ΑρχικήΕπιστήμηΗ Ηλιακή και η Αιολική ενέργεια παρέχουν φθηνότερο κόστος ανά kWh

Η Ηλιακή και η Αιολική ενέργεια παρέχουν φθηνότερο κόστος ανά kWh

Η Ηλιακή και η Αιολική ενέργεια παρέχουν φθηνότερο κόστος ανά kWh, κατέληξε επιστημονική έρευνα.

Τα νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχουν ως στόχο να παράγουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από τα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων, επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως και οι υπόλοιπες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κερδίζουν έδαφος, και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα αόρατο πλεονέκτημα κόστους, έναντι των συμβατικών πηγών ενέργειας που μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση κόστους της ενέργειας που διεξήχθη από τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), μέσα σε δύο χρόνια «όλες οι τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που διεξήχθη για εμπορική χρήση αναμένεται να εμπίπτουν στην κατηγορία φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος».

Αναμένει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κοστίζουν μεταξύ 3 και 10 σεντς του δολαρίου ανά κιλοβατώρα (kWh) μέχρι το 2020, ενώ το τρέχον φάσμα κόστους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα κυμαίνεται από 5 έως 17 σεντς του ανά kWh.

«Αυτή η νέα δυναμική σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση του ενεργειακού προτύπου], δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της IRENA, Adnan Amin, σε δήλωση του.

«Η μετατροπή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κύρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντικά συνειδητή απόφαση, είναι πλέον συντριπτικά – έξυπνη και οικονομική λύση», πρόσθεσε ο Adnan Amin.

Οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση των τιμών. Η έκθεση διαπίστωσε πως ωφελεί και ο παράγοντας που η αγορά γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική με την έλευση ορισμένων εξειδικευμένων κατασκευαστών που δημιουργούν αυτά τα έργα σε τούτο τον τομέα.

Τα καλύτερα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας που δημιουργήθηκαν στην ξηρά, αναμένεται να πουλήσουν την ηλεκτρική τους ενέργεια για 3 σεντς του δολαρίου ή λιγότερα, μέχρι το επόμενο έτος.

Αλλά η αιολική και η ηλιακή ενέργεια στην ξηρά δεν είναι οι μόνοι τομείς που γίνονται πιο ανταγωνιστικοί . Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα νέα βιοενεργειακά και γεωθερμικά έργα που τέθηκαν σε λειτουργία το 2017 είχαν παγκόσμιο σταθμισμένο μέσο κόστος περίπου 7 σεντ του δολαρίου ανά kWh.

Η IRENA δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι δύο άλλες τεχνολογίες – η συγκέντρωση της ηλιακής ενέργειας τύπου Concentrating Solar Power (CSP) και η αιολική ενέργεια ανοικτής θάλασσας – θα παράσχουν ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ 6-10 σεντς του δολαρίου ανά kWh έως το 2020.

«Αυτές οι μειώσεις κόστους σε όλες τις τεχνολογίες είναι πρωτοφανείς και αντιπροσωπευτικές του βαθμού στον οποίο η ανανεώσιμη ενέργεια διαταράσσει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα», δήλωσε ο Amin.

Η έκθεση κυκλοφόρησε την πρώτη ημέρα της όγδοης συνόδου της IRENA, η οποία στοχεύει να είναι ένας παγκόσμιος κόμβος συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τις 154 χώρες μέλη της.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166