ΑρχικήHow toΧτίσιμο φήμης μιας επιχείρησης, ποια η αξία του brand building

Χτίσιμο φήμης μιας επιχείρησης, ποια η αξία του brand building

Χτίσιμο φήμης μιας επιχείρησης, ποια η αξία του brand building.

Ίσως αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος επιχειρηματικός κόσμος είναι η αξία το να χτίσει μία καλή φήμη γύρω από το εμπορικό του σήμα, ακόμη και αν επρόκειτο για ένα καφενείο σε ένα μικρό χωριό κάπου στην επαρχία.

Παρακάτω θα σας παραθέσω μερικά ισχυρά επιχειρήματα για να σας εξηγήσω την πολυτιμότητα του brand building, όμως θα προσπαθήσω να αποφύγω τους τεχνικούς όρους για να γίνει κατανοητό το κείμενο από όλους, άλλωστε ο σκοπός μου δεν είναι να σας εντυπωσιάσω, αλλά να σας διδάξω τη σπουδαιότητα για το χτίσιμο της φήμης μιας επιχείρησης.

Αναγνώριση του εμπορικού σας σήματος προς το καταναλωτικό κοινό.

Η αναγνώριση του εμπορικού σας σήματος, είτε πρόκειται για μία μικρή επιχείρηση, είτε για μία υπηρεσία, ένα προϊόν κλπ, προς το ευρύ κοινό χαρακτηρίζεται από πολλούς σοβαρούς οικονομικούς αναλυτές και ιδιοφυίες του μάρκετινγκ ως ένα στοιχείο που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό σε οποιοδήποτε τομέα και αν ανήκετε.

Βέβαια αυτή η διαδικασία μόνο απλή δε φαντάζει, και όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται με εύκολο τρόπο, αλλά πραγματικά είναι μία πολύπλοκη κατάσταση πού είναι αρκετά χρονοβόρα και μία δαπανηρή τακτική που προφανώς δεν την αντέχουν όλες οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές που έχουν μικρό οικονομικό προϋπολογισμό για τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Είναι γεγονός πως πολλοί από τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να επιτύχουν αυτή τη δύσκολη στρατηγική του brand Building το εγκαταλείπουν κάπου στη μέση, προφανώς γιατί βιάζονται και περιμένουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δούν απτά αποτελέσματα που θα τους αποφέρουν υποτίθεται γρήγορα κέρδη χωρίς να κοπιάσουν, κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, και όποιος έχει το γνώθι σαυτόν. γνωρίζει από πρώτο χέρι πως απαιτείται ένα καλοστημένο πλάνο με βάθος διετίας ή τριετίας.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι τόσο απασχολημένοι με τις καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες που αμελούν το χτίσιμο της φήμης για την επιχείρηση που έχουν στηρίξει τα όνειρά τους, και το κυριότερο τα πολύτιμα λεφτά τους. Έτσι, κατ’ αυτό τον τρόπο δεν λαμβάνουν υπόψη την σπουδαιότητα της επωνυμίας που αντιπροσωπεύουν και έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα να μένουν διαρκώς στην αφάνεια. Πολλοί δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει πραγματικά η λέξη μάρκα, εμπορικό σήμα, χτίσιμο της φήμης για μία επιχείρηση.

Καθορίστε τι αντιπροσωπεύει το εμπορικό σήμα σας, στον πυρήνα του.

Δημιουργήστε μια λίστα με τα βασικά πλεονεκτήματα της επιχείρησής σας. Γιατί ξεκίνησε η επιχείρηση; Ποιο είναι τα μεγάλα και τα μικρά εμπόδια, θέστε προτεραιότητες, εν ολίγοις θέστε προτεραιότητες στα βασικότερα ζητήματα, που κατά την άποψη σας απαιτούν άμεση παρέμβαση επίλυσης.

Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να γνωρίζετε τις αδυναμίες και τα δυνατά σας σημεία, και αν τα εκμεταλλευτείτε σωστά πολύ πιθανό τα αρνητικά σας στοιχεία να γίνουν τα ισχυρά σας όπλα στον απέραντο ανταγωνισμό που υπάρχει εκεί έξω στην αγορά. Δεν συγχωρούνται λάθη και αβλεψίες από τους καταναλωτές, κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να σας ακολουθήσει και να ξοδέψει τα χρήματά τους σε εσάς επειδή απλά είσαστε καλός άνθρωπος. Τέτοιου είδους ιδεολογίες ανήκουν στο παρελθόν και δεν έχουν καμία υπόσταση στον πραγματικό κόσμο του εμπορίου.

Η προβολή της επιχείρησής σας έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία του καταναλωτή

Μια ισχυρή εικόνα για τη μάρκα, το προϊόν ή την υπηρεσία που διαθέτετε θα επηρεάσει θετικά την ανταπόκριση των τρεχόντων και μελλοντικών πελατών σας, και προφανώς από πελάτες να τους καταστήσετε πιστούς οπαδούς της επιχείρησής σας.

Είναι απαραίτητο το λογότυπο και η γραφική ταυτότητα της επιχείρησής σας να ευθυγραμμίζονται με τις στάσεις, τις προσδοκίες και τις ανάγκες του κοινού-στόχου σας. Πολλά στοιχεία σχεδιασμού-χρώματα, σχήματα, μοτίβα-προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα σε διαφορετικά ακροατήρια.

Για παράδειγμα, ένα κόκκινο λογότυπο θα έχει διαφορετική σημασία στη Ρωσία από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έρευνα των πελατών είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα της ανάπτυξης κάθε μάρκας.

Η διαφήμιση της επιχείρησής σας αυξάνει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση από τους πελάτες.

Είναι γεγονός πως όσο πιο συχνά βλέπει ένας καταναλωτής το εμπορικό σήμα μιας επιχείρησης στις διαφημίσεις, όπως στο διαδίκτυο, τηλεοπτικά μέσα, ραδιόφωνο σε μερίδες εφημερίδες και ούτω καθεξής, τόσο θα αρχίζει να εξοικειώνεται με το προϊόν ή την υπηρεσία σας.

Θα σας αναφέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα για την κατανόηση των παραπάνω δεδομένων: Aς υποθέσουμε ότι παράγεται τα καλύτερα μακαρόνια στην αγορά, όμως δεν το διαφημίζεται, και ανταγωνιστές που έχουν σαφώς υποδεέστερο προϊόν από εσάς, προβαίνουν σε μία διαρκή εκστρατεία διαφήμισης. Τι πιστεύετε; Ποιος από τους δύο θα βγει κερδισμένος. Το ερώτημα είναι ρητορικό, φυσικά θα ωφεληθεί ο δεύτερος. Αυτό το στοιχείο κρατήστε ως τροφή για σκέψη.

Γνωστοποιείται τα ιδανικά της επιχείρησής σας.

Οι καταναλωτές τείνουν προσελκύονται από τις μάρκες που μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις και τα ιδανικά με τους καταναλωτές. Κατά την ανάπτυξη της φήμης για την επιχείρησή σας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε τις αξίες σας προς το ευρύ κοινό για να καταλάβουν τι αντιπροσωπεύεται. Η οικοδόμηση αυτής της συναισθηματικής σύνδεσης με την αγορά-στόχο σας είναι η διαβεβαίωση για το εμπορικό σας σήμα ότι μπορεί να διαρκέσει μια μία ολόκληρη ζωή, και αυτό να μεταβιβάζεται από τουε γονείς στα παιδιά και τα εγγόνια.

Αναζήτηση χρηματοδότησης, εφόσον δεν διαθέτετε τους οικονομικούς πόρους

Δυστυχώς χωρίς χρήμα δεν επιτυγχάνονται τέτοιου είδους μεγαλεπήβολα σχέδια, και όποιος πιστεύει το αντίθετο μάλλον δίνει περισσότερη προτεραιότητα στα όνειρα παρά στην πραγματικότητα.

Πρέπει να καταλάβετε πως τα χρήματα που θα ξοδέψετε για την διαφήμιση για τη φήμη της επιχειρήσεως σας, ότι κάποια στιγμή αυτά θα επιστραφούν τα ταμεία σας, εάν το κάνετε με τον σωστό τρόπο και την κατάλληλη στρατηγική. Προφανώς χωρίς σχέδιο δεν πρόκειται να πάτε πουθενά και απλά θα σπάσετε τα μούτρα σας.

Ωστόσο αν δεν διαθέτετε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, καλό θα είναι να ψάξετε να βρείτε χρηματοδότηση από διάφορους επενδυτές, και αν στη χειρότερη περίπτωση δεν βρείτε κάποιο ενδιαφερόμενο, τότε η έσχατη λύση είναι να πάρετε ένα δάνειο αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Βέβαια η επιλογή της χρηματοδότησης από επενδυτές απαιτεί να τους παρουσιάσετε ένα πλάνο όπου θα τους εξηγείται γιατί είναι σημαντικό το προϊόν ή υπηρεσία σας. Να θυμάστε ότι είστε υποχρεωμένοι να τους πείτε την πλήρη αλήθεια, ακόμη κι αν δεν είναι τα προϊόντα σας τα καλύτερα στην αγορά. Οι επενδυτές θα εκτιμήσουν την ειλικρίνειά. Μην ξεχνάτε πως κανένας δεν είναι κορόιδο, αφού οποιοσδήποτε χρηματοδότης πριν επενδύσει θα ψάξει το ζήτημα εις βάθος, και μάλιστα αν τον εξαπάτησε, πολύ πιθανό να καταλήξετε στα δικαστήρια για την κατηγορία της απάτης.

Από την άλλη πλευρά τα δάνεια από την τράπεζα όπως γνωρίζουμε όλοι είναι μία δύσκολη υπόθεση από πολλές πλευρές. Πρώτον δεν δίνουν πλέον εύκολα δάνεια οι τράπεζες εάν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις πως θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Ωστόσο αν είστε από τους τυχερούς που καταφέρεται να πάρετε κάποιο δάνειο, φροντίστε να μην είναι μεγάλο και με ιδιαίτερα υψηλούς τόκους, διότι ως γνωστόν οι εποχές που διανύουμε χαρακτηρίζονται από αστάθεια, και συχνά ακούμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πως αρκετές εταιρείες πτώχευσαν λόγω αδυναμίας εξόφλησης των χρεών τους. Προσέξτε αρκετά με αυτό το ζήτημα.

Δώστε βάση στην ιστοσελίδα της επιχείρησης σας.

Μην ξεχνάτε πως η ιστοσελίδα της επιχείρησης σας είναι ηλεκτρονική σας έδρα, και όταν ο καταναλωτής την επισκέπτεται σχηματίζει μία πρώτη εικόνα για το γίγνεσθαι του ποιόν σας, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα επόμενα βήματα του για τις επόμενες ενέργειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας.

Αν η ιστοσελίδα σας βρίσκεται σε μαύρο χάλι και είναι παντελώς παρατημένη, τότε προφανώς θα έχει την εντύπωση πως επρόκειτο για ένα ερασιτεχνικό μαγαζί, παρά για ένα επαγγελματικό κατάστημα.

Η ιστοσελίδα της επιχείρησης σας είναι η βιτρίνα αυτού που αντιπροσωπεύεται. Μην διστάσετε σε καμία περίπτωση να επενδύσετε πάνω σε αυτή. Είναι προνόμιο να ξεχωρίζετε από τους ανταγωνιστές σας και αυτός ο παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο για τη συνολική εικόνα σας προς τους υποψήφιους πελάτες που ενδέχεται να ψωνίσουν κάτι από εσάς.

Αναπτύξτε ισχυρή παρουσία στα social media

Τα social media είναι ένας ιδανικός τρόπος για να έρθετε σε επαφή με αρκετό κόσμο που δεν σας γνωρίζει. Το πλέον το χτίσιμο της φήμης μιας επιχείρησης (brand building) είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις πλατφόρμες του Facebook, του Twitter, του LinkedIn κλπ.

Τα social media προωθούν την σύσφιξη των σχέσεων με τους πελάτες, ακόμη και σε εκείνους που δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχετε. Μην ντρέπεστε να δημοσιεύετε τα αγαθά, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας στις παραπάνω πλατφόρμες. Εδώ κεντρικό στοιχείο είναι η διάδοση της επιχείρησής σας από χρήστη σε χρήστη, και αν κατά καιρούς προβαίνετε σε διάφορες προσφορές, τότε ίσως να κερδίσετε το ενδιαφέρον πολλών ατόμων, και μάλιστα πολύ πιθανόν να σας συστήσουν στον οικογενειακό τους κύκλο ή τους φίλους τους, εάν η τιμή είναι αρκετά δελεαστική.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166