Η ασαφής ουρά και οι ικανότητες της νέας εποχής

Η ασαφής ουρά και οι ικανότητες της νέας εποχής

Ένα από το πολύ δημοφιλή βιβλία στο Amazon τα τελευταία χρόνια είναι το «A Whole New Mind: Moving from the Information Age to the Conceptual Age». Ο συγγραφέας του Daniel Pink πραγματεύεται τις ικανότητες που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος στη μετεξέλιξη της κοινωνίας της γνώσης που αναδύεται στον 21ο αιώνα.

Ο Pink ισχυρίζεται ότι, όπως οι εργάτες γνώσης ξεπέρασαν σε οικονομική αξία τους χειρώνακτες εργάτες στην εποχή της πληροφορίας, το εργασιακό περιβάλλον αλλάζει ξανά, και η ισχύς αναπόφευκτα μεταφέρεται σε όσους έχουν ισχυρές ικανότητες του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.

Υπάρχουν 6 «αισθήσεις» που το βιβλίο προβάλει ως κρίσιμες για την προσωπική επιτυχία στη νέα οικονομία που διανύουμε: design, story, symphony, empathy, play και meaning, ενώ προσφέρει πρακτικές συμβουλές για το πως θα καλλιεργήσουμε κάποιες από αυτές. Το βιβλίο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

Βρήκα όμως, μόλις χθες, μια παρουσίαση του David Armano (ένας από τους αγαπημένους μου bloggers) ο οποίος πραγματεύεται ακριβώς το ίδιο θέμα. Μέσα σε λίγα slides βλέπει κανείς το νέο skillset που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε στη νέα φάση της information age. Ο Armano δανείζεται τον τίτλο Long Tail του Chris Anderson για να τον παραφράσει σε fuzzy tail (ασαφής ουρά). Με αυτό τον τρόπο μας εξηγεί ότι χρειάζεται σήμερα να ξεχάσουμε πλέον την ανάγκη εξειδίκευσης σε ένα αντικείμενο.

Αντίθετα, ο άνθρωπος που θα πετύχει στα χρόνια που έρχονται θα πρέπει να έχει ένα σύνολο από ικανότητες (πολλές φορές διαφορετικές μεταξύ τους), και ας μην γνωρίζει σε βάθος κάποια από αυτές. Το κρίσιμο στοιχείο επιτυχίας όμως θα είναι η προσεκτική επιλογή των ικανοτήτων, αλλά και ο τρόπος που αυτές συνδυάζονται και αληλοσυμπληρώνονται. Ο Armano μας προτείνει να “αδειάσουμε το μυαλό μας” από όσα γνωρίζουμε και να το ξαναγεμίσουμε με μια νέα οπτική και νέες ικανότητες. Δύσκολο εγχείρημα.

Έχω συναντήσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα παρόμοια επιχειρηματολογία, και η εμπειρία μου λέει ότι πράγματι πάμε προς μια τέτοια κατεύθυνση. Αυτός που εμβαθύνει σε μια μονοδιάστατη γνώση, μακροπρόθεσμα χάνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία και να προσαρμόζει τη θέση του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας