ΑρχικήΕπιστήμηΗ μαύρη τρούφα Perigord καλλιεργείται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η μαύρη τρούφα Perigord καλλιεργείται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η μαύρη τρούφα Perigord καλλιεργείται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μεσογειακή μαύρη τρούφα, ένα από τα πιο ακριβά τρόφιμα του κόσμου και προορίζεται για γερά βαλάντια. Τα τελευταία νέα σχετικά με αυτό το είδος είναι ότι καλλιεργήθηκε με επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η αλλαγή του κλίματος απειλεί τον φυσικό της βιότοπο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge και της Mycorrhizal Systems Ltd (MSL) επιβεβαίωσαν ότι η μαύρη τρούφα έχει καλλιεργηθεί με επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά και θεωρείται το βορειότερο σημείο που βρέθηκε ποτέ αυτό το είδος. Αναπτύχθηκε ως μέρος ενός προγράμματος στο Monmouthshire της Νότιας Ουαλίας, το οποίο διευθύνεται από την MSL σε συνεργασία με τους τοπικούς αγρότες. Τα αποτελέσματα του προγράμματος, που αναφέρονται στο περιοδικό Climate Research , δείχνουν ότι η καλλιέργεια τρούφας μπορεί να είναι δυνατή σε πολλά μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά από εννέα χρόνια αναμονής, η τρούφα συλλέχθηκε το Μάρτιο του 2017 από ένα εκπαιδευμένο σκύλο που ονομάστηκε Bella. Ο αρωματικός μύκητας αναπτύσσεται μέσα στο ριζικό σύστημα μιας μεσογειακής δρυός που είχε υποστεί επεξεργασία για να ενθαρρύνει την παραγωγή τρούφας. Περαιτέρω μικροσκοπική και γενετική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι η εύρεση της Bella ήταν πράγματι μια μαύρη τρούφα Périgord (Tuber melanosporum).

Η μαύρη τρούφα είναι μια από τις πιο ακριβές λιχουδιές στον κόσμο, αξίας μέχρι 2000 ευρώ ανά κιλό. Οι μαύρες τρούφες είναι πολύτιμες για την έντονη γεύση και το άρωμά τους, αλλά είναι δύσκολο και χρονοβόρο για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή τους και συνήθως περιορίζονται σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα . Επιπλέον, ο μεσογειακός βιότοπός τους έχει πληγεί από ξηρασία λόγω της μακροπρόθεσμης κλιματικής αλλαγής και οι αποδόσεις μειώνονται ενώ η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται. Η βιομηχανία τρούφας αναμένεται να ανέλθει σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως τα επόμενα 10-20 χρόνια.

Οι μαύρες τρούφες αναπτύσσονται κάτω από το έδαφος σε μια συμβιωτική σχέση με το ριζικό σύστημα των δέντρων σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβεστόλιθο. Βρίσκονται κυρίως στη βόρεια Ισπανία, τη νότια Γαλλία και τη Βόρεια Ιταλία, όπου ξεφλουδίζονται από εκπαιδευμένους σκύλους ή χοίρους. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και μέσω της καλλιέργειας, δεν υπάρχει εγγύηση ότι αναπτυχθούν με επιτυχία οι τρούφες.

“Είναι μια επικίνδυνη επένδυση για τους αγρότες – παρόλο που οι άνθρωποι τρώνε τρούφες για αιώνες, γνωρίζουμε ελάχιστα για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν και πώς αλληλεπιδρούν με τα δέντρα υποδοχής τους”, ανέφερε ο καθηγητής Ulf Büntgen του Τμήματος Γεωγραφίας του Cambridge. “Δεδομένου ότι το σύστημα είναι υπόγειο, δεν μπορούμε να δούμε πώς τρούφες επηρεάζονται από διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ή ακόμα και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ποτιστούν. Δεν υπάρχει καμία επιστήμη πίσω από αυτό μέχρι τώρα, επομένως η πρόοδος είναι αργή”.

Σε συνεργασία με τους τοπικούς αγρότες, ο συγγραφέας της μελέτης ο Dr Paul Thomas από το MSL και το Πανεπιστήμιο του Stirling καλλιεργούσε τρούφες στο Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία δεκαετία. Το 2015, η MSL καλλιέργησε με επιτυχία μια βρετανική τρούφα της Βουργουνδίας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που καλλιεργήθηκε η πιο πολύτιμη μαύρη τρούφα Périgord σε ένα τόσο βόρειο και εξαιρετικά υγρό κλίμα. Το δέντρο του ξενιστή είναι μια μεσογειακή βελανιδιά που φυτεύτηκε το 2008. Πριν από τη φύτευση, το δέντρο εμβολιάστηκε με σπόρια τρούφας και το περιβάλλον χώμα έγινε λιγότερο όξινο με την επεξεργασία του με ασβέστη.

“Το συγκεκριμένο είδος χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα αρωματισμένα είδη τρούφας στον κόσμο και η ζήτηση της είναι τεράστια, παρόλο το υψηλό κόστος πώλησης του”, δήλωσε ο Thomas. “Φύτεψαμε τα δέντρα μόνο για να παρακολουθήσουμε την επιβίωσή τους, αλλά ποτέ δεν πιστεύαμε ότι αυτό το μεσογειακό είδος θα μπορούσε πραγματικά να αναπτυχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο – είναι μια εξαιρετικά συναρπαστική εξέλιξη”.

Οι ερευνητές έχουν αποδώσει το γεγονός ότι οι μαύρες τρούφες μπορούν να αναπτυχθούν τόσο μακριά από τον εγχώριο μεσογειακό βιότοπό τους στην κλιματική αλλαγή. “Τα διαφορετικά είδη ανταποκρίνονται στην αλλαγή του κλίματος σε διαφορετικές κλίμακες και με διαφορετικούς ρυθμούς, και συχνά συνοδεύεται από μια οικολογική αναντιστοιχία”, δήλωσε ο Büntgen. “Για παράδειγμα, τα έντομα μπορούν να κινούνται γρήγορα, ενώ η βλάστηση από την οποία εξαρτώνται δεν μπορεί να συμβαδίζει με την ίδια ταχύτητα. Είναι πιθανό οι τρούφες να είναι ένα από αυτά τα είδη της ταχείας μετατόπισης”.

“Αυτή η καλλιέργεια έχει δείξει ότι η κλιματική ανοχή των τρούφων είναι πολύ ευρύτερη από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί, αλλά είναι πιθανό ότι είναι δυνατή μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής και σε ορισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου – συμπεριλαμβανομένης της περιοχής γύρω από το Cambridge – οι οποίες είναι πλέον κατάλληλες για καλλιέργεια αυτού του είδους “, δήλωσε ο Thomas. “Ενώ οι τρούφες είναι μια πολύτιμη καλλιέργεια, μαζί με τα δέντρα υποδοχής τους , αποτελούν επίσης ευεργετική συνιστώσα για τη διατήρηση και τη βιοποικιλότητα”.

Η πρώτη συγκομιδή τρούφας, η οποία ζυγίζει 16 γραμμάρια, έχει διατηρηθεί για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά στο μέλλον, οι τρούφες θα διανεμηθούν σε εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Αδίστακτοι (1965 ταινία)

Men in Black II (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166