ΑρχικήΕπιστήμηΗ νέα γενιά είναι πλήρως εξαρτημένη από τις ηλεκτρονικές συσκευές

Η νέα γενιά είναι πλήρως εξαρτημένη από τις ηλεκτρονικές συσκευές

Η νέα γενιά είναι πλήρως εξαρτημένη από τις ηλεκτρονικές συσκευές και προφανώς έχει αρνητική επίδραση στην ψυχολογία τους.

Όπως ορθά σας πιστεύουν οι περισσότεροι γονείς, οι έφηβοι έχουν μια περίπλοκη σχέση με τα smartphones τους. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών έχει εκτοξευθεί στα ύψη στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Ωστόσο, διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά την υφήλιο εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για τις επιδράσεις αυτών των συσκευών στην ανάπτυξη του μυαλού. Μία πρόσφατη έρευνα του ψυχολόγου Jean M. Twenge ισχυρίστηκε ότι ενδεχομένως τα smartphones να καταστρέψουν μία ολόκληρη γενιά. Ο Twenge λέει επίσης ότι η κατάθλιψη στην εφηβεία έχει αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία παρελθόντα έτη – και φαίνεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν το κύριο φτιάξιμο.

Οι ηθικοί πανικοί αναφορικά με τις νέες γενιές δεν είναι καινούργιοι, άλλωστε συνέβαινε και παλαιότερα, αλλά η έρευνα που επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο φαινόμενο φαίνεται να υποστηρίζει ισχυρισμούς ότι τα smartphones είναι επιβλαβή.

Μια πρόσφατη μελέτη με 5.000 φοιτητές στα βρετανικά κρατικά και ιδιωτικά σχολεία έφερε μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα. Περίπου το 62% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επιθυμούσαν τα social media να μην έχουν ποτέ επινοηθεί, επίσης το 71% δήλωσε ότι έχει απευθυνθεί σε κάποιο ιατρικό κέντρο για να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από την ψηφιακή εξάρτηση, είτε πρόκειται για smartphones tablets, υπολογιστές και όλα τα συναφή είδη, είτε από τα social media.

Συνολικά, το 57% δήλωσαν ότι είχαν λάβει καταχρηστικές παρατηρήσεις στο διαδίκτυο, ενώ το 52% δήλωσαν ότι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους έκαναν να αισθάνονται χειρότερα για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Βέβαια από την άλλη πλευρά πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η τεχνολογία που αγκαλιάζει τις νέες ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο είναι πολύτιμα εργαλεία όταν χρησιμοποιούνται με σωστή χρήση και σύνεση. Για παράδειγμα ένα κουζινομάχαιρο αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο, όμως κι από την άλλη μεριά δεν μπορείς να το καταργήσεις, επειδή ορισμένοι ανόητοι κάνουν λανθασμένη χρήση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166