Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή ανέφερε ότι εάν η θερμοκρασία στη Γη ανέβει πάνω από 1,5 °C θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη.
Ωστόσο το περίεργο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως το Bitcoin ενδέχεται να αυξήσει την παγκόσμια θερμοκρασία στη Γη κατά 2 °C μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.
Εντούτοις, εάν τελικά το Bitcoin καταφέρει να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία του κόσμου που θέλει να διεξάγει τις συναλλαγές του, όπως συμβαίνει και με διάφορες άλλες ψηφιακές υπηρεσίες, για παράδειγμα τις πιστωτικές κάρτες, τότε θα μπορούσε να αυξήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2033, σύμφωνα πάντα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Το Bitcoin απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας για πραγματοποιηθούν οι συναλλαγές των χρηστών μέσω του blockchain. Για όσους δεν γνωρίζουν, το blockchain είναι ένα σύστημα που εξασφαλίζει την καταγραφή των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί στο παγκόσμιο δίκτυο, οι οποίες μετά αποθηκεύονται σε ένα ψηφιακό βιβλίο και είναι προσβάσιμες από τον καθένα για να τις παρατηρήσει. Κάθε υπολογιστής αναζητά ταυτόχρονα την λύση σε ένα πολύπλοκο μαθηματικό πρόβλημα – μια διαδικασία που είναι γνωστή ως Mining (ελληνικά: εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων) και ανταμείβεται με ένα μικρό ποσοστό από τη συναλλαγή του Bitcoin.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Bitcoin υπήρξε σοβαρό σημείο κριτικής για χρόνια, κυρίως χάρη στο έργο του ολλανδού οικονομολόγου Alex de Vries. Η έρευνα του de Vries έχει διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ενέργειας εξαιτίας του Bitcoin είναι σχεδόν ισοδύναμη με τις ενεργειακές ανάγκες της Αυστρίας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, γιατί στο μέλλον εκτιμάται πως θα αυξηθεί και θα επιδεινωθεί η κατάσταση.
Ωστόσο, ακόμη και ο κ. De Vries εκπλήσσεται από τη νέα έρευνα του ΟΗΕ, η οποία υποδηλώνει ότι η επιτυχία του Bitcoin θα μπορούσε να σημαίνει κακά νέα για όλους μας επάνω στη Γη.
Ο De Vries ανέφερε: «Αυτό το στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα του ΟΗΕ είναι πραγματικά ένα συγκλονιστικό εύρημα σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας που οφείλεται στο Bitcoin. Ήδη ήξερα ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ακραία, αλλά δεν είχα σαφή εικόνα των περιβαλλοντικών που προκαλείται από το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα».
Βάσει της ανάλυσης που έγινε για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Bitcoin παρήγαγε 69 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξείδιο του άνθρακα (CO2), μόνο κατά την περσινή χρονιά. Για να καταστήσουμε κατανοητό το συγκεκριμένο στοιχείο, αυτό ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από το 1% όλων των εκπομπών CO2 από την παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως.
Η κατανάλωση της ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα που επιφέρει το Bitcoin εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από το Mining. Εάν τα έσοδα δεν αυξηθούν, τότε προφανώς αντίστοιχα δεν θα αυξηθεί και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.