Η Husqvarna, στα χέρια της KTM πλέον, ξεκίνησε από το 2014 να διαγράφει μια νέα πορεία στην αδιαμφισβήτητα τεράστια ιστορία της. Όχι, όσο κι αν προσπαθεί η KTM να μας πείσει, οι δεσμοί με τη Σουηδία χάθηκαν και οι μοτοσικλέτες με τα χρώματα της Husqvarna είναι μοντέλα παραπλήσια –σε εξωφρενικό βαθμό- με εκείνα της KTM. Το εάν κάτι τέτοιο είναι κακό, θα το αποδείξει η ιστορία, πάντως τα νούμερα δείχνουν ότι οι πωλήσεις της Husqvarna ακολουθούν ανοδική πορεία σαφώς καλύτερη από εκείνη που το brand Husqvarna κατέγραψε τα λίγα χρόνια που βρέθηκε στα χέρια της BMW…
Το Husqvarna FE350 είναι μια μοτοσικλέτα που σχετίζεται άμεσα με το αδερφό KTM 350 EXC. Την τελευταία δεκαετία, η KTM ήταν η εταιρεία που κατασκεύασε μοτοσικλέτα 350cc, την τοποθέτησε στην KMT 350 SX την έδωσε στον Tony Cairoli και εκείνος σάρωσε τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα MX.
Αυτός είναι και ο κινητήρας (στην τελευταία του εκδοχή) που χρησιμοποιείται και στο Husqvarna FE350, σεταρισμένος για enduro και πάνω του έχει χτιστεί μια μοτοσικλέτα έτοιμη να κερδίσει πρωταθλήματα.
Οι διαφορές με το KTM
Δύο είναι οι σημαντικές διαφορές του Husqvarna FE350 σε σχέση με το KTM 350 EXC-F. Εκτός, φυσικά, από τα χρώματα, η λευκή/μπλε/κίτρινη μοτοσικλέτα, έχει στο μπροστινό μέρος ένα πιρούνι WP closed cartridge 4CS, ενώ η πίσω ανάρτηση ακολουθεί τη λογική της χρήσης μοχλισμού, για πιο προοδευτική λειτουργία. Οι δύο αυτές διαφορές προσπαθούν να υποστηρίξουν το ελαφρώς υψηλότερο κόστος απόκτησης. Το Husqvarna FE350 πωλείται λίγο ακριβότερα από το KTM 350 EXC-F και λίγο φθηνότερα από την αντίστοιχη έκδοση Six Days (με διαφορά μόνο στον πλουσιότερο εξοπλισμό).
Στην Ελλάδα, πολλοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να οδηγήσουν μια enduro μοτοσικλέτα KTM με σύστημα μοχλισμού, αλλά η Αυστριακή εταιρεία μέχρι σήμερα δεν τους έκανε τη χάρη. Ετσι η μόνη περίπτωση να υλοποιηθεί αυτή η επιθυμία είναι η απόκτηση μιας Husqvarna, κάτι που, εάν δεν σας ενοχλεί το διαφορετικό χρώμα, είναι λύση!
Μερικά τεχνικά στοιχεία
Πέραν της σχεδίασης της ανάρτησης, το Husqvarna FE350 έχει βασιστεί πάνω σε έναν μονοκύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους, με αντικραδασμικό άξονα, με τέσσερις βαλβίδες και με κιβώτιο 6 σχέσεων.
Η χωρητικότητα του κινητήρα είναι 349,7cc, η σχέση συμπίεσης 12,3:1 και o κινητήρας αυτός είναι ικανός να περιστρέφεται κοντά στις 14.000rpm εάν ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να οδηγεί στο μέγιστο της απόδοσης.
Σημαντικό στοιχείο στον κινητήρα είναι ο συμπλέκτης που δεν χρησιμοποιεί τα γνωστά σπειροειδή ελατήρια, αλλά ένα έλασμα που πιέζει τους δίσκους.
Επίσης, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η χρήση κουζινέτων αντί για ρουλεμάν στο στρόφαλο, κάτι που αυξάνει την αξιοπιστία του κινητήρα, μειώνει τις ανάγκες συντήρησης, απαιτεί όμως πολύ σωστά μελετημένο σύστημα λίπανσης!
Το πλαίσιο της μοτοσικλέτας είναι κατασκευασμένο από σωλήνες χάλυβα, έχοντας μάλιστα τις τελευταίες προσθήκες που απαίτησαν οι αναβάτες που χρησιμοποιούν τη μοτοσικλέτα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τα φρένα είναι της Brembo και γενικά σε κανένα σημείο της μοτοσικλέτας αυτής δεν μπορεί κανείς να βρει ψεγάδια ποιότητας ή φθηνές/φτηνιάρικες λύσεις.
Husqvarna FE 350 – on board
Η πρώτη αίσθηση πάνω στη σέλα είναι αρκετά θετική. Πρόκειται για μοτοσικλέτα μικρών διαστάσεων που ακόμη και στο σημείο του ψυγείου, το πλάτος της είναι μικρό. Νέο, πολύ όμορφο, είναι το όργανο, όχι όμως και ο διακόπτης στο αριστερό μέρος του τιμονιού που είναι ο «αρχαίος» CEV που έχουμε δει σε αμέτρητες ευρωπαϊκές μοτοσικλέτες.
Όμορφες είναι οι μαύρες τάπες του πιρουνιού 4CS, στο οποίο η ρύθμιση της απόσβεσης επαναφοράς γίνεται στο δεξιό καλάμι και της απόσβεσης συμπίεσης στο αριστερό. Ενδιαφέρον είναι ότι ο αναβάτης μπορεί και εν κινήσει να αλλάξει τη ρύθμιση του πιρουνιού, εάν κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό την ώρα που οδηγεί.
Ο κινητήρας έρχεται εύκολα στη ζωή με το κουμπάκι της μίζας, ενώ δίπλα βρίσκεται ο διακόπτης επιλογής χαρτογράφησης του κινητήρα. Ο αναβάτης έχει δυνατότητα να έχει, μέσω αυτού του διακόπτη, δύο διαφορετικές χαρτογραφήσεις, την standard και μια ακόμη. Τον σχετικό προγραμματισμό καλείται να κάνει ο μηχανικός. Εμείς οδηγήσαμε τη μοτοσικλέτα με τη standard χαρτογράφηση.
Η κλιμάκωση του κιβωτίου είναι σχετικά κοντή, αυτό σημαίνει ότι το Husqvarna FE350 «σκάβει» στα πρώτα μέτρα. Καθώς όμως ο 350άρης κινητήρας διακρίνεται για τη γραμμικότητά του ο αναβάτης μπορεί να ελέγξει την επιτάχυνση με, χειρουργική θα έλεγα, ακρίβεια. Το πλεονέκτημα εδώ είναι σημαντικό, καθώς ο αναβάτης μπορεί να οδηγεί με τον τρόπο που θέλει, να ελέγχει τη φθορά του ελαστικού, αλλά και να οδηγεί αντίστοιχα με το επίπεδο πρόσφυση. Στον τομέα «control της μοτοσικλέτας» το Husqvarna FE350 βρίσκεται σε μια από τις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο.
Η ρύθμιση της μοτοσικλέτας που οδηγήσαμε ήταν σχετικά μαλακή, στοιχείο που όμως είχε πολύ καλή απόδοση στα σκληρά πέτρινα μονοπάτια, καθώς τα χέρια του αναβάτη βρίσκονταν προστατευμένα από τα κτυπήματα, που η ανάρτηση απορροφούσε αποτελεσματικά. Έτσι το Husqvarna FE350 παίρνει πολύ καλό βαθμό και στον τομέα της αναρρίχησης όπου ο αναβάτης έχει επιπλέον αρωγούς του το σωστά κλιμακωμένο κιβώτιο και τον πολύ καλό υδραυλικό συμπλέκτη (της Brembo).
Στα πιο ανοικτά κομμάτια, ο κινητήρας των 350cc δείχνει τις καταβολές του. Είναι ικανός να ανεβάζει στροφές… για πάντα. Έχει δύναμη ψηλά και διάρκεια. Το Husqvarna FE350 μπορεί να κινηθεί ταχύτατα και με ασφάλεια με τον αναβάτη να απολαμβάνει την σωστά μελετημένη γεωμετρία, το στιβαρό πλαίσιο και τα κορυφαία περιφερειακά.
Μοναδικός τομέας που θα θέλαμε άλλη ρύθμιση στην ανάρτηση (φυσικά αυτό είναι εφικτό να γίνει) ήταν τα άλματα. Εκεί χρειάζεται πιο σφιχτή ρύθμιση, ώστε οι αναρτήσεις να μην τερματίζουν.
350 ή 450;
Πολλοί είναι εκείνοι που αμφιταλαντεύονται για το εάν πρέπει να πάρουν το FE350 ή το FE450 (ή τα αντίστοιχα KTM, στην προκειμένη περίπτωση). Εδώ τα πράγμα είναι αρκετά ξεκάθαρα. Η απόδοση του Husqvarna FE350 είναι ανάλογη με εκείνη ενός FE250 με μεγαλύτερο κυβισμό. Ο λόγος είναι απλός: Ο κινητήρας 250 και 350 είναι ίδιας σχεδίασης. Οι δύο επικεφαλής εκκεντροφόροι δίνουν άλλα χαρακτηριστικά στον κινητήρα που είναι σημαντικά πιο γραμμικός και έχει τη δυνατότητα απόδοσης σε ευρύτερο φάσμα στροφών.
Ο κινητήρας του FE450 αντίστοιχα, έχει άλλα χαρακτηριστικά. Περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές, ανεβάζει περίπου μέχρι τις 10.000rpm και είναι πιο απαιτητικός όσον αφορά τον έλεγχο του γκαζιού. Θέλει πιο έμπειρο αναβάτη και σαφώς καλύτερη φυσική κατάσταση!
Συντήρηση
Ένας τομέας που κάθε αναβάτης που αναζητά μια τέτοια μοτοσικλέτα πρέπει να μελετήσει πριν προβεί σε αγορά είναι το πρόγραμμα συντήρησης που απαιτεί μια τέτοια μοτοσικλέτα.
Σύμφωνα με το Owner’s Manual, το Husqvarna FE350 χρειάζεται την πρώτη επίσκεψη στο συνεργείο μετά την 1η ώρα χρήσης. Στη συνέχεια στις 15ώρες απαιτείται το «μικρό service» και στις 30ώρες το «μεγάλο service» (που περιλαμβάνει και έλεγχο διακένου βαλβίδων.
Από εκεί και πέρα η Husqvarna συνιστά μεταξύ άλλων, έλεγχο της κεφαλής, αλλαγή βαλβίδων, ελατηρίων και εδρών, αλλαγή μπιέλας, κουζινέτων και πείρου, έλεγχο της μετάδοσης στις 45ώρες και μετά στις 70ώρες λειτουργίας του κινητήρα.
Όπως είναι φυσικό το πρόγραμμα συντήρησης μιας τέτοιας, καθαρά αγωνιστικής μοτοσικλέτας είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και αυτό συμβαίνει και στις μοτοσικλέτες του ανταγωνισμού.
Για ποιον κάνει;
Το Husqvarna FE350 είναι μια πολυπρόσωπη μοτοσικλέτα. Είναι ευκολοοδήγητη από κάθε αναβάτη ακόμη και από εκείνους που έχουν σχετικά μικρή εμπειρία στο off road. Παράλληλα έχει τις δυνατότητες να κερδίσει πρωταθλήματα και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Είναι μια μοτοσικλέτα που με ελάχιστες παρεμβάσεις, μόνον για να ταιριάξει στα προσωπικά γούστα του αναβάτη της, θα του προσφέρει μέγιστη ευχαρίστηση ή/και κορυφαίες επιδόσεις.
Το μοντέλο του 2016, διαθέτει ως standard τον διακόπτη χαρτογραφήσεων, μπλε γρανάζι τελικής μετάδοσης και πλάκες τιμονιού ergal με offset 22mm, διαφορές μικρής σημασίας, εν αναμονή της νέας σειράς enduro που αναμένεται να έρθει το καλοκαίρι του 2016 (μοντέλα 2017) που θα έχει νέους κινητήρες.