- Πλατφόρμα: Linux, Mac OS, Windows
- Εταιρεία Ανάπτυξης: Loki Software, New World Computing
- Είδος: Turn-based Strategy
Μας άρεσαν: Ξεχωριστός κόσμος για Strategy game. Μεγάλη ποικιλία δράσεων και καταστάσεων. Πλούσιο σε αποστολές και χάρτες
Δε μας άρεσαν: Δεν έχει στην καρδιά του τόσο στρατηγική όσο θα ήθελαν οι πιο σκληροπυρηνικοί
Η αξιολόγηση μας: 4.5 / 5 – Εξαιρετικό
Παρουσίαση του παιχνιδιού
Αφού το μαμήσαμε που το μαμήσαμε με τα είδη, και σταματήσαμε και να βάζουμε κάτω από το κείμενο εκείνη την επεξήγηση για το τι εστί Adventure στα video games, λέω σήμερα να αλληθωρίσω εντελώς και να πάω προς τα μονοπάτια της στρατηγικής. Όχι της σκληροπυρηνικής, όχι εκείνης που συναντάμε σε παιχνίδια με ιστορικό υπόβαθρο κάποια σημαντικά χρόνια της ανθρώπινης εξέλιξης, αλλά για το πιο γνωστό, αγαπητό και εμπορικό video game που εξελίσσεται σε έναν κόσμο που συνήθως συναντάμε στα κλασικά RPGs: δράκοι, νάνοι, ξωτικά, πολεμιστές και μάγοι είναι οι κάτοικοι της Erathia, τα μέρη της οποίας θα γίνουν πεδία μαχών για τον πιο πετυχημένο τίτλο της σειράς Heroes of Might & Magic (HoMM για συντομία), τον υπ’ αριθμόν 3.
Η ιστορία των HoMM ξεκινάει επίσημα το 1995 αν και το παλιότερο (1990) “King’s Bounty” θεωρείται ο πατέρας τους. Είναι ένα από τα πρώτα, σίγουρα το καλύτερο, παιχνίδια στρατηγικής, που μετέφεραν τις δομές και τις τεχνικές των γνωστότερων turn-based τίτλων εκείνης της εποχής σε έναν αμιγώς φανταστικό κόσμο και το έκαναν συνάμα ευκολότερο για τον χρήστη να προσαρμοστεί σε αυτόν (σε αντίθεση πχ με τα Civilization, Megalomania κοκ).
Η ποικιλία των δράσεων, των πρώτων υλών, των πλασμάτων και των κτισμάτων, κάλυπταν απαραίτητους όρους για το replay-ability ενός τέτοιου παιχνιδιού. Η αποθέωση ήρθε το 1999 όταν κυκλοφόρησε το HoMM 3.
Eδώ ο πήχης ανέβηκε. Από τα γραφικά (που έγιναν πολύ πιο καθαρά, κρατώντας μια παιχνιδιάρικη αισθητική) και τον ήχο, μέχρι το πλήθος των πόλεων που μπορείς να χτίσεις και τα πλάσματα με τα οποία μπορείς να φτιάξεις στρατούς. Έχεις στην κατοχή σου ήρωες οι οποίοι ανεβαίνουν levels και κερδίζουν ιδιαίτερες ικανότητες που βοηθάνε σε ποικίλα σημεία του παιχνιδιού.
Οι ήρωες αυτοί συλλέγουν έναν αριθμό διαφορετικών πρώτων υλών (χρυσάφι, πετράδια, ξύλο, πέτρα κα) και με αυτά χτίζεις μέσα στα κάστρα σου (ανάλογα με το τι κάστρο έχεις επιλέξει: κάποιο με νεκροζώντανους; Άλλο με πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας; Άλλο της αιγυπτιακής; ένα με πλάσματα από τις ιστορίες του Tolkien;) κτίρια που άλλα θα “γεννήσουν” πλάσματα, άλλα θα σου δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ξόρκια και κάποια να συντομεύσεις τους χρόνους που κάνεις για διάφορες κινήσεις.
Στο χάρτη υπάρχουν διάσπαρτες αποστολές, εχθρικά κάστρα που πρέπει να κατακτηθούν, συμμορίες που λυμαίνονται συγκεκριμένες τοποθεσίες, κρυμμένοι θησαυροί, υπόγεια μπουντρούμια με ξεχασμένα μυστικά, καθώς και κάποιοι που θα θελήσουν να σε βοηθήσουν στην αποστολή σου.
Όλα ακούγονται και είναι αρκούντως χορταστικά. Εκτός από την βασική ιστορία του παιχνιδιού (τα λεγόμενα campaigns), που θα σας κρατήσει συντροφιά αρκετό καιρό, υπάρχει κι ένας τεράστιος αριθμός από μεμονωμένες αποστολές, ενώ δεν λησμονιέται η δυνατότητα να φτιάξεις εσύ τους χάρτες της αρεσκείας σου, να παίξεις με άλλους παίκτες στον ίδιο υπολογιστή ή online. Ναι, δεν αρνούμαι πως το HoMM 3, από το 2004 που το πέρασα στον υπολογιστή μου, μαζί με άλλα 4 παιχνίδια (Longest Journey, Planescape: Torment, Football Manager και… Mame), δεν έχει γίνει ποτέ unistall (εντάξει, εκτός από τα απαραίτητα format και τις ακόμα πιο απαραίτητες αναβαθμίσεις). Εθισμός μέχρι τις λαγόνες.
Όπως είπα και κάπου στην αρχή, έχουμε να κάνουμε με ένα turn-based παιχνίδι. Βγάλτε λοιπόν από το μυαλό σας συνταγές όπως Age of Empires και Warcraft κοκ. Εδώ πρέπει να μετράμε τα βήματα που κάνουν οι ήρωες μας (όταν βρισκόμαστε στον μεγάλο χάρτη του παιχνιδιού) και τα πλάσματα μας (όταν μεταφερόμαστε σε έναν μικρότερο χάρτη με εξάγωνα, που δείχνει το σκηνικό στο οποίο θα πολεμήσουμε).
Οι ήρωες δεν πολεμάνε (αλλά πεθαίνουν), κάνουν μόνο ξόρκια και βοηθάνε τις υπόλοιπες μονάδες με τους αριθμούς των ικανοτήτων τους. Τα πλάσματα υπάρχουν μόνο για να πολεμάνε. Άλλα είναι καλά στη μάχη σώμα με σώμα άλλα είναι προτιμότερο να μάχονται από μακριά (με τόξα, φωτιές κα). Γενικά, η στρατηγική του παιχνιδιού περιορίζεται(;) στη λήψη τέτοιων αποφάσεων. Ποια πλάσματα να παράγω με τις πρώτες ύλες που έχω, πού να στήσω μάχες και πού να τις αποφύγω, ποιες ικανότητες του ήρωα να αναπτύξω κοκ Δεν μπαίνει δηλαδή στις τρελές (καμιά φορά στα όρια του παρανοϊκού) λεπτομέρειες των βαρβάτων παιχνιδιών στρατηγικής, ξέρεις όμως πως τη λάθος κίνηση θα την πληρώσεις, ενώ τη σωστή θα την ανταμειφθείς.
Το HoMM 3 είναι πανέμορφο παιχνίδι. Νέτα σκέτα. Και λάτρης των παιχνιδιών στρατηγικής να μην είσαι, θα σου κάνει ένα κλικ με τον κόσμο του, τα χρώματα του, την ποικιλία του. Δεν πρόκειται να απογοητεύσει σχεδόν κανέναν: Σχετικά εύκολο για τους αρχάριους, σχετικά δύσκολο για τους μεγάλους στρατηγούς.
Είναι παιχνίδι που μπορεί κυριολεκτικά να σε παγιδέψει στη δράση του και να σε εγκλωβίσει στη συνηθισμένη λογική αυτών των παιχνιδιών: “Ακόμα ένα γύρο θα παίξω και θα σταματήσω, εν τούτοις κάτι τέτοια αποδεικνύεται πως δεν είναι εφικτό και διαπιστώνεις ότι έξω ξημέρωσε.