Τι είναι μια εφαρμογή τρίτου μέρους (Third Party App);

Τι είναι μια εφαρμογή τρίτου μέρους (Third Party App);

Τι είναι μια εφαρμογή τρίτου μέρους (Third Party App);

Ο απλούστερος ορισμός μιας εφαρμογής τρίτου μέρους είναι μια εφαρμογή που δημιουργείται από έναν προμηθευτή (εταιρεία ή άτομο) που δεν υποστηρίζεται από τον κατασκευαστή της συσκευής ή / και το λειτουργικό της σύστημα. Οι εφαρμογές τρίτου μέρους αναφέρονται μερικές φορές ως εφαρμογές προγραμματιστών, επειδή πολλές από αυτές δημιουργούνται από ανεξάρτητους προγραμματιστές ή εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών.

Οι εφαρμογές τρίτου μέρους (Third Party Apps) χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες

Το θέμα των εφαρμογών τρίτου μέρους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, επειδή υπάρχουν τρεις διαφορετικές καταστάσεις όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος.

Κάθε κατάσταση δημιουργεί μια ελαφρώς διαφορετική έννοια του όρου τρίτο

  1. Οι εφαρμογές κατασκευαστών τρίτου μέρους δημιουργήθηκαν για επίσημα καταστήματα εφαρμογών από άλλους προμηθευτές και δεν προορίζεται για το Google (Google Play Store) ή την Apple (App Store της Apple), ωστόσο μπορεί να ακολουθούν τα κριτήρια ανάπτυξης που απαιτούνται από αυτά τα καταστήματα εφαρμογών. Σε αυτήν την περίπτωση, μια εφαρμογή για μια υπηρεσία, όπως το Facebook ή το Snapchat , θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εφαρμογή τρίτου μέρους.
  2. Εφαρμογές που προσφέρονται μέσω ανεπίσημων καταστημάτων εφαρμογών ή ιστότοπων τρίτων κατασκευαστών . Αυτά τα καταστήματα εφαρμογών δημιουργούνται από τρίτους που δεν συνδέονται με τη συσκευή ή το λειτουργικό σύστημα και όλες οι εφαρμογές που παρέχονται είναι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών. Να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε λήψη εφαρμογών από οποιονδήποτε τέτοιο πόρο, ιδιαίτερα από ανεπίσημα καταστήματα εφαρμογών ή ιστότοπους που έχουν μηδενική αξιοπιστία για να αποφύγετε κακόβουλα προγράμματα.
  3. Τρίτου μέρους μπορεί να θεωρηθεί και εφαρμογή που συνδέεται με μια άλλη υπηρεσία, είτε για την παροχή βελτιωμένων λειτουργιών, είτε για πρόσβαση σε πληροφορίες προφίλ. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το Quizzstar, μια εφαρμογή κουίζ τρίτου μέρους που απαιτεί άδεια πρόσβασης σε συγκεκριμένα τμήματα του προφίλ σας στο Facebook για να σας επιτρέψει να το χρησιμοποιήσετε. Αυτός ο τύπος εφαρμογής τρίτου μέρους δεν θα τη βρείτε σε κάποιο επίσημο κατάστημα, αλλά όταν θα την εγκαταστήσετε θα πρέπει να της παρέχεται πρόσβαση σε δυνητικά ευαίσθητες πληροφορίες μέσω της σύνδεσής του, με άλλη υπηρεσία / εφαρμογή.

Πώς οι εγγενείς εφαρμογές διαφέρουν από τις εφαρμογές τρίτου μέρους.

Κατά τη συζήτηση εφαρμογών τρίτου μέρους, μπορεί να εμφανιστεί ο όρος εγγενείς εφαρμογές . Οι εγγενείς εφαρμογές είναι εφαρμογές που δημιουργούνται και διανέμονται από τον κατασκευαστή της συσκευής ή από τον δημιουργό του λογισμικού. Μερικά παραδείγματα εγγενών εφαρμογών για το iPhone είναι το iTunes , το iMessage και το iBooks.

Αυτό που καταστεί τις εφαρμογές εγγενείς είναι ότι οι εφαρμογές δημιουργούνται από έναν κατασκευαστή για συγκεκριμένες συσκευές του ίδιου κατασκευαστή. Για παράδειγμα, όταν η Apple δημιουργεί μια εφαρμογή για μια συσκευή της Apple – όπως ένα iPhone – ονομάζεται εγγενής ή μητρική εφαρμογή. Για συσκευές Android , επειδή η Google είναι ο δημιουργός του λειτουργικού συστήματος Android για κινητά , τα παραδείγματα των εγγενών εφαρμογών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την έκδοση για κινητά οποιασδήποτε από τις εφαρμογές Google, όπως το Gmail, το Google Drive και το Google Chrome.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί για να μην υπάρξουν παρανοήσεις είναι ότι μόνο επειδή μια εφαρμογή θεωρείται εγγενής εφαρμογή για έναν τύπο συσκευής, δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι διαθέσιμη για μια έκδοση αυτής της εφαρμογής για άλλους τύπους συσκευών. Για παράδειγμα, οι περισσότερες εφαρμογές της Google έχουν μια έκδοση που λειτουργεί σε iPhones και iPads που προσφέρονται μέσω του App Store της Apple.

Γιατί κάποιες υπηρεσίες απαγορεύουν τις εφαρμογές τρίτου μέρους;

Ορισμένες υπηρεσίες ή εφαρμογές απαγορεύουν τη χρήση εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών. Ένα τέτοιο παράδειγμα μιας υπηρεσίας που έχει απαγορεύσει τις εφαρμογές τρίτου μέρους είναι το Snapchat και ο λόγος που το έπραξε αυτό οφείλεται καθαρά στο θέμα ασφάλειας. Στην πραγματικότητα μια εφαρμογή τρίτου μέρους έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση στο προφίλ σας ή άλλες πληροφορίες από το λογαριασμό σας, εκθέτοντας το χρήστη σε κίνδυνο.

Οι πληροφορίες σχετικά με το λογαριασμό ή το προφίλ σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιγραφή πληροφοριών του λογαριασμού σας και τα πράγματα χειροτερεύουν όταν πρόκειται για ανήλικα άτομα που μπορούν να εκθέσουν φωτογραφίες και λεπτομέρειες σχετικά με τα παιδιά σε δυνητικά δόλιους ανθρώπους.

Στο παραπάνω παράδειγμα για το quiz του Facebook, μέχρι να μεταβείτε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στο Facebook και να αλλάξετε τα δικαιώματα, αυτή η εφαρμογή θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του προφίλ που της έχετε δώσει άδεια πρόσβασης. Αυτή η εφαρμογή μπορεί ακόμα να συγκεντρώσει και να αποθηκεύσει λεπτομέρειες από το προφίλ σας – λεπτομέρειες που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο ασφαλείας για το λογαριασμό σας στο Facebook.

Για να γίνει ακόμη πιο σαφές η επεξήγηση, η χρήση εφαρμογών τρίτου μέρους δεν είναι παράνομη. Ωστόσο, αν οι όροι χρήσης μιας υπηρεσίας ή μιας εφαρμογής δηλώνουν ότι δεν επιτρέπονται άλλες εφαρμογές τρίτων, και εσείς προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε σε μια υπηρεσία (όπως Facebook, Snapchat κτλ), μπορεί να οδηγήσει σε κλείδωμα ή απενεργοποίηση του λογαριασμού σας.

Είναι κακό να χρησιμοποιούμε εφαρμογές τρίτου μέρους;

Ουσιαστικά οι εφαρμογές δεν είναι όλες κακές. Στην πραγματικότητα, μερικές είναι αρκετά χρήσιμες. Ένα παράδειγμα χρήσιμων εφαρμογών τρίτων είναι εφαρμογές που βοηθούν στη διαχείριση διαφόρων λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης (social media) ταυτόχρονα, όπως το Hootsuite ή το Buffer, που εξοικονομεί χρόνο για μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα social media για να μοιράζονται τοπικά γεγονότα ή ειδικές εκδηλώσεις.

Ένα πράγμα που θα σας εκπλήξει είναι ότι πιθανότατα και εσείς χρησιμοποιείται εφαρμογές τρίτου μέρους; Ανοίξτε το μενού εφαρμογών και μετακινηθείτε στις εφαρμογές που έχετε εγκατεστημένες, έπειτα ανοίξτε τις πληροφορίες καθεμιάς ξεχωριστά και θα διαπιστώσετε έχετε ήδη εγκατεστημένες τέτοιες εφαρμογές, όπως εφαρμογές παιχνιδιών, εφαρμογές μουσικής ή εφαρμογές για ψώνια που παρέχονται από εταιρείες διαφορετικές από αυτές που έχουν κατασκευάσει τη συσκευή σας ή το λειτουργικό της σύστημα; Όλα αυτά είναι τεχνικά εφαρμογές τρίτου μέρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας