ΑρχικήΕπιστήμηΗ τροποποιημένη έκδοση της πρωτεΐνη GDF 15 καταπολεμά την παχυσαρκία

Η τροποποιημένη έκδοση της πρωτεΐνη GDF 15 καταπολεμά την παχυσαρκία

Η τροποποιημένη έκδοση της πρωτεΐνη GDF 15 καταπολεμά την παχυσαρκία.

Μια τροποποιημένη έκδοση μιας φυσικά απαντώμενης πρωτεΐνης στο σώμα βρέθηκε ότι προκαλεί απώλεια βάρους στα ζώα και πλέον αυτή η μέθοδος υπόσχεται να λειτουργήσει ως θεραπεία αντιμετωπίζοντας σθεναρά την επιδημία της παχυσαρκίας.

Τροποποιημένη έκδοση της πρωτεΐνης GDF 15.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο περιοδικό Science Translational Medicine , οι ερευνητές εξέτασαν τις δυνατότητες της τροποποιημένης έκδοσης της πρωτεΐνης GDF 15 για τη μείωση της παχυσαρκίας. Η πρωτεΐνη παράγεται φυσικά στο σώμα και παίζει ρόλο στη μεταβολική επεξεργασία.

Σε προηγούμενες μελέτες, οι άνθρωποι και τα ζώα με χαμηλό ποσοστό λίπους βρέθηκαν να έχουν περισσότερη τέτοιου είδους πρωτεΐνη στο σώμα τους. Άλλες μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι η έγχυση του GDF15 σε ζώα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αλλά αυτό παρεμποδίζεται από το σώμα να απορροφά γρήγορα την πρόσθετη πρωτεΐνη. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, οι ερευνητές πρόσθεσαν ένα μέρος ενός αντισώματος στην πρωτεΐνη, με την προοπτική να παραμείνει περισσότερο καιρό στο σώμα και κατ’ επέκταση να προκαλέσει μείωση του βάρους, με την μόνη προϋπόθεση ότι θα χορηγείται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υψηλότερα επίπεδα της παρούσας τροποποιημένης πρωτεΐνης στο σώμα οδήγησαν σε μείωση βάρους στα πειραματόζωα, επίσης μείωσαν τα επίπεδα χοληστερόλης και της ινσουλίνης στο αίμα. Τα ζώα επίσης παρατηρήθηκαν να δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για λιπαρά τρόφιμα.

Οι ερευνητές δεν έχουν σαφή εξήγηση για το πώς η αύξηση των επιπέδων της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο σώμα οδήγησε σε απώλεια βάρους. Παρ ‘όλα αυτά, υποπτεύονται ότι αυτό έχει σχέση με την πρωτεΐνη που αλληλεπιδρά με νευρικά και χημικά μονοπάτια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα πειραματόζωα επίσης πιθανώς έχαναν βάρος επειδή η πρωτεΐνη τους έκανε να τρώνε υγιεινότερα τρόφιμα.

Πιθανή θεραπεία παχυσαρκίας

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να προετοιμάσουν μια πιθανή θεραπεία παχυσαρκίας. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για την τροποποιημένη πρωτεΐνη, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια από τους ανθρώπους.

“Η δουλειά μας δείχνει ότι οι πρωτεΐνες σύντηξης GDF15 Fc θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί θεραπευτικοί παράγοντες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των συναφών συγγενειών πάθησης”, ανέφερε ο ερευνητής Yumei Xiong, από το Τμήμα Καρδιομεταβολικών Διαταραχών της Amgen Inc.

Παχυσαρκία και βαριατρική χειρουργική

Μέχρι σήμερα, οι παχύσαρκοι ασθενείς για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα δραστικά υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, αλλά ενώ αυτή η θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι προάγει αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, είναι επεμβατική, δαπανηρή και μη αναστρέψιμη.

Τα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο ή το 36,5% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παχύσαρκοι.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166