ΑρχικήΟικονομίαΗ Amazon μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για την πώληση ελαττωματικών προϊόντων από...

Η Amazon μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για την πώληση ελαττωματικών προϊόντων από τρίτους προμηθευτές

Εχθές ένα ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ αποφάσισε εναντίον του Amazon.com σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να εκθέσει τον ηλεκτρονικό λιανοπωλητή σε περαιτέρω αγωγές από πελάτες που αγοράζουν ελαττωματικά προϊόντα από τρίτους προμηθευτές μέσω της ιστοσελίδας του.

Πολλά άλλα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένων δύο ομοσπονδιακών δικαστηρίων που εξέτασαν αυτού τους είδους τις προσφυγές, έκριναν ό,τι η Amazon δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη ως πωλητής προϊόντων από τρίτους προμηθευτές. Όμως η νέα απόφαση του 3ου εφετείου της Φιλαδέλφειας, αντέτρεψε τις προηγούμενες αποφάσεις των άλλων δικαστηρίων, κρίνοντας πως πλέον φέρει την ευθύνη για τα ελαττωματικά προϊόντα που πωλεί προς το ευρύ καταναλωτικό κοινό, κάτι που την βάζει σε μπελάδες και ενδέχεται να πληρώσει τεράστια χρηματικά πρόστιμα.

Η Amazon δεν εβγάλε ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Εκτός από την πώληση του δικού της αποθέματος, η Amazon επιτρέπει σε τρίτους προμηθευτές να παραθέτουν προϊόντα τους στην ιστοσελίδα της. Αυτοί οι πωλητές μπορούν είτε να αποθηκεύσουν τα προϊόντα τους στις αποθήκες του Amazon ή είτε να τα στείλουν απευθείας στους πελάτες.

Η Amazon κέρδισε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από προϊόντα και υπηρεσίες που πωλούσε μέσω τρίτων προμηθευτών για το οικονομικό τρίμηνο που έληξε τον περασμένο Μάρτιο. Περίπου τα μισά από τα στοιχεία που πωλούνται στο Amazon προέρχονται από εταιρείες τρίτων, ανέφερε η εταιρεία Statista.

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν αξίζει να επισημάνουμε πως είναι σαφής η ευθύνη για την πώληση ελαττωματικών και προβληματικών προϊόντων, όπου διέπεται γενικά από το κρατικό δίκαιο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και η χθεσινή απόφαση της Τετάρτης βασίζεται στους νόμους της πολιτείας Πενσυλβανίας, όπου ζει ο πελάτης Heather Oberdorf, ο οποίος μήνυσε τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο δικηγόρος του Oberdorf δήλωσε: «Είναι ευχάριστο το γεγονός ό,τι το δικαστήριο αποφάνθηκε και συμφώνησε με την επιχειρηματολογία μας, όπου πρακτικά αναγνώρισε την ευθύνη που έχουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα όταν πωλούν προβληματικά προϊόντα στους καταναλωτές».

Η Oberdorf μήνυσε την Αμαζόν το 2016 σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Πενσυλβάνια, λέγοντας ό,τι είχε τυφλωθεί από το ένα του μάτι όταν το λουρί του σκύλου που αγόρασε μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας από τρίτο προμηθευτή έσπασε με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει στο πρόσωπο και να καταστρέψει το μάτι του.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166