Ηλεκτρονικό εμπόριο, 5 λόγοι για να το χρησιμοποιήσει η επιχείρηση σας

Ηλεκτρονικό εμπόριο, 5 λόγοι για να το χρησιμοποιήσει η επιχείρηση σας

Ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) 5 λόγοι για να το χρησιμοποιήσει η επιχείρηση σας.

Το μέγεθος της διαδικτυακής λιανικής πώλησης είναι τόσο μεγάλο και απέραντο που το καθιστά σημαντικό για όλους τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, διότι αν εξετάσουμε ψύχραιμα και αντικειμενικά όλες τις παραμέτρους που το περιστοιχίζουν θα καταλάβουμε την πραγματική του αξία.

Όμως είναι γεγονός πως ορισμένες εταιρείες επιλέγουν να απομακρύνονται συνειδητά από ετούτη την ιδέα, αποφεύγοντας να γίνουν μέρος του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου που θα τους εξασφαλίσει περαιτέρω κέρδη.

Αλλά η αντίσταση σε αυτή τη μετάβαση μπορεί να είναι η ταφόπλακα για όλες τις επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους, αφού σε πρακτικό επίπεδο θεωρείται μία παράλογη κίνηση που έχει ως αρνητικό αντίκτυπο να μένουν αισθητά πίσω από τον σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει σήμερα στην αγορά, κάνοντας τη ζωή τους ακόμη δυσκολότερη, χωρίς κανένα σοβαρό επιχείρημα που να δικαιολογεί αυτή την πράξη. Επίσης μη ξεχνάτε πως η εξωστρέφεια στην επιχειρηματικότητα θεωρείται ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης.

Οι ιδιαιτερότητες της ηλεκτρονικής διανομής προϊόντων σε σύγκριση με τα παραδοσιακά κανάλια διανομής, όπως το φυσικό κατάστημα της γειτονιάς, είναι η τεράστια ευελιξία από πλευράς προσφοράς καθώς υπάρχει και σημαντική μείωση του κόστους.

Εδώ είναι πέντε επιτακτικοί λόγοι για να αποφύγετε την απροθυμία και να βουτήξετε έξυπνα στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

1. Διευρύνετε τον ορίζοντα της επιχειρηματικότητας σας, με νέες προσεγγίσεις

Υπάρχουν δισεκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τις αγορές τους, και το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται διαρκώς σε μία συνεχόμενη ανάπτυξη, οπότε γιατί να περιορίσετε την επιχείρηση σας να βρει νέους πελάτες; Προφανώς αυτό το γεγονός οφείλεται στις οπισθοδρομικές αντιλήψεις που θα σας στερήσουν ενδεχόμενες ευκαιρίες στο μέλλον.

Προκειμένου να επιτύχει το σκοπό της μία επιχείρηση πρέπει να διαγράψει από το λεξικό της τις φράσεις «δεν γίνεται» ή «δεν μπορώ να τα καταφέρω» και έπειτα να προσφέρει σε όλους τους πελάτες την ευκαιρία να αγοράσουν τα εμπορεύματα της, ακόμα κι αν βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι, μέθοδοι και κανάλια μέσω των οποίων οι εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν νέο ενδιαφέρον για τα επιχειρηματικά του σχέδια.

Μερικοί έξυπνοι τρόποι για να προσελκύσετε τους δυνητικούς πελάτες είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook και Twitter, οι διαγωνισμοί, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αποκλειστικές προσφορές και οι εκπτώσεις. Η σωστή χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους επιχειρηματίες να κάνουν σπουδαία πράγματα που μέχρι την προηγούμενη δεκαετία θα έμοιαζε αδιανόητο.

Θα πρέπει να θέσετε ως προτεραιότητα την εισχώρηση σας στο ηλεκτρονικό εμπόριο (εφόσον δεν το έχετε πράξει ακόμη) και εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα πολλά εμπόδια που ίσως να προκύψουν κατά το ξεκίνημά σας, θα ήταν συνετό να ζητήσετε την υποστήριξη ενός εξειδικευμένου επαγγελματία σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή κάποιου που γνωρίζει καλά το ηλεκτρονικό εμπόριο και μπορεί να σας καθοδηγήσει να κάνετε τις σωστές επιλογές.

2. Βαδίστε με το πνεύμα της εποχής

Η ορθή λειτουργία μιας επιχείρησης συνδυάζεται άμεσα με την αξιοποίηση των σωστών επιλογών. Για παράδειγμα θα προτιμούσατε να έχετε ένα κατάστημα στο κέντρο ενός πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου μέσα στην πολυκοσμία ή κάπου μακριά έξω από την πόλη, εντελώς αποξενωμένοι που σπάνια το επισκέπτεται άνθρωπος; Προφανώς το δεύτερο.

Επομένως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με το να αντιστέκονται στη μετάβαση προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, αναμφισβήτητα θα είναι καταδικασμένοι να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους παρόμοια διλήμματα, δηλαδή στην πραγματικότητα θα καταστούν απομονωμένοι και αποκομμένοι από το κέντρο της αγοράς που είναι το διαδίκτυο.

Δημιουργώντας ένα διαδικτυακό κατάστημα για την επιχείρηση σας (e-shop) θα σας δοθεί η δυνατότητα να έχετε μία δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στον εαυτό σας για να βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο και αναρίθμητο κοινό που θα είναι έτοιμο να ψωνίσει από εσάς.

Οι πελάτες επιθυμούν να βλέπουν τις επιχειρήσεις να κινούνται με το ρεύμα της εποχής, εντούτοις το e-commerce είναι μονόδρομος για κάθε σοβαρό επαγγελματία και επιχειρηματία. Για παράδειγμα είναι το ίδιο τραγικό λάθος να μην δέχεστε ηλεκτρονικές πληρωμές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα που θέλουν να πληρώσουν για τα αγαθά που αγόρασαν από εσάς, φέρνοντας έτσι τους πελάτες σε δύσκολη θέση και κατ’ επέκταση την ίδια σας την ύπαρξη. Μην διακινδυνεύεται να χάσετε την αφοσίωση των πελατών σας – ακολουθήστε το πλήθος και συνεχίστε να μεγαλώνετε τις προσδοκίες σας όσο καλύτερα μπορείτε.

3. Κατανόηση του πελάτη σας

Η έξαρση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών χρήσιμων λογισμικών λιανικής πώλησης που συγκεντρώνουν δεδομένα που θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να συγκεντρωθούν με διαφορετικό τρόπο.

Όταν γνωρίζετε ποια στοιχεία αναζητά ένας συγκεκριμένος πελάτης και για πόσο καιρό και τελικά ποια προϊόντα καταλήγει να αγοράζει, τότε θα είστε σε πολύ ισχυρότερη θέση, επιτρέποντάς σας να κάνετε συστάσεις προς αυτούς το τι πρέπει να αγοράσουν, χωρίς να φανεί άσχημο, αντιθέτως θα είναι πολύ χρήσιμο. Αυτή λοιπόν είναι η δύναμη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το λογισμικό μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μεμονωμένα προφίλ για κάθε πελάτη στο διαδίκτυο, που να αναφέρει λεπτομερώς τις σχετικές πληροφορίες τους – όπως το μέγεθος για τα ρούχα που φοράνε και τις προσωπικές τους προτιμήσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν αυτοματοποιημένες προτάσεις που θα είναι πιο πιθανό να προβούν γρηγορότερα σε αγορά των προϊόντων σας.

Συγκεντρώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία για να τα εκμεταλλευτείτε με το σωστό τρόπο, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα, η συμπεριφορά σας μέσω αυτής της οδού προς τους πελάτες θα έχει ως θετικό αντίκτυπο να κατανοήσουν πως ενδιαφέρεστε για αυτούς όπως και τι ακριβώς θέλουν, χωρίς να τους φορτώνεται επιπλέον βάρος στις επιλογές τους.

Ένας πελάτης που αισθάνεται ότι τον εκτιμάτε και τον εξυπηρετείτε με αυτήν τη μεθοδολογία είναι πολύ πιο πιθανό να σας ανταμείψει με την πίστη του, και αυτό είναι μια ζωτικής σημασίας κινητήρια δύναμη σε κάθε υγιή επιχείρηση. Η γνώση των αναγκών που έχει ο πελάτης σας είναι η απάντηση του 21ου αιώνα, και τούτο επιτυγχάνεται καλύτερα με ένα διαδικτυακό κατάστημα, και σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά επιτυχημένη μεθοδολογία.

4. Αναλύοντας την αγορά σας

Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν σας βοηθά μόνο να καταλάβετε τον πελάτη σας, αλλά σας δίνει μια πολύ σαφέστερη εικόνα για την αγορά που δραστηριοποιήστε στο σύνολό της. Ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες που θα σας βοηθήσει να επιβιώσετε απέναντι στο σκληρό ανταγωνισμό είναι η γνώση της βιομηχανίας σας, έτσι θα σας φέρει σε ευνοϊκή θέση με καλές προοπτικές για να προβλέψετε τις αλλαγές ή τις τάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο για να μην χάσετε σπουδαίες ευκαιρίες, οι οποίες όπως γνωρίζουμε δεν δίνονται κάθε μέρα.

Και πάλι, εδώ το εξειδικευμένο λογισμικό θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το σκοπό σας, όπως να συλλέξετε αυτόματα τα δεδομένα που χρειάζεστε και να τα διαχειριστείτε με τρόπους που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας.

Τα στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία όταν πρόκειται να κάνετε επενδύσεις για το εμπόρευμα που χρειάζεστε, δηλαδή θα αγοράσετε σαν επιχείρηση μόνο τα προϊόντα που έχουν πέραση, και αυτά που αρέσκονται οι πελάτες να ψωνίζουν. Καθώς και για τον προγραμματισμό σε δύσκολες περιόδους, όταν τα οικονομικά σας δεν θα σηκώνουν λανθασμένες επιλογές.

Γνωρίζοντας την αγορά σας στο σύνολό της και όχι σε μεμονωμένα κομμάτια, θα βρίσκεστε σε πολύ ισχυρότερη θέση έναντι των αντιπάλων σας που μεταφράζεται σε περαιτέρω κερδοφορία. Έτσι θα αναπτύξετε την επιχείρηση σας και θα φτάσετε σε νέα ύψη.

5. Αύξηση του κύκλου εργασιών

Όπως καταλαβαίνετε, κάθε ένας από τους παραπάνω λόγους θεωρείται βασική αιτία για να ενισχύσετε της επιχείρησης σας, κι όλα αυτά με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Όμως ο κυριότερος στόχος είναι πάντα το χρήμα, αφού αυτό θα σας βοηθήσει να προβείτε σε περαιτέρω επενδύσεις για να μεγεθύνετε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές σας.

Όταν ξεκινάτε μια επιχείρηση ή έχετε ήδη κάποια, οφείλετε να είσαστε επικεντρωμένοι στην ουσία του πράγματος δηλαδή πώς θα κερδίσετε χρήματα για να αυξήσετε τον κύκλο εργασιών.

Εάν μέχρι στιγμής γνωρίζετε τεράστια οικονομική επιτυχία, χωρίς να έχετε δημιουργήσει ηλεκτρονική παρουσία στο διαδίκτυο, πουλώντας τα προϊόντα σας μέσω μιας ιστοσελίδας, τότε εξετάστε με ιδιαίτερη προσεκτικότητα το γεγονός πόσα περισσότερα περιθώρια θα είχατε για να κερδίσετε περαιτέρω χρήματα, επεκτείνοντας ευρέως την πελατειακή σας βάση.

Απαιτείται η επιχείρησή σας να στοχεύει στο να κερδίσει πολλούς νέους πελάτες, περισσότερη πίστη από τους καταναλωτές, περισσότερα χρήματα, και τελικά, καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, χωρίς να βρεθείτε κάποια μέρα πτωχευμένοι στο δρόμο, γιατί δεν σας βγήκαν τα επιχειρηματικά σας σχέδια. Εάν κανένας από τους προαναφερόμενους λόγους δεν σας ωθεί να μπείτε στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τότε μάλλον οδεύετε προς τον λάθος δρόμο και σίγουρα δεν έχετε ανοιχτό μυαλό.

Η έλευση του διαδικτύου έχει επιφέρει περισσότερες μεταβολές από ό, τι θα μπορούσε ποτέ να προβλεφθεί, και πολλές από αυτές έχουν επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Από τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών και την άμεση επικοινωνία με τους υποψήφιους πελάτες σε όποια μεριά του κόσμου κι αν βρίσκονται, μπορούν να επιτευχθούν στην σήμερα, με ακόμα περισσότερα διαθέσιμα εργαλεία από όσα θα μπορούσατε να έχετε πριν 20 χρόνια για την επιχείρηση σας.

Αυτές οι πολλές ευκαιρίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, προκειμένου να διατηρηθεί σύγχρονη η επιχείρησή σας, να συμβαδίσει με τη ζήτηση και τελικά να ακμάζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας