ΑρχικήΨυχαγωγίαHaluk Akakçe: Ένας σύγχρονος αρτίστας

Haluk Akakçe: Ένας σύγχρονος αρτίστας

Ο Haluk Akakçe (Xαλούκ Aκάκσε) γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1970. Σπούδασε Kαλές Tέχνες στην Άγκυρα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Royal College of Art στο Λονδίνο και στο School of the Art Institute of Chicago. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Nέα Yόρκη. Πρόσφατα έλαβε μέρος στις εκθέσεις Animations PS1, Moma, Long Island City, NY και Casino 2001, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Ghent.

Ο Akakçe είναι παιδί της ψηφιακής επανάστασης. Eργάζεται με διάφορα μέσα, κινούμενος ανάμεσα στα low-tech σχέδια και τις τοιχογραφίες και -πιο πρόσφατα- τα ψηφιακά βίντεο. Τα σχέδια του Tούρκου καλλιτέχνη παραπέμπουν σε ένα πάντρεμα της Art Nouveau, της Kέλτικης ζωγραφικής και των κόμικς. Οι φιγούρες του Akakçe είναι τεχνο-οργανικά υβρίδια, οράματα του κυβερνοχώρου. Θυμίζουν τη ρέουσα μορφολογία των σωμάτων στα γιαπωνέζικα κόμικς, τις συστρεφόμενες φιγούρες του Iερόνυμου Mπος και τα αραβουργήματα της κλασικής Iσλαμικής αρχιτεκτονικής.

Tο πέρασμα του Haluk Akakçe από την τοιχογραφία στο βίντεο ήταν εύκολο για αυτόν αφού ο ίδιος βλέπει τον τοίχο ως τόπο προβολής. Στην έκθεση με τίτλο Still Life στη γκαλερί Bernier/Eliades, παράλληλα με ψηφιακές φωτογραφίες, θα παρουσιαστεί και το ομώνυμο βίντεο, ένα διπλής προβολής έργο που συνοδεύεται από μουσική. Δυο διαφορετικές οπτικές γωνίες χρησιμοποιούνται για να αποτυπώσουν ταυτόχρονα τον ίδιο εικονικό χώρο. Ο Akakçe παρομοιάζει την εμπειρία του θεατή με την προσπάθεια να δει και να σκεφτεί και με τις δυο πλευρές του εγκεφάλου ταυτόχρονα. Δεξί και αριστερό, θηλυκό και αρσενικό, φύση- πόλη, είναι μερικές από τις αντιθέσεις στις οποίες παραπέμπει το έργο Still Life.

Σε τούτο το σημείο, θεωρώ υποχρέωση μου να επισημάνω ότι αυτός ο καλλιτέχνης από νεαρή ηλικία κατάφερε να αφήσει το στίγμα στη σύγχρονη τέχνη. Και πιο συγκεκριμένα, σχεδόν στα 30 του χρόνια κατόρθωσε να μιλούν για αυτόν όλη η οικουμένη, και όχι μόνο τα εγχώρια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Τουρκία.

Παρόλο που δεν θεωρείται ο καλύτερος στο είδος του, σίγουρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους, και αυτό το επιβεβαιώνουν όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο τομέα και έχουν γνώση επί του θέματος.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166