Δημιουργήθηκε σκοτεινή έκδοση της Βικιπαίδειας για ανθρώπους σε λογοκριμένα διαδικτυακά καθεστώτα.
Ο Σκοτεινός ιστός (dark web) είναι γνωστός ως ο διαδικτυακός κόμβος, όπου μια ποικιλία παράνομων δραστηριοτήτων και προϊόντων, μπορούν εύκολα να πωληθούν από οποιονδήποτε για κακό σκοπό, από εργαλεία για χακάρισμα μέχρι ναρκωτικά. Ωστόσο, τα πάντα στο σκοτεινό ιστό δεν σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες. Υπάρχει τώρα μια σκοτεινή έκδοση του Wikipedia, στην οποία μπορούν να την χρησιμοποιήσουν ακόμη και οι χρήστες σε χώρες όπου βασιλεύει η λογοκρισία του διαδικτύου, χωρίς να φοβούνται ότι θα παρακολουθούνται ή / και θα διώκονται.
Η πειραματική υπηρεσία σκοτεινού ιστού Wikipedia είναι το παιδί του πρώην μηχανικού ασφαλείας του Facebook, του Alec Muffet . Προς το παρόν, ωστόσο, το έργο είναι ανεπίσημο και η Wikipedia δεν εμπλέκεται με αυτό, με κανέναν τρόπο.
Η Wikipedia έχει ήδη δημοσιεύσει επίσημα ότι διατίθεται για χρήση στους χρήστες μέσω του Tor browser στο οποίο μπορούν να γράφουν και να την επισκέπτονται ανώνυμα. Ωστόσο, για να περιηγηθείτε σε αυτή την επίσημη υπηρεσία της Wikipedia, η κυκλοφορία ενός χρήστη θα πρέπει να βγει από το δίκτυο Tor, καθιστώντας την κυκλοφορία του χρήστη κρυπτογραφημένη μεν, επικίνδυνη για αυτόν δε. Αυτό, με τη σειρά του, αφήνει τους χρήστες να είναι ευάλωτους στην επιτήρηση από τους τυχοδιώκτες τους.
Η ιστοσελίδα Motherboard ανέφερε ότι η σκοτεινή έκδοση του Wikipedia επιτρέπει στους χρήστες να την επισκεφτούν και να τη χρησιμοποιήσουν μέσω πρόσβασης του Tor. Ο Muffet δημιούργησε μια υπηρεσία onion για την Wikipedia μέσα στο Tor, για να διασφαλίσει ότι η κυκλοφορία των χρηστών προστατεύεται μέσα από την κρυπτογράφηση του Tor. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες σε αυταρχικά καθεστώτα που λογοκρίνουν υποτιθέμενο σκληρό περιεχόμενο και τις δραστηριότητες στο διαδίκτυο θα προστατεύονται από το να παρακολουθούνται από την κυβέρνηση τις εκάστοτε χώρας.
«Οι διαδικτυακές τοποθεσίες onion θεωρούνται απόλυτα ασφαλές και καλύπτονται από ανωνυμία, αλλά στην πραγματικότητα προσφέρουν δύο ακόμη επιπλέον χαρακτηριστικά: Διακριτικότητα, π.χ.: ο εργοδότης ή ο ISP δεν βλέπουν την περιήγησή του χρήστη, ούτε καν τον ιστότοπος, και την εμπιστευτικότητα, δηλαδή μπορεί να έχετε πρόσβαση στο facebookcorewwwi.onion για να συνδεθείτε με το Facebook, δήλωσε ο Muffett στο Motherboard.
«Ο κώδικας είναι δωρεάν και ελεύθερος», πρόσθεσε ο Muffet. «Το κάνω επειδή αξίζει να το κάνω».