Honda κινητήρας 700cc με DCT

Honda κινητήρας 700cc με DCT

Πριν μερικά χρόνια, η Honda παρουσίασε ένα νέο κινητήρα με δύο παράλληλα τοποθετημένους κυλίνδρους και έμφαση στην οικονομία, κάτι που ομολογουμένως είναι το ζητούμενο για τους περισσότερους αναβάτες μοτοσυκλετών, πόσο μάλλον στην Ελλάδα που οι περισσότεροι οι πολίτες υποφέρουν από την οικονομική κρίση.

Η Honda, στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, ανακοίνωσε την εξέλιξη ενός νέου δικύλινδρου κινητήρα παράλληλης διάταξης που έχει πλούσια ροπή στο χαμηλό και μεσαίο φάσμα στροφών, ενώ παράλληλα θα πετυχαίνει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές κατανάλωσης. Ο νέος κινητήρας είναι υγρόψυκτος, με χωρητικότητα 700cc και τετράχρονος.

Σημαντικό στοιχείο η κατανάλωση που, σύμφωνα με τη Honda, βρίσκεται στο επίπεδο των 27km/lt (ή 3,7lt/100km), που αποτελεί βελτίωση κατά 40% σε σχέση με τις sport μοτοσικλέτες αντίστοιχου κυβισμού.

Ο νέος κινητήρας θα έχει το 2ης γενιάς κιβώτιο Dual Clutch Transmission (DCT) που είναι απόγονος του κιβωτίου που είδαμε στο Honda VFR 1200F DCT αλλά πλέον έχει εξελιχθεί, έχοντας χαμηλότερο βάρος και πιο άμεση απόκριση.

Ο κινητήρας σχεδιάστηκε ειδικά για να τοποθετηθεί σε τρία διαφορετικά μοντέλα, διαφορετικών κατηγοριών, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2011 στην EICMA στο Μιλάνο.

Ο κινητήρας αυτός εξελίχθηκε με στόχο την Ευρωπαϊκή αγορά, σε έναν κυβισμό που έχει αρκετή δημοτικότητα και είναι προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες που απαιτούν οικονομία και απόδοση που είναι εκμεταλλεύσιμη στην καθημερινή χρήση.

Χαρακτηριστικά του κινητήρα:

Υψηλή απόδοση καύσης και χαμηλές τριβές

Μια πληθώρα τεχνολογιών ενσωματώθηκαν ώστε η τριβές να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα βοηθώντας με τον τρόπο αυτό την κατανάλωση. Οι διαστάσεις των κυλίνδρων είναι 73x80mm και σύμφωνα με τους τεχνικούς της Honda χρησιμοποιήθηκε τέλειο σχήμα θαλάμου καύσης και ιδανικός χρονισμός των βαλβίδων ώστε να υπάρχουν σταθερές συνθήκες καύσης. Στα έμβολα έχει γίνει επίστρωση με ρητίνη ενώ για πρώτη φορά έχει χρησιμοποιηθεί αλουμίνιο στα κοκοράκια των βαλβίδων.

Άνισα διαστήματα ανάφλεξης και αντικραδασμικός άξονας

Ο στρόφαλος έχει χρονισμό 270˚ενώ έχει ενσωματωθεί αντικραδασμικός άξονας. Το αποτέλεσμα είναι ο κινητήρας να έχει δετικό τράβηγμα και αίσθηση πλούσιας ροπής.

Πολλαπλή εισαγωγής, μονός εκκεντροφόρος

Η εισαγωγή είναι κοινή για τους δύο κυλίνδρους, ενώ υπάρχει ένας εκκεντροφόρος.

Σύστημα καθαρισμού καυσαερίων

Ένας τριοδικός καταλύτης έχει τοποθετηθεί ακριβώς μετά την εξαγωγή των κυλίνδρων, ώστε να δέχεται θερμά τα καυσαέρια και να γίνεται αποτελεσματικότερη η συγκράτηση των βλαβερών συστατικών τους. Σημαντικότατο είναι ότι ο κινητήρας καταφέρνει να πετυχαίνει τα μισά καυσαέρια σε σχέση με αυτά της οδηγίας Euro 3!

Δεύτερης γενιάς DCT

Το κιβώτιο με διπλό συμπλέκτη DCT που χρησιμοποιήθηκε στο Honda VFR 1200F DCT δέχθηκε αλλαγές, ώστε να γίνει ελαφρύτερο, να έχει πιο απλό υδραυλικό κύκλωμα, ενώ πλέον το σύστημα γίνεται εμπειρικό, καταγράφοντας τον τρόπο που οδηγεί ο αναβάτης και προσαρμόζοντας την απόδοση του ανάλογα. Αυτό δε, ανάλογα με το mode που επιλέγει ο αναβάτης. Αλλιώς δηλαδή συμπεριφέρεται στην πόλη και αλλιώς στον αυτοκινητόδρομο. Επιπλέον η εξέλιξη του συστήματος έχει πετύχει οικονομία στην κατανάλωση αντίστοιχη με εκείνη των συμβατικών κιβωτίων.

Προηγούμενο άρθροΤhom Browne: Ενσαρκωτής του κλασικού ανδρικού ενδύματος
Επόμενο άρθροDucati Superquadro. Ο κινητήρας των 195hp
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας