Halo: Combat Evolved

  • By: Microsoft
  • Type: 3D Arcade
  • Έτος κυκλοφορίας: 15 Νοεμβρίου 2001

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα παλιά βιντεοπαιχνίδια που αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό και αξίζουν να γράψουμε πέντε αράδες για αυτά, ώστε να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Κατά 99%, το Halo πρέπει να είναι ένας από τους πρώτους τίτλους που θα αγοράσετε μαζί με το νέο σας απόκτημα. Γιατί προτιμήσατε όμως τον συγκεκριμένο τίτλο; Μήπως επειδή ακούσατε ότι είναι καλός;
Μήπως επειδή δεν είχατε και πολλές επιλογές στη διάθεσή σας;

Όποιος και νά’ ναι ο λόγος, για ένα πράγμα να είσαστε σίγουροι: Δεν θα μετανιώσετε με τίποτα αυτή σας την αγορά! Σας το εγγυώμαι! Ή, για να σας το πω πιο απλά, το Halo είναι ότι καλύτερο μπορούσε να σας τύχει στη ζωή σας σαν gamer!

To Halo διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον, όπου το ανθρώπινο γένος βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με μια φυλή εξωγήϊνων, γνωστή ως «Covenant».

Στην τελευταία μάχη που δόθηκε αναμεταξύ τους, διασώθηκε μόνο ένα διαστημόπλοιο -από την πλευρά των ανθρώπων: το Pillar of Autumn. Ο κυβερνήτης του σκάφους παίρνει την κρίσιμη απόφαση να παρασύρει τους εχθρούς μακριά από τη Γη. Έτσι, προγραμματίζει το όχημα να ακολουθήσει μια τυχαία πορεία, σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που βρίσκεται ο πλανήτης μας.

Τελικά φτάνουν σε έναν «γίγαντα» (ουράνιο σώμα), τον Threshold, και τον δορυφόρο του την Basis. Ανάμεσα στα δύο αντικείμενα υπάρχει το Halo, ένα τεράστιο «δακτυλίδι», πού’ χει διάμετρο 16.000 χλμ! Εκεί είναι που προσγειώνεται το Pillar of Autumn, κι εκεί είναι που πέφτουν πάνω στους Covenant! (Βλέπετε, ο εχθρός τους ακολούθησε, έφτασε στο Halo λίγο νωρίτερα και τους περιμένει πώς και πώς!). Ταυτόχρονα όμως, ξεκινάει και το παιχνίδι…

Όπως θα έχετε καταλάβει ήδη, έχουμε να κάνουμε με ένα first person shooter… και με ιδιαίτερη έμφαση στο «shooter», παρακαλώ! Άν σας πώ ότι μέχρι να τελειώσετε το παιχνίδι θά’ χετε ρίξει ίσα με 4 εκατομμύρια σφαίρες, (και λίγες λέω…) θα με πιστέψετε; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο παιχνίδι θα συναντήσετε 5 διαφορετικούς τύπους εχθρών: δύο είδη Elites, τους Grunts, τους Jackals και τους Hunters. Ο καθένας απ’ αυτούς τους τύπους συμπεριφέρεται διαφορετικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει ν’ ακολουθείτε διαφορετική τακτική επίθεσης. Η μία κατηγορία των Elites και οι Grunts είναι οι πιο εύκολοι και δεν θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Οι άλλες τρεις ομάδες είναι που θα σας ταλαιπωρήσουν και σ’ αυτούς θα σπαταλήσετε τα περισσότερα πυρομαχικά σας.

Μιας και τό’ φερε η κουβέντα, μάθετε ότι υπάρχουν δύο ειδών όπλα: τα ανθρώπινα (πιστόλι, τουφέκι, διοπτροφόρο, καραμπίνα, ρουκετοβόλο) και τα εξωγήϊνα (πιστόλι/καραμπίνα πλάσματος και το needler, ένα πολύ «κουλ» αλλά αργό όπλο που «κυνηγάει» το στόχο).

Το κάθε όπλο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά σε ρυθμό βολών, χωρητικότητα πυρομαχικών και της ζημιάς που προκαλεί, κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο, μιας και δεν μπορείτε να κουβαλάτε πάνω σας παραπάνω από δύο. Και φυσικά, ανάλογες σε αριθμό είναι και οι σφαίρες που έχετε μαζί σας! Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του παιχνιδιού αποτελούν τα οχήματα.

Με δυό λόγια, είναι ο τομέας που φέρνει την επανάσταση στο Halo! Πέρα από το ότι είναι το «διαβατήριό» σας για να περάσετε στην άποψη τρίτου προσώπου, όλα είναι εφοδιασμένα με ένα όπλο και την απαραίτητη θωράκιση! Και εδώ επίσης, θα συναντήσετε δύο τύπους οχημάτων: τα «δικά σας» (Warthog, Scorpion) και «των άλλων» (Banshee, Ghost). Εξυπακούεται ότι το καθένα από αυτά έχει διαφορετική συμπεριφορά, τόσο στο δρόμο όσο και στην σκόπευση!

Το μόνο που μας πείραξε κάπως με το Ηalo, είναι η τάση του προς την επανάληψη. Δε λέμε… έχει πλοκή και ξέρει να σας κρατά καθηλωμένους με το χειριστήριο στο χέρι. Πώς θα αισθάνεστε όμως όταν ξανασυναντάτε τα ίδια και τα ίδια; Εντάξει… θα εντυπωσιαστείτε από το περιβάλλον του και θα νιώθετε περήφανοι που βρίσκεστε στον κόσμο του.Πόσο όμως θα κρατήσει αυτό το συναίσθημα, όταν περνάτε πάλι από περιοχές που κάτι σας θυμίζουν;

Κι ερχόμαστε αισίως στα «ατού» του παιχνιδιού, το co-op mode και το multiplayer game. Καλά, περιτό βέβαια να σας πούμε ότι το «συνεταιρικό» co-op mode είναι το κάτι άλλο! Παίρνετε ένα φιλαράκι σας και τελειώνετε παρεϊτσα το παιχνίδι! Μιλάμε, άλλο πράγμα! Μόνο που θα πρέπει να «στριμωχτείτε» στην ίδια τηλεόραση, -σε αντίθεση με το multiplayer game.

Tί γίνεται στο multiplayer…; Της κακομοίρας! Αυτό δεν είναι game mode… «Χταπόδι» είναι! Πόσοι είσαστε; Δύο; Τέσσερις; Οκτώ; Δεκάξι; Για περάστε! Όλοι οι καλοί χωράνε!

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Ένα το δικό μου το μηχάνημα… συν άλλα τρία που μπορώ να συνδέσω επάνω του, μας κάνουν τέσσερα… επί 4 παίκτες που χωρά το καθένα… μούμπλε-μούμπλε… μας κάνει 16 παίκτες ακριβώς! Τόσοι μπορούν να μπουν στο deathmatch του Ηalo!!! (Βέβαια, καλό είναι να προτιμάτε τις «χωριστές» συνδέσεις -άμα μπορείτε.

Για παράδειγμα, καλύτερα είναι να παίξετε 4 άτομα σε 4 ξεχωριστές τηλεοράσεις με 4 διαφορετικά συστήματα και 4 τίτλους, παρά να μαζευτείτε σε μία οθόνη όλοι μαζί. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για χάρη του framerate, βρε παιδιά…)

Παραδόξως, το Halo δεν τρέχει στα 60 frames per second, αλλά στα 30. Είναι όμως τόσο ομαλό και τόσο γρήγορο, που ούτε και θα το πάρετε χαμπάρι.

Βέβαια, δε θα λέγαμε «όχι» στα 60 fps, αλλά ακόμα κι έτσι, τη δουλειά του την κάνει -και με το παραπάνω μάλιστα! Πέρα από εκεί, τα «κουτσουρέματά» του τα έχει… Εάν για παράδειγμα πάρετε όλοι από ένα όχημα και μπείτε μέσα, ε, τότε το ζητάει ο οργανισμός σας! Μην ξεχνάτε ότι είσαστε σε ένα shoot’ em’ up πρώτου προσώπου, κι όχι σ’ ένα combat game τρίτου προσώπου με οχήματα!

Πάντως, η αλήθεια να λέγεται… το παιχνίδι έχει καταπληκτική εμφάνιση! Ειδικά ότι σχετίζεται με φως (από τους προβολείς των οχημάτων, τις λάμψεις των όπλων και τη λιακάδα, μέχρι τους φακούς, τα πυροτεχνήματα και τις σκιές) είναι θαυμάσιο!

Το περιβάλλον είναι αρκετά όμορφο αλλά όχι τόσο λεπτομερές όσο θά’ πρεπε. Ο ουρανός, ή το νερό -ας πούμε- δεν είναι τόσο πιστά όσο σε άλλους τίτλους. Κάποια στοιχεία όμως -όπως είναι τα φυσικά όρια- αποδίδονται αρκετά ικανοποιητικά (όπως τα βουνά, τα φαράγγια ή οι ωκεανοί). Το animation είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο «κομμάτι» όχ μόνο των γραφικών, αλλά και ολόκληρου του παιχνιδιού!

Τα πάντα κινούνται με απίστευτο ρεαλισμό, προτόγνωρη φυσικότητα και ομαλότητα που ξαφνιάζει!

Εξίσου υπέροχος είναι και ο ήχος του παιχνιδιού (άλλωστε, «το μήλο θα πέσει κάτω απ’ τη μηλιά»).

Εάν μάλιστα έχετε και τηλεόραση που υποστηρίζει την τεχνολογία Dolby Surround 5.1, τότε… ποιός στη χάρη σας! Οι ομιλίες είναι πεντακάθαρες και εξαιρετικής ποιότητας! Αφήστε δε που παίζουν σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι, γι’ αυτό καλά θα κάνετε να δίνετε προσοχή σε ότι ακούτε. Αλλά και πάλι… ακόμα και να σας ξεφύγει κάτι, δε χάθηκε δα ο κι ο κόσμος! Ας είναι καλά ο πολύ λειτουργικός ανιχνευτής κίνησης που σας δείχνει τον προορισμό σας.

Τα ηχητικά εφφέ τώρα, είναι φανταστικά και απίστευτα λεπτομερή! Σας βοηθάνε δε να καταλάβετε αν υπάρχουν εχθροί εκεί κοντά ή από που έρχονται! Μέχρι και το είδος του εχθρού που σας πλησιάζει θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε! Όσο για τη μουσική, είναι ότι πρέπει για ένα παιχνίδι σαν κι αυτό! Ατμοσφαιρική και με εναλλασόμενους τόνους, σίγουρα θα σας κάνει «ένα» με το περιβάλλον που βρίσκεστε!

Με έναν τίτλο σαν το Halo στις πλάτες του, το Xbox μπαίνει «με το δεξί» στον ανταγωνιστικό και δύσκολο χώρο των videogames. Και φυσικά, την πρώτη μάχη την κέρδισε! Το Halo είναι μακράν το καλύτερο first person shooter που έχει βγει ποτέ σε κονσόλα!

Εάν η Microsoft συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα κερδίσει και τον πόλεμο!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166