ΑρχικήΥπολογιστέςΤο σχέδιο της Toshiba για κβαντική κρυπτογραφία, 3 δισ. δολ. έως το...

Το σχέδιο της Toshiba για κβαντική κρυπτογραφία, 3 δισ. δολ. έως το 2030

Η Toshiba στοχεύει να γίνει ηγέτης σε έναν κλάδο της κβαντικής κρυπτογραφίας που ονομάζεται «κβαντική κατανομή κλειδιών», η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον βιομηχανικό, κυβερνητικό και στρατιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας αναμένει ότι θα κερδίσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 μέσα από αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα.

Η μετάβαση σε ένα κβαντικό υπολογιστικό μοντέλο που βασίζεται στην κβαντική μηχανική και στην κρυπτογράφηση συνοδεύεται αδιαμφισβήτητα από μεγάλες προκλήσεις και μεγάλους κινδύνους που ίσως είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, αλλά κρύβει παράλληλα και μεγάλες ευκαιρίες. Η κρυπτογράφηση είναι ένας από αυτούς τους τομείς που θα αλλάξει άρδην την πρόοδο ανάπτυξης των κβαντικών υπολογιστών. Η Toshiba το γνωρίζει αυτό και έχει αποκαλύψει πως σκοπεύει να δημιουργήσει ένα αποκλειστικό τμήμα που θα είναι αφιερωμένο στις κβαντικές κρυπτογραφικές υπηρεσίες, χάρη επίσης στη συνεργασία με την American Verizon και τη British BT Group.

Η Toshiba στοχεύει να κερδίσει έσοδα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030 χάρη στην κβαντική κρυπτογραφία

Τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας και οι έντονες αβεβαιότητες ανάγκασαν την Toshiba να αναθεωρήσει τα σχέδια της και να ασχοληθεί με ένα καινούργιο επιχειρηματικό έργο που θα έχει τα εχέγγυα να αναπτυχθεί περαιτέρω, ούτως ώστε να βγει αλώβητη από την οικονομική κρίση που έχει φέρει η Πανδημία. Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία ήθελε να βρει μια πηγή εσόδων που είναι πιο ανθεκτική στην ευάλωτη καταναλωτική αγορά και τελικά κατέληξε στην κβαντική κρυπτογραφία.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η εταιρεία θα ειδικεύεται σε έναν τομέα που ονομάζεται κβαντική κατανομή κλειδιών (quantum key distribution ή QKD εν συντομία). Είναι μια μέθοδος διανομής κρυπτογραφικών κλειδιών που δημιουργούνται από κβαντικές καταστάσεις ενός συστήματος. Αυτά τα κλειδιά, που είναι κβαντικής φύσης, καθιστούν δυνατή την ανίχνευση απόπειρων παρακολούθησης από τρίτους, δεδομένου ότι η πράξη μέτρησης που απαιτείται για την ανάγνωση των πληροφοριών θα άλλαζε την κβαντική τους κατάσταση και επομένως θα ήταν ανιχνεύσιμη.

Αυτή η προσέγγιση έχει εγγενές πλεονέκτημα έναντι των συστημάτων υψηλής ασφάλειας που υιοθετούνται σήμερα: είναι αυτοματοποιημένη, γρήγορη και δεν απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση. Ως βασικό κριτήριο έναρξης αυτής της προσπάθειας, ήταν η επικοινωνία μεταξύ του National Composites Center (NCC) και του Κέντρου Μοντελοποίησης και Προσομοίωσης (CFMS) στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου που πραγματοποιείται μέσω της φυσικής μετακίνησης δεδομένων που περιέχονται σε συσκευές αποθήκευσης. Η Toshiba συνεργάστηκε με την BT για να αντικαταστήσει αυτό το σύστημα με ένα κβαντικό, ικανό να δημιουργήσει κλειδιά που πιστεύεται ότι είναι ασφαλή και αδύνατο να παραβιαστούν με τη χρήση παραδοσιακών υπολογιστών.

Η Toshiba αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά QKD θα φτάσει γενικά τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, επιπλέον ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του εγχειρήματος θα βρίσκεται και στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση στοχεύει επιθετικά σε αυτόν τον τομέα και προφανώς θα την βοηθήσει με διάφορους τρόπους.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι κρυπτογράφηση; ποιους βοηθά και που χρησιμεύει;

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166