ΑρχικήΕιδήσειςΗ ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε 600.000 παιδιά το 2016, σύμφωνα με έκθεση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε 600.000 παιδιά το 2016, σύμφωνα με έκθεση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 600.000 πρόωρους θανάτους παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο το 2016, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), μία τραγική κατάσταση που εγείρει αρκετές ανησυχίες.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 93% των ατόμων κάτω των 15 ετών – περίπου 1,8 δισεκατομμύρια παιδιά και έφηβοι – αναπνέουν τοξικό αέρα.

«Ο μολυσμένος αέρας δηλητηριάζει εκατομμύρια παιδιά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί στο θάνατο», ανέφερε σε δήλωση του ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ ο Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Αυτό είναι ασυγχώρητο. Κάθε παιδί πρέπει να αναπνέει καθαρό αέρα, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί σωστά και να απολαύσει τη ζωή του σαν κανονικός άνθρωπος».

Η έκθεση βασίστηκε σε παγκόσμιες μετρήσεις της ποιότητας του αέρα και στα ποσοστά λοιμώξεων των αναπνευστικών οδών στα παιδιά. Ο Π.Ο.Υ εστίασε την προσοχή του ιδιαίτερα στα θειικά άλατα και τα αιωρούμενα σωματίδια με μέταλλα μικρότερα από 2,5 μικρομέτρα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου.

Αυτές οι μολυσματικές ουσίες μπορούν να βρεθούν τόσο στην εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση (HAP) του σπιτιού από οικοδομικά υλικά, καπνούς και οσμές από το μαγείρεμα και τη θέρμανση, όσο και από την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση (AAP) από οχήματα ή βιομηχανικές μονάδες που τροφοδοτούνται με ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ , 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα από τις συνδυασμένες επιδράσεις του HAP και του AAP κάθε χρόνο, αλλά τα παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα, επειδή τα αναπνευστικά, νευρικά, καρδιαγγειακά και ανοσοποιητικά τους συστήματα βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα παιδιά στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπνέουν τοξικό αέρα από τα παιδιά σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Το 10% των παιδιών πεθαίνουν πριν καν φτάσουν στην ηλικία των 5 ετών από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, καθιστώντας το δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως στην υποσαχάρια Αφρική, οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά.

Τόσο το AAP όσο και το HAP συνδέονται με την υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η οποία είναι η κύρια αιτία της μητρικής θνητότητας παγκοσμίως και συνδέεται με τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα πριν ή κατά την γέννα, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης γέννησης και του εξαιρετικά χαμηλού βάρους του μωρού.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166