Ηλεκτρονικό τσιγάρο και άτμισμα, τι πρέπει να γνωρίζετε

Ηλεκτρονικό τσιγάρο και άτμισμα, τι πρέπει να γνωρίζετε

Ηλεκτρονικό τσιγάρο και άτμισμα, τι πρέπει να γνωρίζετε.

Αναμφισβήτητα το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει βοηθήσει εκατομμύρια καπνιστές ανά την υφήλιο να απεξαρτηθούν από τον καπνό, όμως επίσημα λίγες χώρες στον πλανήτη το αναγνωρίζουν ως εργαλείο για την διακοπή του καπνίσματος. Το δυνατό σημείο του eCigarette, εν αντιθέσει με το smoking είναι ότι δεν περιέχει καύση κατά την χρήση του ατμίσματος, παρά μόνο θέρμανση του υγρού αναπλήρωσης το οποίο μετατρέπεται σε ατμό και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ατμιστή να αποφύγει 4.000 επικίνδυνες χημικές ουσίες που συμπεριλαμβάνονται στο αερόλυμα του καπνού.

Είναι υγιεινό το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό, διότι το eLiquids περιέχει νικοτίνη, το οποίο είναι δηλητήριο και προκαλεί βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό, επίσης έχει εξαιρετικά εθιστική δράση και καλό είναι να το αποφεύγεται αν δεν είστε εξαρτημένοι από αυτή την ουσία. Όπως προανέφερα σίγουρα δεν είναι υγιεινό, αλλά επιβεβαιωμένα είναι 95% λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα και μέχρι τώρα άπειρες επιστημονικές μελέτες μας παραπέμπουν στο γεγονός ότι εάν γίνεται σωστή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μόνο οφέλη θα προσφέρει και τίποτε άλλο.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο VS κάπνισμα

Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα τελευταία χρόνια πιέζει όλα τα κράτη να αυστηροποιήσουν τους κανονισμούς κατά του καπνίσματος και τους ζητάει να επιβάλλουν επιπλέον φόρους με την προοπτική να αποτρέψει τους ανθρώπους να το χρησιμοποιήσουν. Τώρα όσον αφορά τις συγκρίσεις μεταξύ των δύο ειδών, αδιαμφισβήτητα το κάπνισμα θεωρείται μία μορφή μάστιγας που σκοτώνει έμμεσα ή άμεσα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στον κόσμο, και αρκετοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας επισημαίνουν πως μπορεί να αποτραπεί ετούτη η επιδημία, αρκεί κάποια στιγμή οι ιθύνοντες στα υπουργεία υγείας να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθεί αυτός ο συρφετός.

Από την άλλη μεριά το ηλεκτρονικό τσιγάρο προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα και λιγότερες καταστρεπτικές συνέπειες για τα άτομα που το έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους, από τον κύριο ανταγωνιστή του που είναι το κάπνισμα. Βέβαια δεν πρέπει να λησμονούμε πως η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση και ορθολογισμό για να παραμείνει περισσότερο ανώδυνο από τον εύφλεκτο ομόλογο του.

Επιλέγουμε μόνο ποιοτικό εξοπλισμό

Πρέπει σε όλους τους ατμιστές να γίνει βίωμα αυτή η συμπεριφορά αναφορικά με το άτμισμα και να προτιμάμε μονάχα εκείνες τις συσκευές που έχουν πολύ δοκιμαστεί από το ατμιστικό κοινό και υπάρχουν μαρτυρίες πως δουλεύουν άψογα και να αποφεύγουμε άγνωστες μάρκες που είναι φθηνότερες μεν, αλλά βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Για να κατανοήσετε πλήρως τι εννοώ, σας συστήνω να αποφεύγετε δια ροπάλου τα mechanical mods, τα οποία ευθύνονται για αρκετές εκρήξεις, επειδή δεν έχουν δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση βραχυκυκλώματος και άλλα πολλά, οπότε μην διακινδυνεύεται τη ζωή σας για λίγα χρήματα παραπάνω.

Αν μοναδικό σας κριτήριο είναι το οικονομικό σκέλος, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, για το δικό όφελος, διότι είναι αναγκαίο να αναλογιστούμε πως αν επενδύσουμε περίπου 120 με 150 ευρώ για να αποκτήσουμε ολόκληρο τον ατμιστικό εξοπλισμό, είναι πολύ πιθανό να μας κρατήσει τουλάχιστον για ενάμιση με δύο χρόνια και θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους με την απόδοση που θα μας χαρίσει.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο τιμές και πόσο πραγματικά κοστίζει

Η τιμή ενός φθηνού αρχικού πακέτου (τύπου eGo) μπορεί να ξεκινήσει από τα 20 ευρώ και να φτάσει μέχρι τα 1.000 €. Όμως για έναν αρχάριο που έχει ξεπεράσει το δοκιμαστικό στάδιο και θέλει να παραμείνει μόνιμα στο vaping, το κόστος για να αποκτήσει έναν αξιόλογο εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων φορτιστές, μπαταρίες, ατμοποιητή, Box Mod, κυμαίνεται από τα 100 έως τα 200 ευρώ, ανάλογα τις απαιτήσεις του εκάστοτε χρήστη που σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει. Σας συνιστώ να μην προβαίνετε σε υπερβολές αγοράζοντας τα ακριβότερα κομμάτια, εκτός κι αν είναι προσωπική σας επιλογή ή σας περισσεύουν χρήματα, αλλά και από την άλλη πλευρά μην προσπαθείτε να βγάλετε από τη μύγα ξύγκι, αναζητώντας μη αξιόπιστες συσκευές που έχουν εξαιρετικά χαμηλή τιμή, γιατί πιθανόν θα το βρείτε μπροστά σας κάποια στιγμή στο μέλλον, λόγω των δυσλειτουργιών.

Υγρά αναπλήρωσης αγορά και τι πρέπει να προσέχετε

Εδώ το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο και προφανώς απαιτεί να είσαστε αρκετά προσεκτικοί, διότι κακής ποιότητας υγρά αναπλήρωσης αφήνουν κατάλοιπα και ακαθαρσίες επάνω στην αντίσταση με τελικό αποτέλεσμα να αχρηστεύουν το coil, μικραίνοντας την διάρκεια ζωής του και αναπόφευκτα θα αναγκαστείτε να κάνετε συχνή αλλαγή αυτού του αντικειμένου, οπότε ενδεικτικά θα σας αναφέρω να επιλέγετε εκείνα που είναι άχρωμα και διαυγές και να αποφύγετε τα σκουρόχρωμα. Επίσης θα σας πρότεινα να μην χρησιμοποιείτε γεύσεις και αρώματα, όμως για να ακριβολογούμε, σχεδόν το 95% των έτοιμων υγρών αναπλήρωσης που διατίθενται στο εμπόριο εμπεριέχουν γεύση και σίγουρα θα δυσκολευτείτε να βρείτε το συγκεκριμένο τύπο. Εάν είστε νεοφερμένοι στο χώρο, καλό θα είναι να συναναστρέφεστε με πεπειραμένα άτομα τα οποία θα σας μεταδώσουν απλόχερα την ιδιαίτερη γνώση του vaping. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είστε εξωστρεφής και ντρέπεστε να κάνετε παρέα με άλλους, τότε μπορείτε κάλλιστα να θέσετε οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό στο chat μας και εμείς Θα σας δώσουμε μία υπεύθυνη απάντηση για να ξεδιαλύνουμε το πρόβλημά σας.

Φτιάχνοντας τα δικά μας υγρά αναπλήρωσης (DIY)

Ο λόγος που οι περισσότεροι vapers στρέφονται στην ιδιοπαρασκευή των eLiquids είθισται να γίνεται για το χαμηλό κόστος που ανέρχεται στο 1/10 απ’ ότι εάν θα το προμηθευόμασταν έτοιμο από το κατάστημα λιανικής πώλησης, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως ετούτη η διαδικασία είναι αρκετά επικίνδυνη και ριψοκίνδυνη για τον εαυτό σας, εάν δεν γνωρίζετε το σωστό τρόπο κατασκευής, η αιτία βρίσκεται στο σημείο της νικοτίνης, η οποία όπως προανέφερα παραπάνω είναι δηλητήριο και μόλις στάξει επάνω στο δέρμα μας μπορεί να απορροφηθεί εντός ολίγων δευτερολέπτων. Φερειπείν εάν έπεφτε κατά λάθος επάνω στο δέρμα μας 10 ml nicotine και δεν φροντίζαμε να το σκουπίσουμε, τότε θα ήταν σαν να είχαμε ατμίσει ετούτη την ποσότητα.

Εάν είσαστε νεοφερμένος στο άτμισμα και έχετε σκοπό να φτιάξετε τα δικά σας υγρά αναπλήρωσης στο σπίτι, τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν πεπειραμένο χρήστη για να σας καθοδηγήσει βήμα – βήμα ή να απευθυνθείτε στο κατάστημα από όπου αγοράσατε τα υλικά για να σας εξηγήσουν επακριβώς την μεθοδολογία. Διαφορετικά εάν δεν έχετε γνωση επί του θέματος σας προτείνω να μην προβείτε στη διαδικασία για να μην έχουμε ανεπιθύμητα περιστατικά. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο ανταλλακτικά, εξαρτήματα, αναλώσιμα

Όταν κάνετε τα εβδομαδιαία ή τα μηνιαία ψώνια σας για να προμηθευτείτε ανταλλακτικά, εξαρτήματα, αναλώσιμα, να έχετε στην άκρη του μυαλού σας πως είναι απαραίτητο να έχετε εφεδρικά σε περίπτωση που ξεμείνετε, διαφορετικά θα είσαστε αναγκασμένοι είτε να μείνετε χωρίς να ατμίζετε, είτε να μπείτε στον πειρασμό να ξανά καπνίσετε, κάτι που θα ήταν καταστροφικό και θα σας πήγαινε πάλι πίσω στις παλιές κακές μέρες.

Είναι γνωστό πως όταν βρεθούμε σε στερητικό σύνδρομο της νικοτίνης, τότε επόμενο είναι να θολώνει ο νους και πιθανόν να κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε σε φυσιολογικές συνθήκες και προφανώς θα μετανιώσουμε για τις πράξεις μας. Φροντίστε να έχετε αρκετά αποθέματα υλικού, όπως παραπάνω σύρμα, eLiquid, δεύτερο ζευγάρι μπαταρίες, δεύτερο φορτιστή και ούτω καθεξής. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και μπορεί να βρεθούμε εξ απήνης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και η σκέψη μας να οδηγηθεί στο κάπνισμα.

Το άτμισμα είναι οικονομικό;

Εάν κάνουμε μία εμπεριστατωμένη έρευνα εξετάζοντας τα έξοδα του ατμίσματος και του καπνίσματος, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πώς το πρώτο είναι μακράν οικονομικότερο από το δεύτερο, και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου ο χρήστης διακατέχεται από καταναλωτική μανία, σπαταλώντας τα χρήματα του άσκοπα, τότε ίσως τα έξοδα να εξισωθούν και να μην έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, αλλά το παρόν ενδεχόμενο έγκειται σε ακραίες περιπτώσεις και πρακτικά θεωρείται η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός πως όλες οι χώρες της Ευρώπης πιέζονται ασφυκτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε το κόστος να ανέρχεται στο ίδιο ύψος περίπου και στα δύο είδη για να μην υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ τους, αφού η μαμά Ευρώπη έχει την πεποίθηση πως και τα δύο προϊόντα είναι εξίσου βλαβερά και δεν θα πρέπει να τα ξεχωρίζουμε.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, ένας καπνιστής ξοδεύει μηνιαίως περίπου 200 με 250 ευρώ εάν καπνίζει ενάμιση με δύο πακέτα ημερησίως. Στο άτμισμα ένας προχωρημένος vaper με 300 ευρώ θα την έβγαζε σχεδόν για μισό χρόνο. Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις σχετικά με τα νούμερα, αναφερόμαστε αποκλειστικά στο μέσο χρήστη. Επίσης μέσα σε ένα χρόνο οι αυξήσεις των φόρων επί των πωλήσεων ανέρχονται σε μία ή δύο φορές, και σε πρακτικό επίπεδο μπορεί οι τιμές να διαφοροποιηθούν.

Κόβοντας το κάπνισμα μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Συχνά πυκνά με ρωτάνε αρκετοί καπνιστές που δεν έχουν δοκιμάσει ακόμα το vaping, αν εν τέλει θα τους βοηθήσει να διακόψουν οριστικά το κάπνισμα. Εδώ η απάντηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι καταφατική, γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ο χαρακτήρας διαφέρει από άτομο σε άτομο, ορισμένοι έχουν ασταθή συμπεριφορά και ετούτο θα τους δυσκολέψει στην επίτευξη του στόχου τους, ενώ κάποιοι άλλοι με δυναμική προσωπικότητα έχουν περισσότερα εχέγγυα να κατακτήσουν ευκολότερα το στόχο τους.

Για να είμαστε ειλικρινείς, το ηλεκτρονικό τσιγάρο από μόνο του δεν μπορεί να κάνει θαύματα, αν δεν υπάρχει ισχυρή θέληση από τον ενδιαφερόμενο, αλλά χωρίς αμφιβολία το e-Cigarete είναι τεκμηριωμένα το ισχυρότερο εργαλείο καταπολέμησης του καπνίσματος και αυτό το έχουν αποδείξει άπειρες επιστημονικές μελέτες. Δεν υπάρχει μαγική λύση για να λυθούν τα προβλήματα μονομιάς, έτσι ο καπνιστής που θα μεταβεί στο άτμισμα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με περαιτέρω ψυχικά αποθέματα, έχοντας επιμονή και υπομονή, άλλωστε ο καθένας από εμάς έχει χρέος να προστατεύσει τον εαυτό του και να σταματήσει να τον επιβαρύνει με αυτή την κακή συνήθεια. Το κυριότερο επιχείρημα είναι ότι όταν εμείς καπνίζουμε, δυστυχώς την πληρώνουν οι άλλοι, αναπνέοντας τον παθητικό καπνό και ουσιαστικά διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, οπότε είναι κρίμα κι άδικο με την απερισκεψία ορισμένων ανθρώπων να τιμωρούνται κάποιοι άλλοι, όπως οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που είναι τα ανήλικα παιδιά.

Τακτική συντήρηση του e-cigarette και ολόκληρου του εξοπλισμού μας

Ο σκοπός του επισημαίνω το τρέχον ζήτημα έγκειται στο γεγονός πώς θα μας εξασφαλίσει μακροημέρευση του ατμιστικού εξοπλισμού μας και κατά συνέπεια θα μας γλιτώσει από περαιτέρω έξοδα λόγω επαναγοράς διαφόρων αντικειμένων που θα αχρηστευθούν με την πάροδο του χρόνου. Είναι υποχρέωση όλων όσων ατμίζουν να κάνουν εβδομαδιαίο βαθύ έλεγχο για να πιστοποιήσουν πως όλα τα εξαρτήματα και μέρη του e-cigarette δεν φέρουν καμία σοβαρή βλάβη ή έστω κάποιο δείγμα εξωτερικής αλλοιώσεως της επιφάνειας, δηλαδή οι μπαταρίες θεωρούνται κομβικής σημασίας για την ασφάλειά μας και αν δεν είναι σε καλή κατάσταση μπορεί να μας προξενήσει ακόμη και εκρήξεις ή στην καλύτερη περίπτωση να μην αποδίδει τα μέγιστα, επομένως θα δυσχεραίνει την απόλαυση του ατμίσματος.

Επιπλέον ανά τρεις με τέσσερις ημέρες πρέπει προβαίνουμε σε βαθύ καθαρισμό του ατμοποιητή μας, επειδή το επιστόμιο (Drip tip) έρχεται σε άμεση επαφή με το στόμα μας και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μεταφερθούν μικρόβια εντός του οργανισμού μας, με δυσάρεστο αποτέλεσμα να αποκτήσουμε στα καλά καθούμενα μία στοματίτιδα η οποία ίσως να μας ταλαιπωρήσει για δέκα έως δεκαπέντε ημέρες.

Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού του επιστομίου γίνεται είτε μέσω μηχανήματος υπερήχων, είτε με water for injection (ενέσιμο ύδωρ), βέβαια εάν δεν διαθέτουμε τα προαναφερόμενα μπορούμε να το πλένουμε και με σαπουνάδα, απλά να είμαστε περισσότερο σχολαστικοί κατά το πλύσιμο για να εξαλειφθούν οποιαδήποτε μικρόβια βρίσκονται επάνω στο Drip tip. Μην ξεχνάμε πώς τα μικρόβια έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα στην υγεία μας και αν δεν είμαστε επιμελείς, τότε θα εκτεθούμε σε αχαρτογράφητα νερά που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσουν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας