ΑρχικήΔιαδίκτυοΗ Ρωσία απειλεί να απαγορεύσει το Facebook αν δεν παραδώσει τα δεδομένα...

Η Ρωσία απειλεί να απαγορεύσει το Facebook αν δεν παραδώσει τα δεδομένα των πολιτών στην χώρα

Η Ρωσία απειλεί να απαγορεύσει το Facebook αν δεν παραδώσει τα δεδομένα των πολιτών στην χώρα.

Σε μια προσπάθειά να αποκτήσει πλήρη έλεγχο του διαδικτύου σχετικά με τις πληροφορίες των πολιτών της Ρωσίας, το Ρωσικό πρακτορείο επικοινωνιών απειλεί να αποκλείσει την πρόσβαση στο Facebook αν η εταιρεία συνεχίσει να αρνείται να αποθηκεύσει τα δεδομένα του σε τοπικό επίπεδο.

Ο Αλεξάντερ Ζάροφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Επικοινωνιών, δήλωσε στις Ρωσικές υπηρεσίες ειδήσεων την Τρίτη (26 Σεπτεμβρίου) ότι θα εργαστούν για να «καταστήσουν το Facebook συμμορφωμένο με το νόμο», το οποίο υποχρεώνει τις ξένες εταιρείες να αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα στη Ρωσία.

Είναι γεγονός πως αυξήθηκαν οι επικριτές για τον συγκεκριμένο νόμο ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2015 για ενδεχόμενη έκθεση των δεδομένων που ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας δεν έχουν την ικανότητα να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα

Ο Ζάροφ δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το Facebook είναι μια “μοναδική υπηρεσία”, αλλά υπογράμμισε πως δεν θα κάνει εξαιρέσεις για κανέναν και εφόσον δεν συμμορφωθεί θα αποκλειστεί παντελώς το επόμενο έτος, δίχως να μπορούν οι χρήστες να την επισκεφθούν

Πέρυσι, η Ρωσία έιχε μπλοκάρει το κοινωνικό δίκτυο LinkedIn που είναι επικεντρωμένο στις επιχειρήσεις, αφού ένα δικαστήριο έκρινε ότι παραβίασε τον νόμο περί αποθήκευσης δεδομένων σε άλλο κράτος. Το LinkedIn θα διατίθεται στη Ρωσία μόνο εάν έχει πρόσβαση μέσω διακομιστών μεσολάβησης σε τοπικά εδάφη της χώρας.

Στο τελευταίο βήμα για την εξάλειψη της ελευθερίας του Διαδικτύου, το κοινοβούλιο της Ρωσίας τον Ιούλιο διέκοψε τη χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων ή VPN και άλλων υπηρεσιών πληρεξουσιότητας στον κυβερνοχώρο, επικαλούμενο ανησυχίες σχετικά με τη διάδοση εξτρεμιστικών υλικών.

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν δίκτυα VPN για πρόσβαση σε αποκλεισμένο περιεχόμενο, όπως το LinkedIn, δρομολογώντας συνδέσεις μέσω διακομιστών εκτός της χώρας.

Ο νόμος που υποχρεώνει τις εταιρείες να αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα σχετικά με τους Ρώσους πολίτες στη Ρωσία έχει εφαρμοστεί επιλεκτικά από τότε που τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο χρόνια.

Έχει θεωρηθεί ευρέως ως η προσπάθεια του Κρεμλίνου να επεκτείνει τον έλεγχο μέσω του Διαδικτύου, επειδή πιστεύει ότι τίθεται σε κίνδυνο σε η ασφάλεια της Ρωσίας

Ρώσοι ακτιβιστές της ελευθερίας του διαδικτύου έχουν παροτρύνει τις διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας να απορρίψουν τις κυβερνητικές κλήσεις για να τους δώσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, λέγοντας ότι αυτό θα υπονόμευε την ασφάλεια του κυβερνοχώρου για εκατομμύρια ρώσους χρήστες.

Ο Leonid Levin, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πολιτική επικοινωνιών και πληροφόρησης, σε σχόλια του πρακτορείου ειδήσεων Interfax, εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα μπλοκάρει το Facebook και ότι οι ρωσικές αρχές θα είναι σε θέση να διαπραγματευτούν με την Αμερικανική εταιρεία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166