Η Airbus είναι αδιαμφισβήτητα ένα πραγματικός ηγέτης στον τεχνολογικό τομέα. Το 2016, κατάφερε να κερδίσει σε έσοδα πάνω από 76 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και απασχολούσε περίπου 134.000 εργαζόμενους.
Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο. Προσφέρει μια σειρά από δυναμικά επιβατικά αεροσκάφη που χωρούν από 100 έως 600 επιβάτες. Μάλιστα πέρα από τα επιβατικά αεροπλάνα κατασκευάζει, και πολεμικά για το στρατό, εμπορικά για τη μεταφορά πραγμάτων, όπως και μη επανδρωμένα κλπ.
Ο Άνταμ Βόννιφιλντ, αντιπρόεδρος του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης στην Airbus ανέφερε: Η χρήσης αυτής της τεχνολογίας, όπως και των παρεμφερών που τη συνοδεύουν θα μειώσει δραματικά τις καθυστερήσεις πτήσεων και θα βοηθήσει αρκετές αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν τα αναίτια έξοδα που πολλές φορές τις φέρνουν σε δύσκολη οικονομική θέση».
Για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα, η Airbus έχει υιοθετήσει μία ιδιαίτερη προσέγγιση αναφορικά με τα δεδομένα για τη διαχείριση και την ανάλυση τους. Αυτές οι βάσεις δεδομένων θα βρίσκονται μέσα στα αεροπλάνα και θα χρησιμοποιούνται την ώρα των πτήσεων, τα οποία στη συνέχεια θα τα καθιστούν διαθέσιμα προς τις εταιρείες και τους μεμονωμένους χρήστες.
Για παράδειγμα η αεροπορική εταιρεία JetBlue που χρησιμοποιεί αεροσκάφη της Airbus, μέσω των αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καθορίσει το βέλτιστο πρόγραμμα συντήρησης για τον μεγάλο στόλο που διαθέτει (πάνω από 200 αεροσκάφη). Επίσης η τεχνητή νοημοσύνη φαντάζει ιδιαίτερα χρήσιμη για πτητικές λειτουργίες, την διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και άλλες υπηρεσίες.
Για να καταλάβετε τη ζημία που επιφέρουν οι καθυστερήσεις στις αεροπορικές πτήσεις, περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια χάνονται ή δαπανώνται εξαιτίας των καθυστερήσεων μόνο στις Ηνωμένες Αμερικής κάθε χρόνο, […] και περίπου το 80% των αεροπορικών εταιρειών αντιμετωπίζουν αυτό το ιδιαίτερο πρόβλημα εδώ και δεκαετίες. Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα που θα τους βοηθούσαν να διαχειριστούν το πότε θα έρθει ή θα φύγει το αεροπλάνο.
Περισσότερες από 200 αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνολογία Smarter Fleet της Airbus. Ενώ κάποιοι άλλοι αξιοποιούν την εταιρική σχέση με την IBM, η οποία το 2013 ανακοίνωσε πως θα παρέχει στους φορείς εκμετάλλευσης εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφορικής για τις εργασίες συντήρησης, μηχανικής και πτήσης.
Πέρυσι, η Airbus συνεργάστηκε με την Palantir Technologies για τη δημιουργία του Skywise, μια πλατφόρμα διαχείρισης και προηγμένης επεξεργασίας των μεγάλων δεδομένων. (Τα μεγάλα δεδομένα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται γενικά από τους ειδικούς για να αναφερθούν σε σύνολα δεδομένων που είναι πολύ μεγάλα ή πολύπλοκα για το παραδοσιακό λογισμικό εφαρμογών επεξεργασίας δεδομένων ..)
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μέσω του Skywise όχι μόνο βελτίωσε την απόδοση στις επιχειρησιακές δραστηριότητες στα αεροπλάνα της Airbus, επιπλέον επιτρέπει τη γνωστοποίηση δυσλειτουργιών, την βελτιωμένη επιχειρησιακή αποδοτικότητα για τους στόλους παλαιών τύπου και τις ροές εργασίας, και μάλιστα όλες αυτές οι αναφορές γίνονται με ένα κλικ, οι οποίες στη συνέχεια υποβάλλονται στους ρυθμιστικούς φορείς.