ΑρχικήΕιδήσειςΧάκερς άδειασαν τραπεζικό λογαριασμό με 137 μεταφορές χρημάτων

Χάκερς άδειασαν τραπεζικό λογαριασμό με 137 μεταφορές χρημάτων

Κάποιοι χάκερς κατάφεραν να κλέψουν περίπου 2,9 εκατομμύρια ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό μιας μεσαίας επιχείρησης στην Αυστρία, πραγματοποιώντας 137 μεταφορές χρημάτων.

Το θύμα είναι η Europlast Kunststoffbehälterindustrie GmbH, μια εταιρεία κατασκευής πλαστικών δοχείων με έδρα την Καρινθία (Kärnten). Η επίθεση έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2023, αλλά ο δικηγόρος της Europlast, Daniel Schwarzl, μόλις τώρα δημοσιοποίησε το θέμα, καθώς η εταιρεία βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με την τράπεζα της, την Bank Austria.

Οι χάκερς απέσπασαν τα χρήματα πραγματοποιώντας μεταφορές ύψους από 5.000 έως 25.000 ευρώ η κάθε μία. Αν και ο λογαριασμός μπλοκαρίστηκε έξι ώρες μετά την κλοπή, “ήταν ήδη άδειος κατά το μεγαλύτερο μέρος”, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Europlast, Daniel Schwarzl. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορες ξένες χώρες.

137 μεταφορές χρημάτων μέσα σε λίγες ώρες

Η Bank Austria υποστηρίζει ότι η κλοπή έγινε δυνατή επειδή ένας υπάλληλος της Europlast εισήγαγε εμπιστευτικά δεδομένα σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα. Η τράπεζα τονίζει ότι “χωρίς την αποκάλυψη του αριθμού του λογαριασμού, δηλαδή το PIN και το TAN από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο, είναι αδύνατον για τρίτους να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στον λογαριασμό ενός πελάτη”.

Ο κ. Schwarzl κατηγορεί την τράπεζα ότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της για επιμέλεια και έλεγχο. Ισχυρίζεται ότι “η τράπεζα θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί εάν μια τοπική επιχείρηση πραγματοποιούσε 137 ασυνήθιστες μεταφορές σε ιδιώτες σε μη κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αιτιολογία”. Ο δικηγόρος υπογραμμίζει ότι ένας τόσο μεγάλος όγκος μεταφορών σε σύντομο χρονικό διάστημα “είναι απολύτως ασυνήθιστος”.

Η Bank Austria αντιτείνει ότι οι μεταφορές αυτού του μεγέθους δεν είναι ασυνήθιστες για εταιρικούς πελάτες. Επιπλέον, η τράπεζα τονίζει ότι για τους εταιρικούς πελάτες ισχύουν αυστηρότερες υποχρεώσεις επιμέλειας των λογαριασμών τους από ό,τι στους ιδιώτες πελάτες.

Οι πιθανότητες ανάκτησης των κλεμμένων χρημάτων είναι δυστυχώς μικρές. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Europlast θα αναγκαστεί να καλύψει μόνη της την απώλεια ή εάν η Bank Austria θα αναλάβει την ευθύνη για αυτό το περιστατικό στο δικαστήριο, ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει αδιανόητο για την τράπεζα, γιατί αν παραδεχτεί το λάθος της, θα αναγκαστεί και σε μελλοντικά περιστατικά να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα, πράγμα που θεωρείται ασύμφορο.

Η επόμενη δικάσιμη ημερομηνία είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου στο Εμπορικό Δικαστήριο της Βιέννης.

Επιπλέον πληροφορίες

  • Η Europlast Kunststoffbehälterindustrie GmbH ιδρύθηκε το 1978 και απασχολεί περίπου 200 άτομα.
  • Η Bank Austria είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Αυστρία.
  • Η κλοπή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα στην πρόσφατη ιστορία της Αυστρίας.
  • Η κλοπή χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό της Europlast αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την εταιρεία.
  • Η υπόθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών και τις υποχρεώσεις των τραπεζών.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166