ΑρχικήΕπιστήμηHACCP και ασφάλεια τροφίμων, ιδιαίτερες λεπτομέρειες

HACCP και ασφάλεια τροφίμων, ιδιαίτερες λεπτομέρειες

Σκοπός της προώθησης του ΗΑCCP είναι η προστασία των καταναλωτών και η μείωση των δαπανών, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Δυστυχώς, η εφαρμογή του είναι αργή, ιδιαίτερα στους τομείς του λιανικού εμπορίου και της τροφοδοσίας, οι οποίοι είναι οι περισσότερο ευεργετημένοι τομείς από την εφαρμογή του προτύπου αυτού εργαλείου.

Το πρότυπο HACCP (Hazard Analysis & Critical Control Points) δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τη NASA για την ασφάλεια των τροφίμων κατά τη διάρκεια των διαστημικών ταξιδιών. Πιο συγκεκριμένα, έγινε προσπάθεια για τη διασφάλιση της ποιότητας κατά τη διάρκεια παραγωγής των τροφών, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να είναι απαλλαγμένο από παθογενείς οργανισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στο φεγγάρι. Το πρότυπο αυτό υιοθετήθηκε και από τον ευρύτερο τομέα παραγωγής τροφίμων, καθώς έγινε έντονη η ανάγκη για την προστασία του καταναλωτή.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας στον χώρο των τροφίμων, η ανάγκη ελέγχου κατά τη διάρκεια της παραγωγής έγινε ζωτικής σημασίας και η νομοθεσία στηρίχθηκε στην εφαρμογή του HACCP. Δεν υπήρξε, όμως, ανάλογη μέριμνα για την ανάπτυξη της έρευνας και τη συνακόλουθη εφαρμογή του εν λόγω προτύπου στον τομέα του λιανικού εμπορίου και της τροφοδοσίας. Παρ’ όλα αυτά, στις δεκαετίες 1980 και 1990, το πρότυπο υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Eνωση με σκοπό την εφαρμογή του από όλα τα κράτη – μέλη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προώθησε την εφαρμογή του HACCP, θεωρώντας το ως έναν τρόπο διασφάλισης παγκοσμίως.

Οι νομοθέτες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αισθάνθηκαν ότι η υιοθέτηση του προτύπου θα βοηθούσε στη μείωση των περιπτώσεων δηλητηριάσεων από τροφές (ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση περιπτώσεων σαλμονέλας τη δεκαετία του 1980). Παρ’ όλα αυτά, το θεωρητικό μέρος απέχει αρκετά από την εφαρμογή του προτύπου σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων.

Eρευνα που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία, έδειξε ότι η έλλειψη πληροφόρησης, η έλλειψη χρόνου και το κόστος ήταν οι κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες για την εφαρμογή του προτύπου στον τομέα του λιανικού εμπορίου και της τροφοδοσίας. Eνας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι το ότι οι αρχικές προσπάθειες για την εφαρμογή του προτύπου κατέληξαν στη συγγραφή ογκωδών εγχειριδίων, δύσκολων στην κατανόηση και στην εφαρμογή τους, μακριά από την πραγματικότητα των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά στους χώρους αυτούς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρότυπο HACCP, με τις κατάλληλες προσαρμογές, μπορεί να εφαρμοσθεί σ’ όλη την έκταση του χώρου των τροφίμων: από τη μεγάλη βιομηχανία έως το μικρότερο κατάστημα διάθεσης τροφίμων. Χρειάζεται όμως μια μεγαλύτερη επεξεργασία για να μπορέσει να εφαρμοσθεί με τον σωστό τρόπο από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166