Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρζ δεσμεύθηκε σήμερα (29 Δεκεμβρίου 2018) να επιβάλει ψηφιακό φόρο στις μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου και τις τεχνολογίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας για να σταματήσει την κραυγαλέα φοροδιαφυγή που υπάρχει εδώ και χρόνια.
Επίσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει να εφαρμόσει κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον μια νέα κοινοτική εισφορά στις μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες, όπως η Google, η Apple, το Facebook και το Amazon, που ως γνωστόν προσφεύγουν σε διάφορα τεχνάσματα για να αποφύγουν την φορολογική επιβάρυνση που τους αναλογούν.
«Είναι απόλυτα δίκαιο να πληρώνουν οι διαδικτυακοί γίγαντες τους φόρους που τους αναλογούν στην Ευρώπη», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρζ σε δήλωση του. «Εκτός από την κίνηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ενεργήσουμε και σε εθνικό επίπεδο, εισάγοντας έτσι ένα νέο ψηφιακό φόρο στην Αυστρία.
Ο κ. Κουρζ δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ «συμφωνούν σχεδόν ομόφωνα ότι υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο φόρο».
Είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, ο Χάρτγουγκ Λόγκερ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία επεξεργασίας των λεπτομερειών και της εφαρμογής του νέου ψηφιακού φόρου, και μάλιστα εκτιμάται πως θα παρουσιάσει το βασικό πλαίσιο στην Αυστριακή Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου.
Υπολογίζεται πως ο ψηφιακός φόρος θα τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων φορολογικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης το 2020.
«Ο στόχος είναι σαφής – να φορολογηθούν οι εταιρείες που παράγουν τεράστια κέρδη στο διαδίκτυο, όπως το Facebook ή το Amazon, και όπως είθισται να συμβαίνει δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρο στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρζ.
«Εκτός από τη φορολόγηση επί των άμεσων πωλήσεων, η Γαλλία θα απαιτήσει επίσης από τις εταιρείες να καταβάλουν εισφορά επί των διαφημιστικών εσόδων, και την μεταπώληση των ιδιωτικών δεδομένων», ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire νωρίτερα αυτό το μήνα.
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, μέχρι τώρα οι Αμερικανικές εταιρείες, όπως το Facebook Google, Apple και Amazon έχουν το δικαίωμα να δηλώνουν τα εισοδήματά τους σε οποιοδήποτε κράτος μέλος επιθυμούν, ωστόσο αυτή μεθοδολογία τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουν χώρες χαμηλής φορολογίας όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο.
Εν τούτοις αυτές οι εταιρείες, κατά μέσο όρο, καταβάλλουν εισφορά 9%, σε σύγκριση με 23% που πληρώνουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, όμως αυτή η τακτική προάγει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, κάτι που φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να το σταματήσει, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και όπως πάντα την πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές έχουν προκαλέσει οργή στους ψηφοφόρους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που διαμαρτύρονται έντονα για αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, αλλά το 28μελές μπλοκ της ΕΕ, χωρίζεται στην ουσία σε δύο μέρη, δηλαδή σε εκείνους που ευνοούνται όπως η Ιρλανδία που έχει 9% φορολογία και η Βουλγαρία 10%, και από την άλλη πλευρά οι αδικημένοι όπως η Ελλάδα που έχει τον υψηλότερο φόρο.