ΑρχικήΥπολογιστέςHPE LUMI: Η Φινλανδία θα φιλοξενήσει έναν από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον...

HPE LUMI: Η Φινλανδία θα φιλοξενήσει έναν από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο

Έχει το μέγεθος ενός γηπέδου τένις, ζυγίζει 150.000 κιλά και έχει υπολογιστική ισχύ που ισοδυναμεί με 1,5 εκατομμύρια φορητούς υπολογιστές, κάτι σαν 550 Pflop/s, μιλάμε για το LUMI (Large Unified Modern Infrastructure), τον νέο ευρωπαϊκό υπερυπολογιστή που θα κατασκευαστεί από μια κοινοπραξία χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, του Βελγίου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας.

Αν αναρωτιέστε γιατί επιλέχθηκε η Φιλανδία και όχι κάποιο άλλο κράτος, σας πληροφορώ πως η επιλογή δεν έγινε καθόλου τυχαία, διότι οι κλιματολογικές συνθήκες του έθνους θα της επιτρέψουν να κρυώσει γρήγορα αυτός ο υπερυπολογιστής, χωρίς κόστος, και μάλιστα θα επαναχρησιμοποιήσει την απορριπτόμενη θερμότητα για να θερμανθεί η περιοχή όπου βρίσκεται. Ο LUMI, αν και πολύ ισχυρός, θα έχει μηδενική επίδραση στο περιβάλλον, δεδομένου ότι η ισχύς θα παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παράγονται από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Σε τι χρησιμεύει το LUMI, ο υπερυπολογιστής HPE;

Το LUMI θα είναι ένα από τα κύρια τεχνολογικά εργαλεία που διαθέτει η Ευρώπη, και θα επιτρέψει να επιταχυνθεί η έρευνα για διάφορα επιστημονικά εγχειρήματα, χάρη κυρίως στην ταχύτητά του στην εκτέλεση υπολογισμών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, που θα επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις κύριες προκλήσεις στις οποίες καλούμε να ανταποκριθούμε ως ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση του Covid και η ιατρική έρευνα γενικά. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μελέτη αυτόνομων αλγορίθμων οδήγησης, καθώς και για έρευνα σχετικά με τις κοινωνικές επιστήμες.

Τεχνικά, το LUMI βασίζεται στην αρχιτεκτονική HPE Cray EX. Μπορεί να βασιστεί σε περίπου 200.000 πυρήνες AMD EPYC, 32 TB μνήμης και ένα σύμπλεγμα GPU AMD Instinct. Ο χώρος αποθήκευσης έχει ανατεθεί σε ένα διαμέρισμα μνήμης flash 7 Petabyte σε συνδυασμό με ένα παραδοσιακό σύστημα αρχείων 80 petabyte Luster και επιπλέον 30 PB αποθήκευσης Ceph, για συνολικά 117 petabyte χώρου. Ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων φτάνει τα εντυπωσιακά 2 terabyte ανά δευτερόλεπτο.

Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 και αναμένεται ότι το κέντρο δεδομένων που θα το φιλοξενήσει θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2020: Το LUMI θα τεθεί σε λειτουργία από τους πρώτους μήνες του 2021, εκτός απροόπτου φυσικά.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166