ΑρχικήΕφαρμογέςΤι είναι μια εφαρμογή τρίτου μέρους (Third Party App);

Τι είναι μια εφαρμογή τρίτου μέρους (Third Party App);

Τι είναι μια εφαρμογή τρίτου μέρους (Third Party App);

Ο απλούστερος ορισμός μιας εφαρμογής τρίτου μέρους είναι μια εφαρμογή που δημιουργείται από έναν προμηθευτή (εταιρεία ή άτομο) που δεν υποστηρίζεται από τον κατασκευαστή της συσκευής ή / και το λειτουργικό της σύστημα. Οι εφαρμογές τρίτου μέρους αναφέρονται μερικές φορές ως εφαρμογές προγραμματιστών, επειδή πολλές από αυτές δημιουργούνται από ανεξάρτητους προγραμματιστές ή εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών.

Οι εφαρμογές τρίτου μέρους (Third Party Apps) χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες

Το θέμα των εφαρμογών τρίτου μέρους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, επειδή υπάρχουν τρεις διαφορετικές καταστάσεις όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος.

Κάθε κατάσταση δημιουργεί μια ελαφρώς διαφορετική έννοια του όρου τρίτο μέρος.

  1. Οι εφαρμογές τρίτου μέρους που δημιουργήθηκαν από ανεξάρτητους προγραμματιστές και προορίζονται για το Google (Google Play Store) ή την Apple (App Store της Apple), συνήθως για κερδοσκοπικό σκοπό και ακολουθούν τα κριτήρια ανάπτυξης που απαιτούνται από αυτά τα καταστήματα για να καταχωρηθούν άμεσα στην πλατφόρμα ή και καθόλου αν δεν το επιθυμεί ο προγραμματιστής, επειδή απλά θέλει να κάνει πειραματισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση, μια τέτοια εφαρμογή για μια υπηρεσία, όπως του Facebook ή του Instagram, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εφαρμογή τρίτου μέρους.
  2. Εφαρμογές που προσφέρονται μέσω ανεπίσημων καταστημάτων εφαρμογών ή ιστότοπων, και δεν προορίζονται να μπουν για παράδειγμα στο Google Play Store και διατίθενται απευθείας στο χρήστη χωρίς μεσάζοντες. Αυτά τα καταστήματα εφαρμογών δημιουργούνται από τρίτους που δεν συνδέονται με τη συσκευή ή το λειτουργικό σύστημα, και τυπικά όλες οι εφαρμογές που παρέχονται από εκεί μέσα φέρουν το χαρακτηρισμό ως τρίτου μέρους εφαρμογή. Να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε λήψη εφαρμογών από οποιονδήποτε τέτοιο πόρο, ιδιαίτερα από ανεπίσημα καταστήματα εφαρμογών ή ιστότοπους που έχουν μηδενική αξιοπιστία, ώστε να αποφύγετε κακόβουλα προγράμματα.
  3. Τρίτου μέρους μπορεί να θεωρηθεί και εφαρμογή που συνδέεται με μια άλλη υπηρεσία, είτε για την παροχή βελτιωμένων λειτουργιών, είτε για πρόσβαση σε πληροφορίες προφίλ. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το Quizzstar, μια εφαρμογή κουίζ τρίτου μέρους που απαιτεί άδεια πρόσβασης σε συγκεκριμένα τμήματα του προφίλ σας στο Facebook για να σας επιτρέψει να το χρησιμοποιήσετε. Αυτός ο τύπος εφαρμογής τρίτου μέρους δεν θα τη βρείτε σε κάποιο επίσημο κατάστημα, αλλά όταν θα την εγκαταστήσετε θα πρέπει να της παρέχεται πρόσβαση σε δυνητικά ευαίσθητες πληροφορίες μέσω της σύνδεσής του, με άλλη υπηρεσία / εφαρμογή.

Πως οι εγγενείς εφαρμογές διαφέρουν από τις εφαρμογές τρίτου μέρους.

Κατά τη συζήτηση εφαρμογών τρίτου μέρους, μπορεί να εμφανιστεί ο όρος εγγενείς εφαρμογές . Οι εγγενείς εφαρμογές είναι εφαρμογές που δημιουργούνται και διανέμονται από τον κατασκευαστή της συσκευής ή από τον δημιουργό του λογισμικού. Μερικά παραδείγματα εγγενών εφαρμογών για το iPhone είναι το iTunes , το iMessage και το iBooks.

Αυτό που καταστεί τις εφαρμογές εγγενείς είναι ότι δημιουργούνται από έναν προγραμματιστή για συγκεκριμένες συσκευές του ίδιου κατασκευαστή κατά παραγγελία. Για παράδειγμα, όταν η Apple δημιουργεί μια εφαρμογή για μια συσκευή της – όπως ένα iPhone – ονομάζεται εγγενής ή μητρική εφαρμογή. Το ίδιο ισχύει και για το λειτουργικό σύστημα Android, που ανήκει στην Google και εγκαθίσταται σε κινητά τηλέφωνα, tablet, Smart TV, κ.λπ, και τα παραδείγματα των εγγενών εφαρμογών της περιλαμβάνουν το Gmail, το Google Drive, το Google Chrome, τους Χάρτες και άλλα πολλά.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί για να μην υπάρξουν παρανοήσεις είναι ότι επειδή μια εφαρμογή θεωρείται εγγενής για έναν τύπο συσκευής, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα είναι διαθέσιμη για μια άλλη νέα έκδοση συσκευής, λογισμικού και υλικολογισμικού. Για παράδειγμα, οι περισσότερες εφαρμογές της Google που προσφέρονται μέσω του App Store της Apple έχουν πάντα μια νέα έκδοση που λειτουργεί σε καινούργια iPhones και iPads

Γιατί κάποιες υπηρεσίες απαγορεύουν τις εφαρμογές τρίτου μέρους;

Ορισμένες υπηρεσίες ή εφαρμογές απαγορεύουν τη χρήση εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών. Ένα τέτοιο παράδειγμα μιας υπηρεσίας που έχει απαγορεύσει τις εφαρμογές τρίτου μέρους είναι το Snapchat και ο λόγος που το έπραξε αυτό οφείλεται καθαρά στο θέμα ασφάλειας. Στην πραγματικότητα μια εφαρμογή τρίτου μέρους έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση στο προφίλ σας ή άλλες πληροφορίες από το λογαριασμό σας, εκθέτοντας το χρήστη σε κίνδυνο.

Οι πληροφορίες σχετικά με το λογαριασμό ή το προφίλ σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιγραφή πληροφοριών του λογαριασμού σας και τα πράγματα χειροτερεύουν όταν πρόκειται για ανήλικα άτομα που μπορούν να εκθέσουν φωτογραφίες και λεπτομέρειες σχετικά με τα παιδιά σε δυνητικά δόλιους ανθρώπους.

Στο παραπάνω παράδειγμα για το quiz του Facebook, μέχρι να μεταβείτε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στο Facebook και να αλλάξετε τα δικαιώματα, αυτή η εφαρμογή θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του προφίλ που της έχετε δώσει άδεια πρόσβασης. Αυτή η εφαρμογή μπορεί ακόμα να συγκεντρώσει και να αποθηκεύσει λεπτομέρειες από το προφίλ σας – λεπτομέρειες που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο ασφαλείας για το λογαριασμό σας στο Facebook.

Για να γίνει ακόμη πιο σαφές η επεξήγηση, η χρήση εφαρμογών τρίτου μέρους δεν είναι παράνομη. Ωστόσο, αν οι όροι χρήσης μιας υπηρεσίας ή μιας εφαρμογής δηλώνουν ότι δεν επιτρέπονται άλλες εφαρμογές τρίτων, και εσείς προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε σε μια υπηρεσία (όπως Facebook, Snapchat κτλ), μπορεί να οδηγήσει σε κλείδωμα ή απενεργοποίηση του λογαριασμού σας.

Είναι κακό να χρησιμοποιούμε εφαρμογές τρίτου μέρους;

Ουσιαστικά οι εφαρμογές δεν είναι όλες κακές. Στην πραγματικότητα, μερικές είναι αρκετά χρήσιμες. Ένα παράδειγμα χρήσιμων εφαρμογών τρίτων είναι εφαρμογές που βοηθούν στη διαχείριση διαφόρων λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης (social media) ταυτόχρονα, όπως το Hootsuite ή το Buffer, που εξοικονομεί χρόνο για μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα social media για να μοιράζονται τοπικά γεγονότα ή ειδικές εκδηλώσεις.

Ένα πράγμα που θα σας εκπλήξει είναι ότι πιθανότατα και εσείς χρησιμοποιείται εφαρμογές τρίτου μέρους. Για να το διαπιστώσετε, απλά ανοίξτε το μενού έξυπνου κινητού τηλεφώνου σας (smartphone) και μετακινηθείτε στις ρυθμίσεις και μετά στις εφαρμογές που έχετε εγκατεστημένες στη συσκευή σας, έπειτα ανοίξτε τις πληροφορίες καθεμιάς ξεχωριστά και θα δείτε πως έχετε ήδη εγκατεστημένες τέτοιες εφαρμογές, όπως παραδείγματος χάρη εφαρμογές παιχνιδιών, εφαρμογές μουσικής ή εφαρμογές για ψώνια που παρέχονται από τρίτες εταιρείες, δηλαδή διαφορετικές από αυτές που έχουν κατασκευάσει τη συσκευή σας ή το λειτουργικό της σύστημα. Όλα αυτά χαρακτηρίζονται τεχνικά εφαρμογές τρίτου μέρους.

Αξίζει να ασχοληθούν οι προγραμματιστές με εφαρμογές τρίτου μέρους;

Προσωπικά ασχολούμενος εδώ και δύο δεκαετίες στο χώρο της τεχνολογίας μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως αρκετοί προγραμματιστές έχουν βγάλει αρκετά χρήματα σε τούτο τον τομέα. Και πιο αναλυτικά, μία τέτοια περίπτωση μπορεί να τη συναντήσει κάνεις με τις εφαρμογές που δημιουργούνται για το Google Play Store, ενώ τα έσοδα μπορούν να προέλθουν, είτε μέσα από διαφημίσεις που εμφανίζονται στο εκάστοτε application, είτε μέσα από πωλήσεις που μπορεί να διεξαχθούν σε αυτή.

Συνεπώς με το παράδειγμα που σας παρέθεσα παραπάνω, μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως είναι μία δραστηριότητα, η οποία έχει τα εχέγγυα να αποφέρει έσοδα στον ιδιοκτήτη της, ανάλογα πάντα με την δημοφιλία ή την χρησιμότητα της στο ευρύ κοινό.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166