνωθούν στο ελάχιστο, δημιουργώντας ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Καθώς οι δωρεές στο Gab επιταχύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ο ιδρυτής της νεοναζιστικής ιστοσελίδας The Daily Stormer αποφάσισε τουλάχιστον προσωρινά να κάνει το Gab το νέο του σπίτι σε αυτό τον δικτυακό του τόπο, αφού το τελευταίο διάστημα αγωνίζεται να κρατηθεί online μετά την εκδίωξη του από πολλές υπηρεσίες διαδικτύου που ανακάλεσαν την υποστήριξή προς αυτό.

Η Gab είπε ότι έχει απορριφθεί πολλές φορές από το App Store της Apple. αλλά αργά σήμερα έμελλε να είναι η τελευταία και η φαρμακερή, Επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις δωρεές άγγιξε το ένα εκατομμύριο δολάρια, όμως είναι δώρο άδωρο.

Πάντως δεν είναι σαφές εάν η εκδίωξη του σχετίζεται ειδικά με την παρουσία του Stormer. Αλλά αναμφισβήτητα αρκετός κόσμος έχει χαρακτηρίσει τον δημιουργό της εφαρμογής ως έναν επικίνδυνο πρόεδρο.

Το τελευταίο διάστημα το Facebook και το Twitter καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες στο να διαγράψουν διάφορες αναρτήσεις που προάγουν τη βία και την ρητορική μίσους, αν και οι δύο εταιρείες προσπαθούν να λάβουν μέτρα για να καθαρίσουν αυτές τις ομάδες, δυστυχώς στο αμέσως επόμενο λεπτό ξεφυτρώνει μία καινούργια, κάτι που θυμίζει σαν Λερναία Ύδρα.

Η απομάκρυνση από τα δύο καταστήματα εφαρμογών προκάλεσε την οργή μιας μερίδας οπαδών της Gab, αλλά ετούτο δεν αρκεί να αλλάξει η κατάσταση.

Η αυξανόμενη απειλή κατά της ελευθερίας του λόγου ώθησε το Ίδρυμα Electronic Frontier Foundation να προσλάβει εξειδικευμένα άτομα τα οποία ειδικεύονται στον τομέα (συνήγορο προστασίας των συμφερόντων τους) εξουσιοδοτώντας τους να ζητήσουν από όλες τις πλευρές να εξετάσουν τις συνέπειες του αποκλεισμού των ιστοτόπων που περιλαμβάνουν αυτή τη ρητορική μίσους.

“Όλοι οι δίκαιοι άνθρωποι πρέπει να αντισταθούν στη μισητή βία και την επιθετικότητα που φαίνεται να αυξάνεται σε όλη τη χώρα των ΗΠΑ. Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι στο διαδίκτυο, οποιαδήποτε τακτική που χρησιμοποιείται τώρα για την σιωπή των νεοναζί θα χρησιμοποιηθεί σύντομα εναντίον άλλων, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων των οποίων οι απόψεις αντίθετες με τις δικές μας ή δεν συμφωνούμε με δαύτες”».

Ο ιδρυτής του Gab, Andrew Tarbo, ανέφερε πως ετούτη η κίνηση είναι πιθανό να προκαλέσει τη σταυροφορία του και αισθάνεται πώς μπορεί να καταστραφεί η ζωή του εν μία νυκτί.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166