Η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να αντισταθμίσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού

Η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να αντισταθμίσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού

Η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να αντισταθμίσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού.

Μια υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις μιας υψηλής πρόσληψης αλατιού στην πίεση του αίματος, αναφέρει μία νέα επιστημονική μελέτη.

Τα αποτελέσματα, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension, τα οποία έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες αλατιού είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση – ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινή ήταν η συνολική διατροφή του ατόμου.

Οι επιστήμονες πίσω από την έρευνα συμβουλεύουν τώρα τους ανθρώπους να παρακολουθούν την πρόσληψη αλατιού, – επίσης συστήνουν στους κατασκευαστές τροφίμων να μειώσουν την περιεκτικότητα σε αλάτι στα προϊόντα τους.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περισσότερους από έναν στους τέσσερις ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών επικίνδυνων καταστάσεων στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο , κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν μεγάλη ηλικία και αυξημένο βάρος.

Οι επιστήμονες μέχρι πρότινος πίστευαν ότι οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να επηρεάσουν θετικά τα αιμοφόρα αγγεία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να εξουδετερώσουν την επίδραση του αλατιού στην αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, ενώ τα τρόφιμα αυτά τείνουν να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι δεν αντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση της πρόσληψης αλατιού.

Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα μελέτησε τα δεδομένα από τη γνωστή μελέτη INTERMAP. Στη μελέτη αυτή, η οποία διεξήχθη μεταξύ 1997-1999, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη δίαιτα 4.680 ατόμων, ηλικίας 40-59 ετών, από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Κίνα. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν σε ένα χρονικό διάστημα των τεσσάρων ημερών, λαμβάνοντας ταυτόχρονα δείγματα ούρων από τους εθελοντές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έγιναν επίσης μετρήσεις ύψους, βάρους και αρτηριακής πίεσης. Τα δεδομένα μελέτης έχουν χρησιμοποιηθεί από τότε για πολλά ερευνητικά έργα.

Στην τελευταία επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, η ομάδα αξιολόγησε τις συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου στα δείγματα ούρων . Το νάτριο είναι το κύριο συστατικό του αλατιού, ενώ το κάλιο, το οποίο βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχει συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα διατροφής για να αξιολογήσει την πρόσληψη εθελοντών από πάνω από 80 θρεπτικά συστατικά που μπορεί να συνδέονται με τη χαμηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, των ινών και των ω-3 λιπαρών οξέων. Πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πίεσης του αίματος και της υψηλότερης πρόσληψης αλατιού, ακόμη και σε άτομα που έτρωγαν καλά θρεπτικά συστατικά. Οι ερευνητές εξέτασαν την πρόσληψη αλατιού, αναλύοντας το νάτριο στα δείγματα των ούρων, καθώς και τα διατροφικά δεδομένα του κάθε ατόμου.

Το συνιστώμενο ανώτατο όριο της πρόσληψης αλατιού σε ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 6 γραμμάρια την ημέρα – περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μέση πρόσληψη αλατιού σε όλη τη μελέτη ήταν 10,7 γραμμάρια ημερησίως. Η μέση πρόσληψη για το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 8,5 γραμμάρια, ενώ η πρόσληψη για τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία ήταν 9,6 γραμμάρια, 13,4 γραμμάρια και 11,7 γραμμάρια αντίστοιχα.

Η αύξηση της πρόσληψης αλατιού πάνω από αυτή τη μέση ποσότητα συνδέθηκε με αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μια αύξηση των επιπλέον 7 γραμμαρίων (1,2 κουταλάκια του γλυκού) αλατιού πάνω από τη μέση πρόσληψη σχετίζεται με αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης των 3,7 mmHg.

Η αρτηριακή πίεση μετράται σε δύο αριθμούς – η πρώτη, ονομάζεται συστολική πίεση, η οποία μετρά τη δύναμη που η καρδιά αντλεί το αίμα γύρω από το σώμα. Ενώ ο δεύτερος αριθμός αντιπροσωπεύει την διαστολική πίεση, δηλαδή την αντίσταση στη ροή του αίματος στις αρτηρίες.

Ιδανικά, η αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι μεταξύ 90/60 και 120/80 mmHg. Οπότε, η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των επικίνδυνων συνθηκών για την υγεία, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Δρ Queenie Chan, από κοινού επικεφαλής της έρευνας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει τη σημασία της μείωσης της πρόσληψης αλατιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας