ΑρχικήΕπιστήμηΗ γέννηση των άστρων κατά την έκρηξη διογκώνει τους γαλαξιακούς πυρήνες

Η γέννηση των άστρων κατά την έκρηξη διογκώνει τους γαλαξιακούς πυρήνες

Η γέννηση των άστρων κατά την έκρηξη διογκώνει τους γαλαξιακούς πυρήνες.

Οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι η ενεργή δημιουργία αστέρων μεγεθύνει τους γαλαξίες, όπως φουσκώνει η ζύμη του ψωμιού. Χρησιμοποιώντας τρία πανίσχυρα τηλεσκόπια στο έδαφος και στην τροχιά της γης, παρατήρησαν γαλαξίες που γεννήθηκαν πριν 11 δισεκατομμύρια χρόνια, διαπιστώνοντας πως οι εκρηκτικοί σχηματισμοί των άστρων που γινόντουσαν στους πυρήνες των γαλαξιών, μεγαλώνει το μέγεθός τους. Αυτό υποδηλώνει ότι οι γαλαξίες μπορούν να αλλάξουν το δικό τους σχήμα χωρίς να αλληλεπιδράσουν με άλλους γαλαξίες.

“Οι μαζικοί ελλειπτικοί γαλαξίες πιστεύεται ότι σχηματίζονται από συγκρούσεις γαλαξιών “, δήλωσε ο Ken-ichi Tadaki, ο κύριος συγγραφέας δύο ερευνητικών εργασιών και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Ιαπωνίας (NAOJ). “Αλλά, είναι αβέβαιο αν όλοι οι ελλειπτικοί γαλαξίες έχουν βιώσει σύγκρουση γαλαξιών. Πιθανόν να υπάρχει μια εναλλακτική διαδρομή”.

Με στόχο την κατανόηση της γαλαξιακής μεταμόρφωσης, η διεθνής ομάδα διερεύνησε μακρινούς γαλαξίες 11 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Επειδή χρειάζεται αρκετό χρόνο για να φτάσουν τα φώτα από μακρινά αντικείμενα, βλέποντας τους γαλαξίες από τόσο μακρινή απόσταση, η ομάδα κατάφερε να δει πως έμοιαζε το Σύμπαν πριν αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, 3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Τούτο αντιστοιχεί στην εποχή αιχμής του σχηματισμού των γαλαξιών. τα θεμέλια των περισσότερων γαλαξιών σχηματίστηκαν σε αυτή την εποχή.

Η λήψη ελαφρού φωτός που έχει ταξιδέψει 11 δισεκατομμύρια χρόνια είναι σκληρή δουλειά. Η ομάδα αξιοποίησε τη δύναμη τριών τηλεσκοπίων για να ανατομίσει τους αρχαίους γαλαξίες. Πρώτον, χρησιμοποίησαν το 8,2-m Subaru Telescope του NAOJ στη Hawaii και επέλεξαν 25 γαλαξίες σε αυτή την εποχή.

Στη συνέχεια, στόχευαν τους γαλαξίες για παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (HST) της NASA / ESA και τον τεράστιο τηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter / submillimeter Array του Atacama. Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το HST για να συλλέξουν το φως από τα αστέρια, ενώ η ALMA παρατηρούσε υπομυελομετρικά κύματα από ψυχρά σύννεφα αερίου και σκόνης, που δημιουργούνται νέα αστέρια. Συνδυάζοντας αυτούς τους δύο τρόπους, έχουμε την ευχέρεια να γνωρίζουμε τα σχήματα των γαλαξιών πριν από 11 δισεκατομμύρια χρόνια και πώς εξελίχθηκαν.

Χάρη στην υψηλή ανάλυση τους, του HST και της ALMA θα μπορούσαν να απεικονίσουν τη μεταμόρφωση των γαλαξιών. Η δραστηριότητα σχηματισμού αστεριών είναι τόσο υψηλή που θα σχηματιστεί τεράστιος αριθμός αστεριών στα κέντρα των γαλαξιών. Αυτό οδηγεί τους αστρονόμους να πιστεύουν ότι τελικά οι γαλαξίες θα κυριαρχηθούν από την αστρική εξόγκωση και θα γίνουν κάποια στιγμή ελλειπτικοί ή φακοειδείς γαλαξίες.

“Πλέον, αποκτήσαμε σταθερές αποδείξεις ότι πυκνοί γαλαξιακοί πυρήνες μπορούν να σχηματιστούν χωρίς συγκρούσεις γαλαξιών. Μπορούν επίσης να σχηματιστούν με έντονο σχηματισμό αστεριών στην καρδιά του γαλαξία”. είπε ο Ταντάκι. Η ομάδα χρησιμοποίησε το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου για να παρατηρήσει τους γαλαξιακούς στόχους και επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μαζικών συγκρούσεων γαλαξιών.

Σχεδόν πριν από 100 χρόνια, ο Αμερικανός αστρονόμος Edwin Hubble εφηύρε το σχήμα της μορφολογικής ταξινόμησης των γαλαξιών. Από τότε, πολλοί αστρονόμοι έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να κατανοήσουν την προέλευση της ποικιλίας σε σχήματα των γαλαξιών. Χρησιμοποιώντας τα πιο προηγμένα τηλεσκόπια, οι σύγχρονοι αστρονόμοι έχουν έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση των μυστηρίων περικλείουν του γαλαξίες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166