Η Nasa μοιράζεται εκπληκτικές εικόνες από αμμόλοφους που δημιουργούν μοτίβα στον Άρη.
Το Mars Reconnaissance Orbiter του Nasa αποκάλυψε εικόνες της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη. Η εικόνα τραβήχτηκε από τη φωτογραφική μηχανή υψηλής ανάλυσης Experiment Science Experiment (HiRISE) και δείχνει αμμόλοφους πάγου στην επιφάνεια του Άρη.
Σε αντίθεση με τον πάγο στη Γη, που είναι ουσιαστικά μια παγωμένη μορφή υγρού νερού – ένας συνδυασμός υδρογόνου και οξυγόνου, ο πάγος στον Άρη είναι φτιαγμένος από διοξείδιο του άνθρακα, ανέφερε η Nasa. Υπάρχουν λοιπόν μεγάλοι αμμόλοφοι που κατασκευάζονται ουσιαστικά από ξηρό πάγο στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
Ο ξηρός πάγος καλύπτει τους αμμόλοφους κατά τη χειμερινή περίοδο του Άρη. Την άνοιξη, όμως, όταν ο ήλιος είναι έξω, η θερμότητα αρχίζει να ανοίγει την επιφάνεια αυτών των παγωμένων θινών.
Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί στα αέρια που διαφεύγουν από τον πάγο του αμμοθινίου. Αυτά τα αέρια μεταφέρουν σκοτεινή άμμο από κάτω και δημιουργούν λοφίσματα που θεωρούνται ωραία σχέδια από το διάστημα.
Μεταξύ των μεγάλων αμμόλοφων, υπάρχουν τραχίες επιφάνειες στις οποίες ο παγετός παγιδεύεται πίσω από μικρές προστατευμένες κορυφογραμμές, σύμφωνα με τη Nasa.
Η εικόνα καταγράφηκε από τη Nasa τον Μάιο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας την άνοιξη στο Άρη, με τα πεδία αμμοβολής του κόκκινου πλανήτη να βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Nasa κυκλοφόρησε περισσότερες φωτογραφίες από αμμόλοφους που μοιάζουν με τους White Cliffs του Dover στην Αγγλία. Μια αναφορά thw Nasa είπε ότι οι βασάλτικοι αμμόλοφοι μοιάζουν με μια ωκεάνια ακτή με βράχια και κύματα που συντρίβονται εναντίον της, δείχνοντας μια ταραχώδη φύση των πεδίων άμμου του Άρη.
Ενώ το χρώμα των εικόνων και ο τρόπος εμφάνισης φαίνεται ότι υπάρχει αφθονία νερού στον πλανήτη, η NASA επισημαίνει αμέσως ότι η επιφάνεια του Άρη είναι “είναι πολύ στεγνή από ό, τι οι φαντασιώσεις μας θέλουν να προτείνουν”.
Μόνο πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν ψυχρές χιονοθύελλες στον Άρη τη νύχτα με έντονη χιονόπτωση, η οποία επιταχύνεται από γρήγορους ανέμους που προκαλούν το παγωμένο χιόνι να πέφτει με ρυθμό περίπου ενός μιλίου κάθε δέκα λεπτά.
Τα αστικά τοπία, όσο άγονα και ανόητα μπορεί να είναι, δίνουν αναμφισβήτητα μια συναρπαστική θέαση, ειδικά όταν η Nasa διαλέγει για εμάς τις καλύτερες φωτογραφίες.