ΑρχικήHow toΟ σωστός τρόπος να αναπτυχθεί η επιχείρηση σας διεθνώς

Ο σωστός τρόπος να αναπτυχθεί η επιχείρηση σας διεθνώς

Η εξυπηρέτηση ενός πελάτη που βρίσκεται σε μία άλλη χώρα δεν είναι πλέον τόσο δύσκολη υπόθεση, όσο ήταν κάποτε τα παλαιότερα χρόνια. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2018, το 82% των καταναλωτών πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία αγορά από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα του εξωτερικού σε ένα ημερολογιακό έτος.

Επίσης οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός πως μόνο το 1% των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα εξάγει αγαθά στο εξωτερικό, φυσικά αυτός ο αριθμός μπορεί να διαφέρει από έτος σε έτος, αλλά οι αποκλίσεις δεν έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.

Αλλά η πραγματοποίηση πωλήσεων για υπηρεσίες και προϊόντα στην ελληνική αγορά σαφώς δεν είναι το ίδιο πράγμα με την δραστηριότητα στις διεθνείς αγορές. Η επέκταση σε μια νέα αγορά απαιτεί ορισμένες προϋποθέσεις, ούτως ώστε ετούτο το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία, επειδή πρέπει να διασφαλιστεί ότι καταλαβαίνετε τη μοναδική φύση των καταναλωτικών προτύπων, των στρατηγικών στο μάρκετινγκ και των επιχειρηματικών κανόνων.

Ερευνήστε την αγορά-στόχο σας

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα στη διαδικασία. Η έρευνα σε κάποια συγκεκριμένη τοπική αγορά θα σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν είναι καλή ιδέα να εισέλθετε σε μια συγκεκριμένη χώρα. Η στρατηγική έρευνα σχετικά με την πιθανή πελατειακή βάση και τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς είναι μόνο η αρχή. Ωστόσο πρέπει να θέσετε δύο βασικά ερωτήματα στον εαυτό σας πριν κάνετε την οποιαδήποτε κίνηση:

  1. Τι είδους προσαρμογές θα πρέπει να κάνετε (και τι δεν πρέπει κάνετε);
  2. Υπάρχουν τοπικοί νομικοί περιορισμοί στο προϊόν ή στο επιχειρηματικό σας μοντέλο;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μπορούν να ενισχύσουν την απόφασή σας ή και να σας αποτρέψουν να κάνετε το μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη της επιχείρησης σας σε μία άλλη χώρα ή γενικά διεθνώς σε πολλές.

Η έρευνα συμπεριφοράς χρηστών μπορεί επίσης να προσφέρει χρήσιμες γνώσεις που επηρεάζουν τις στρατηγικές σας. Για παράδειγμα, ο John Pollard ο οποίος είναι εκτελεστικός διευθυντής στην Donuts Inc, και μάλιστα απο το 1997 έως το 2000, διετέλεσε διευθυντής στο τμήμα διεθνών υποθέσεων της Expedia και ηγήθηκε της διεθνούς επιτυχίας της εταιρείας, επισημαίνει ότι η Expedia δεν εισήλθε στην ιαπωνική αγορά, λόγω του τρόπου με τον οποίο οι Ιάπωνες προτιμούν να σχεδιάζουν το ταξίδι τους και τις απαιτητικές προσδοκίες που έχουν για κάθε ταξίδι συγκεκριμένα.

Μίσθωση εξειδικευμένων ατόμων

Παρόλο που δεν χρειάζεστε απαραιτήτως ένα τοπικό γραφείο σε κάθε χώρα στην οποία θέλετε να δραστηριοποιηθείτε, είναι σημαντικό να προσλάβετε τοπικούς υπαλλήλους που μπορούν επίσης να μιλούν τη γλώσσα σας, με την προοπτική να μπορέσετε να συνεννοηθείτε καλύτερα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσλάβετε έναν τοπικό υπάλληλο για κάθε νέα αγορά στόχου. Αυτό το άτομο θα πρέπει να έχει μια βαθιά κατανόηση του πολιτισμού και της αγοράς έτσι ώστε να μπορεί να εντοπίσει την βελτίωση του προϊόντος ή τις εμπειρίες των πελατών που πρέπει να προσαρμοστούν στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Εάν δεν μπορείτε να προσλάβετε έναν τοπικό υπάλληλο για κάθε ένα ξεχωριστό έργο, σας συμβουλεύουμε – τουλάχιστον – να βρείτε ένα πεπειραμένο άτομο στο αντικείμενο σας που θα ομιλεί πολλές γλώσσες και θα μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα παραβλέψετε τίποτα σημαντικό.

Τοπικό μάρκετινγκ και SEO για το ηλεκτρονικό κατάστημα σας

Η επιτυχημένη επέκταση της επιχείρησης σας διεθνώς εξαρτάται από την στρατηγική στο μάρκετινγκ που θα εφαρμόσετε ξεχωριστά σε κάθε αγορά-στόχο. Σε ετούτο το εγχείρημα σίγουρα θα βοηθήσει ένας επαγγελματίας στο SEO που έχει χρόνια εμπειρίας στις διεθνείς αγορές.

Η σωστή επιλογή ενός επαγγελματία στο SEO είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας για τη διεθνή επέκταση της επιχειρήσεως σας, διότι ο ιστότοπος σας που θα πωλεί τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας απαιτείται να είναι βελτιστοποιημένος στις μηχανές αναζήτησης με την προοπτική να σας φέρει αρκετούς πελάτες (μέσω οργανικής κίνησης), προφανώς γιατί δεν συμφέρει να αγοράζετε συνεχώς διαφημίσεις, λόγω του κόστους.

Φερ’ ειπείν, ο επαγγελματίας στο Search Engine Optimization θα επιλέξει τις σωστές ετικέτες hreflang, τις διευθύνσεις των URL και την δομή τους. Αυτά τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τον ιστότοπο που θα φιλοξενεί το ηλεκτρονικό κατάστημα σας, γιατί και μάλιστα θα βάλει τις βάσεις για να εκπληρώσετε τους μακροπρόθεσμους στόχους.

Οι σωστές ετικέτες hreflang είναι η βασική αρχή στο διεθνές SEO, εν τούτοις προτείνουμε όλα αυτά να συνοδεύονται απαραίτητα με σωστές μεθοδολογίες στο μάρκετινγκ. Θα πρέπει να θυμάστε πως ο δρόμος προς την επιτυχία είναι ένας μαραθώνιος δρόμος, και μάλιστα απαιτεί θυσίες και συνάμα αρκετούς πόρους, τόσο οικονομικούς, όσο και από άποψη του έμψυχου εργατικού δυναμικού.

Αξιοποιήστε τις διαθέσιμες πληροφορίες που έχετε στην κατοχή σας

Οι περισσότερες επιχειρήσεις τείνουν να επεκτείνονται σε μια νέα χώρα με βάση την δυναμική για εξέλιξη που προσφέρει, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα υποκείμενα στοιχεία που καθιστούν κάθε έθνος μοναδικό.

Ενδέχεται κατά τις πρώτες ημέρες της διεθνούς επέκτασης σας, να σας επηρεάσουν διάφοροι παράγοντες, όπως η ευκολία των συναλλαγών που θα έχουν οι πελάτες σας με την επιχείρησή σας, δηλαδή πόσοι διαθέσιμοι τρόποι πληρωμής θα υπάρχουν για τους πελάτες.

Επίσης, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο βαθμός στον οποίο η εκάστοτε χώρα-στόχος είχε υιοθετήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο

Οι σημερινές διευρυνόμενες επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν τις τοπικές απαιτήσεις σχετικά με την επεξεργασία και την αποθήκευση δεδομένων. Εάν παραβλέψετε αυτό το στοιχείο μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο χρηματικό πρόστιμο, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος ποινής από την παράβαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (αγγλικά: GDPR).

Εκείνοι που κυνηγούν να αποκτήσουν μια τεράστια πελατειακή βάση θα πρέπει να έχουν κατά νου πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Η διεθνής επέκταση της επιχειρήσεως σας είναι γεμάτη με οικονομικούς κινδύνους και προκλήσεις. Εφόσον εφαρμόσετε ένα ορθό στρατηγικό πλάνο, τότε πολύ πιθανόν να εξελιχθείτε περαιτέρω επιχειρηματικά και να επιτύχετε ακόμα και τους πιο δύσκολους στόχους

Εξετάστε το κόστος και τα οφέλη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε μια κατεύθυνση που θα ωφελήσει την επιχείρηση σας μακροπρόθεσμα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166