Η τεχνητή νοημοσύνη αποτρέπει τις αυτοκτονίες και σώζει ζωές
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, 800.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας των αυτοκτονιών. Αυτός ο αριθμός παραμένει σχετικά σταθερός από έτος σε έτος, ωστόσο οι καινοτομίες στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αλλαγή αυτού του φαινομένου.
Οι ερευνητές και οι δημιουργοί της τεχνητής νοημοσύνης AI είχαν μία σπουδαία χρονιά το 2017, με τη δημιουργία πολλαπλών τεχνολογιών που αποσκοπούν στην πρόληψη της αυτοκτονίας.
Το Facebook, το πρόγραμμα AI Buddy , το Bark.us και, πρόσφατα, μια κοινή προσπάθεια του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon και του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, έχουν αναπτύξει συγκεκριμένες τεχνολογίες με τη δυνατότητα να μειώσουν τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με αυτοκτονία. Παρόλο που ένα AI ποτέ δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τη συναισθηματική σύνδεση και την υποστήριξη που παρέχει ο άνθρωπος σε μια περίοδο κρίσης, οι καινοτομίες που έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας να εντοπίζουν αυτοκτονικές τάσεις στους ασθενείς, πριν να είναι πολύ αργά.
Η τεχνητή νοημοσύνη στη φροντίδα της ψυχικής υγείας
Την περασμένη εβδομάδα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon και του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ δημοσίευσαν ένα άρθρο στο Nature Human Today που περιγράφει την πιο πρόσφατη καινοτομία τους στον χώρο τεχνητής νοημοσύνης. Η ομάδα δημιούργησε ένα AI που θα μπορούσε να αναγνωρίσει με επιτυχία τα άτομα που βιώνουν αυτοκτονικές σκέψεις.
Οι ερευνητές εξέτασαν 34 νεαρούς ενήλικες οι οποίοι χωρίστηκαν ομοιόμορφα σε υποομάδες. Επέιτα έθεσαν κεντρικά θέματα για συζήτηση μέσω μιας δοκιμασίας που ονομάζεται λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) όπου παρουσιάστηκαν σε τρεις λίστες με 10 λέξεις. Οι ομάδες λέξεων περιελάμβαναν λέξεις που σχετίζονταν με την αυτοκτονία όπως “θάνατος” και “ανάξιος”, δυνητικά θετικά αποτελέσματα όπως “χαρά” και “καλοσύνη” και δυνητικά αρνητικά αποτελέσματα όπως “πλήξη” και “πρόβλημα”.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε εγκεφαλικές εξετάσεις από κάθε συμμετέχοντα για να εντοπίσει πέντε θέσεις στον εγκέφαλο που σχετίζονται με έξι από τις λέξεις, ούτως ώστε να είναι σε θέση να διακρίνουν τις αυτοκτονικές τάσεις.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις θέσεις και λέξεις για να εκπαιδεύσουν έναν ταξινομητή μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό ατόμων με αυτοκτονικές τάσεις. Τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν εμφανή . Το μηχάνημα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε θέση να αναγνωρίσει 15 από τους 17 συμμετέχοντες που ήθελαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Οι ερευνητές πέτυχαν ένα ακόμη υψηλότερο ποσοστό ακρίβειας όταν χώρισαν την ομάδα την ομάδα σε εκείνους τους συμμετέχοντες που είχαν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν κατά το παρελθόν και σε εκείνους που δεν το έχουν πράξει ακόμη. Όταν ο ταξινομητής εκπαιδεύτηκε βάσει αυτών των θεμάτων, ήταν σε θέση να προσδιορίσει σωστά 16 από τους 17 συμμετέχοντες.
“Η εργασία μας θεωρείται μοναδική και καταπληκτική, φτάνοντας στο σημείο να προσδιορίζει τις αλλοιώσεις ιδεών που σχετίζονται με τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τη συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους μηχανικής μάθησης για να αξιολογήσουν τη νευρωνική αντιπροσώπευση συγκεκριμένων εννοιών που σχετίζονται με την αυτοκτονία. Αυτό μας δίνει ένα παράθυρο στον εγκέφαλο και το μυαλό, ρίχνοντας φως στο πώς λειτουργούν οι αυτοκτονικές ιδέες και τα συναισθήματα αναφορικά με την αυτοκτονία που σχετίζονται με τις έννοιες “, δήλωσε ο Marcel Just , καθηγητής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Do Hebb.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι συναρπαστικά για τους επαγγελματίες του ψυχιατρικού και ψυχολογικού τομέα, καθώς προσφέρουν ελπίδα για έγκαιρη ανίχνευση σκέψεων αυτοκτονίας σε ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η τεχνολογία πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω δοκιμές πριν να εφαρμοστεί στην κανονική φροντίδα ψυχικής υγείας. Ο επικεφαλής ερευνητής David Brent , από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, λέει: “Η πιο άμεση ανάγκη είναι να εφαρμόσουμε αυτά τα ευρήματα σε ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουμε για να προβλέψουμε μελλοντικές προσπάθειες αυτοκτονίας”.
Οι προσπάθειες της τεχνολογίας να αποτρέψει την αυτοκτονία.
Νωρίτερα φέτος, το texnologia.net κάλυψε αρκετές συστήματα πρόληψης αυτοκτονιών που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και απευθυνόταν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τα οποία δημιουργήθηκαν από εταιρείες τεχνολογίας. Η πρώτη παρτίδα δοκιμάστηκε από ερευνητές στο Facebook τον Μάρτιο. Την περασμένη άνοιξη, ο γίγαντας των social media ανακοίνωσε ένα χαρακτηριστικό που θα επιτρέπει στους χρήστες να αναφέρουν τέτοιου είδους περιστατικά μέσα από τις ζωντανές ροές των φίλων τους, περιελάμβαναν φυσικά και προσωπικά μηνύματα.
Το Facebook στη συνέχεια χρησιμοποίησε την τεχνολογία αναγνώρισης προτύπων από αυτές τις αναφερθείσες αναρτήσεις για να εντοπίσει και να επισημάνει πότε μια ανάρτηση είναι “πολύ πιθανό να περιέχει σκέψεις αυτοκτονίας”. Η εφαρμογή Messenger έλαβε επίσης μια ενημέρωση που διευκολύνει τα άτομα να επικοινωνήσουν με επαγγελματίες της ψυχικής υγείας για άμεση βοήθεια όταν αυτό καταστεί ανάγκη.
Το AI Buddy είναι μια άλλη τεχνολογία πρόληψης αυτοκτονίας που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη . Το προϊόν παρέχει στα παιδιά των ενεργών στρατιωτικών μελών (που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας) ένα avatar γελοιογραφίας που μπορούν να μιλήσουν μαζί του. Ο ψηφιακός σύντροφος παρακολουθεί τη συμπεριφορά του παιδιού και αποστέλλει αναφορές προόδου στον κύριο κηδεμόνα με βάση τις λέξεις που χρησιμοποιούνται στις συνομιλίες τους. Το σύστημα εκπαιδεύεται για να παρακολουθεί τον τρόπο ομιλίας που θα μπορούσε να είναι ενδεικτική των αυτοκτονικών συναισθημάτων και σκέψεων. Αυτό επιτρέπει στους επιστάτες να παρακολουθούν αποτελεσματικότερα την ψυχική υγεία και την ευημερία των παιδιών των στρατιωτικών μελών επί του παρόντος.
Το Bark.us είναι μια τεχνολογική εταιρεία που χρησιμοποιεί την εκμάθηση μηχανών για να αναλύσει το περιεχόμενο του χρήστη μέσω email, SMS και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Η τεχνολογία ανιχνεύει τη γλώσσα που μπορεί να υποδηλώνει ότι ένας χρήστης σκέπτεται να αυτοκτονήσει και στέλνει ειδοποιήσεις στον κηδεμόνα του ατόμου αν αισθανθεί πρόβλημα με βάση την ηλεκτρονική αλληλογραφία του. Η εταιρεία ξεκίνησε το 2015 και ήδη ασκεί τεράστιο έργο και προσφέρει ανεκτίμητο όφελος προς τους χρήστες του. Τον Ιούλιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμά της είχε σώσει 25 ζωές μετά την ανάλυση περισσότερων από 500 εκατομμυρίων μηνυμάτων από έφηβους. Αν και η τεχνολογία δεν αποτελεί κάποια νέα καινοτομία, η ανακοίνωση του Ιουλίου για τον αριθμό των ζωών έχουν σωθεί από το πρόγραμμα, σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο για την πρόοδο της τεχνολογίας της πρόληψης αυτοκτονιών.
Ελπιδοφόρο μέλλον.
Η ενσωμάτωση λύσεων με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης AI για την πρόληψη της αυτοκτονίας είναι ένα ελπιδοφόρο γεγονός. Καθώς προχωρούν περαιτέρω αυτές οι ουσιαστικές λύσεις, θα είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ρόλος των επαγγελματιών ψυχικής υγείας δεν θα εξαφανιστεί. Στην πραγματικότητα, ο ρόλος των συστημάτων συναισθηματικής υποστήριξης και των ψυχολόγων θα γίνει πιο σημαντικός. Καθώς οι τεχνολογίες AI αρχίζουν να παρέχουν σαφέστερα σημάδια αυτοκτονικών σκέψεων σε άτομα νωρίτερα από ότι θα θα συνέβαινε με τις συμβατικές μεθόδους. Οπότε είναι επιτακτική ανάγκη οι φίλοι, τα μέλη της οικογένειας και οι γιατροί να αναλάβουν δράση μετά από τις σαφείς προειδοποιήσεις τις τεχνολογίας, όπως αυτές που αναφέρθηκαν σε τούτο το άρθρο.