ΑρχικήΥπολογιστέςΗ Intel σχεδιάζει να καταργήσει την υποστήριξη BIOS παλαιού τύπου μέχρι το...

Η Intel σχεδιάζει να καταργήσει την υποστήριξη BIOS παλαιού τύπου μέχρι το 2020

Η Intel σχεδιάζει να καταργήσει την υποστήριξη BIOS παλαιού τύπου μέχρι το 2020.

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ασφάλεια των χρηστών της, η Intel σχεδιάζει να αφαιρέσει την υποστήριξη του BIOS από το UEFI έως το 2020, γεγονός που θα καταστήσει συμβατό το hardware παλαιού τύπου με τις νεότερες πλατφόρμες.

Το αρχικό σύστημα εισόδου / εξόδου PC (BIOS) δημιουργήθηκε πριν από 36 χρόνια από τον Gary Kildall της Digital Research και αργότερα ενσωματώθηκε στο IBM PC. Από τότε, η λειτουργικότητα του BIOS παρέμεινε βασικό στοιχείο στο Η/Υ αν και η Intel εφάρμοσε πρόσφατα τον δικό της μηχανισμό Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), ο οποίος περιελάμβανε την υποστήριξη του BIOS ως επιλογή και όχι ως προ-επιλογή

Εντούτοις, μέχρι το 2020, η Intel σχεδιάζει να αφαιρέσει την υποστήριξη του BIOS από το UEFI για τη βελτίωση της ασφάλειας. Ο μέσος χρήστης πιθανότατα δεν θα επηρεαστεί, αλλά για οργανισμούς που εξαρτώνται από hardware παλαιού τύπου, αυτό θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν αυτές τις συσκευές, να τις χρησιμοποιήσουν σε παλαιότερες πλατφόρμες ή να μεταφέρουν τις λειτουργίες τους σε άλλες συμβατές πλατφόρμες.

Όταν δημιουργήθηκε αρχικά το UEFI, οι κατασκευαστές hardware που έχουν το δικό τους ενοποιημένο φόρουμ uefi, δημιούργησαν μια ενότητα υποστήριξης συμβατότητας (CSM) και το ταξινόμησαν σε αρκετές κατηγορίες και υποκατηγορίες συστημάτων UEFI για να διευκολύνουν τη μετάβαση από το BIOS στο UEFI.

Σήμερα οι περισσότεροι υπολογιστές είναι UEFI class 2 και μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε τη διεπαφή UEFI, είτε το BIOS, ανάλογα με το τι επιλέγει ένας χρήστης από τη διαμόρφωση του BIOS. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχουν κάποιες συσκευές UEFI κατηγορίας 3 όπως το δημοφιλές Surface Book της Microsoft. Μόλις η Intel αφαιρέσει την υποστήριξη CSM από τις νέες πλατφόρμες του πελάτη και του διακομιστή της (περίπου το 2022), όλες οι νέες πλατφόρμες θα είναι πλέον UEFI κλάσης 3.

Μετά την κατάργηση του CSM, οι νέες πλατφόρμες δεν θα μπορούν να εκτελούν λειτουργικά συστήματα 32-bit ή να χρησιμοποιούν λογισμικά 32-bit, καθώς και παλαιότερο hardware που δεν είναι συμβατό με το UEFI. Προκειμένου να βοηθήσει την προετοιμασία των χρηστών, η Intel ενθαρρύνει τους συνεργάτες της να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών του UEFI και να προωθήσουν λειτουργίες που προέρχονται από το UEFI, όπως η ασφαλής εκκίνηση.

Σε αυτό το σημείο εξακολουθεί να είναι ασαφές το πότε ακριβώς η εταιρεία θα αφαιρέσει εντελώς την υποστήριξη BIOS παλαιού τύπου. Από την άλλη πλευρά η AMD δεν αποκάλυψε εάν θα ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα. Πιθανότατα θα μάθουμε περισσότερα στις νέες κυκλοφορίες της Cannon Lake και της Ice Lake.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166