Η ασφάλεια το πρώτο μέλημα, διαφορετικά χανόμαστε

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν στο τραπέζι του προεκλογικού διαλόγου, θέματα εξαιρετικής εθνικής σημασίας και εσωτερικής πολιτικής, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Το έπραξαν εις διπλούν και για το θέμα της μειονότητας και για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Είναι αξιοκατάκριτο, το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ), παρασύρθηκε για λόγους μικροκομματικούς, σε μια εσωτερική αντιπαράθεση που βλάπτει σε κάθε περίπτωση και τα δικαιώματα της μειονότητας και τη θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Δυστυχώς αν και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί άλλους για πελατειακή πολιτική και μικροκομματισμό, χρησιμοποιεί ο ίδιος αυτά τα «όπλα».

Το σημαντικό όμως είναι ότι το έπραξαν σε μια στιγμή που ξαναμοιράζεται η γεωπολιτική τράπουλα στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε μια στιγμή που είναι γνωστές οι πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά της Τουρκίας, με τις έντονες εσωτερικές αντιθέσεις, όπως είναι γνωστές και οι πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας για το σκοπιανό, λόγω της έντασης στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

Αν κανείς κοιτάξει προσεκτικά την περιοχή των Βαλκανίων, θα δει ότι τα πνεύματα δεν είναι ήρεμα. Ο επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών και υποψήφιος της ομάδας για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σούλτς μόλις πριν από μερικά 24ωρα -και με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία- είπε πως πρέπει η ΕΕ να προστρέξει στα… δυτικά Βαλκάνια για να υπάρξουν και εκεί δυσάρεστες εξελίξεις. Είναι φανερό ότι η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στις μικρές χώρες των Βαλκανίων, αναθερμαίνοντας εθνικιστικές εντάσεις. Τις εξελίξεις τις παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο λόγω της προεδρίας στην ΕΕ, αλλά γιατί αφορούν την Ελλάδα η οποία παραμένει ο πιο σταθερός πόλος της περιοχής παρά τα ιδιαίτερα προβλήματα της.

Η Ουκρανία, αναθέρμανε τις εντάσεις σε επίπεδο μεγάλων δυνάμεων, προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας και Ρωσίας-ΗΠΑ. Η κατάσταση στην Ουκρανία, μπορεί να γίνει επικίνδυνη και για την Ελλάδα με την ιδιαίτερη γεωπολιτική της θέση. Όπως και η κατάσταση στην Τουρκία, συνεχίζει να δημιουργεί ερωτήματα.

Όσο όμως και αν οι εσωτερικές μικρές σκοπιμότητες προκαλούν αναταράξεις, οι βασικοί άξονες της εξωτερικής πολιτικής -όπως έχουν χαραχθεί τα τελευταία 30 χρόνια- αποτελούν σταθερά για την ασφάλεια μας αλλά και για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Είναι σαφής η θέση της Ελλάδας σε ότι αφορά την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως είναι σαφής και η πολιτική στην περιοχή της Θράκης για ισοπολιτεία και ισονομία.

Αυτοί οι βασικοί άξονες πρέπει να παραμείνουν σταθεροί, χωρίς κανείς να υποτιμά την ανάγκη διπλωματικών χειρισμών και εγρήγορσης για την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων εξελίξεων.

Η προεκλογική μάχη δεν πρέπει να θολώνει την καθαρή εικόνα που έχουμε στα θέματα αυτά. Γιατί στους καιρούς που ζούμε, η ασφάλεια είναι το πρώτο μέλημα.