Η κομμουνιστική κυβέρνηση του Βιετνάμ επέβαλε λογοκρισία στο διαδίκτυο

Η κομμουνιστική κυβέρνηση του Βιετνάμ επέβαλε λογοκρισία στο διαδίκτυο

Το Βιετνάμ επέβαλε ένα αμφιλεγόμενο νόμο και τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα (1 Ιανουαρίου 2019) όπου απαιτεί από τις εταιρείες του διαδικτύου να αφαιρέσουν το περιεχόμενο που οι κομμουνιστικές αρχές θεωρούν ότι είναι εναντίον του κράτους, σε μια κίνηση που οι ακτιβιστές την ονομάζουν «ολοκληρωτικό μοντέλο ελέγχου των πληροφοριών που διακινούνται στο διαδίκτυο της χώρας».

Ο νέος νόμος που υποτίθεται πως προασπίζει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει λάβει έντονη κριτική από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και απο τους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου που λένε ότι μιμείται την κατασταλτική λογοκρισία της Κίνας που επέβαλε στο διαδίκτυο και πλέον κανένας πολίτης δεν μπορεί να περιηγηθεί ανώνυμα.

Ο νόμος απαιτεί από τις εταιρείες του διαδικτύου να αφαιρέσουν το περιεχόμενο που η κυβέρνηση θεωρεί «τοξικό».

Οι τεχνολογική γίγαντες όπως το Facebook και η Google θα πρέπει επίσης να παραδίδουν τα δεδομένα των χρηστών εάν τους το ζητήσει η κυβέρνηση, επίσης είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν γραφεία στο Βιετνάμ, ούτως ώστε να ελέγχεται ανά πάσα στιγμή από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας (MPS) της κομμουνιστικής χώρας δημοσίευσε το Νοέμβριο ένα σχέδιο διατάγματος για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου, παρέχοντας προθεσμία στις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες διαδικτύου στο Βιετνάμ έως και 12 μήνες για να συμμορφωθούν.

Η MPS δήλωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο είχε ως στόχο την εξουδετέρωση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και την εξάλειψη «εχθρικών και αντιδραστικών δυνάμεων» που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να προκαλέσουν βία και διαμαρτυρίες, σύμφωνα με τους νομοθέτες του Βιετνάμ.

Σε απάντηση του νόμου, ο οποίος εγκρίθηκε από το Βιετναμέζικο κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, το Facebook δήλωσε ότι δεσμεύεται να προστατεύει τα δικαιώματα των χρηστών του και να επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζονται ελεύθερα και με ασφάλεια, όμως από ότι φαίνεται έχει υποκύψει στις πιέσεις του Κομμουνιστικού καθεστώτος

Συγκεκριμένα το Facebook ανέφερε: «Θα αφαιρέσουμε περιεχόμενο που παραβιάζει τα πρότυπα του Facebook όταν αυτό πέφτει στην αντίληψή μας, αφού ως γνωστόν ο ιστότοπος μας εφαρμόζει μια σαφή διαδικασία για τη διαχείριση αιτημάτων από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, το Ανόι ανέφερε ότι η Google λαμβάνει δεσμεύτηκε να ανοίξει γραφείο στο Βιετνάμ με την προοπτική να συμμορφωθεί με τον καινούργιο νόμο.

Ο νόμος απαγορεύει επίσης στους χρήστες του διαδικτύου στο Βιετνάμ να διαδίδουν πληροφορίες που θεωρούνται αντι-κυβερνητικές, εχθρικές προς τη χώρα, ή χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να διαστρεβλώνουν τα αληθινά γεγονότα και κατά συνέπεια να μην μπορούν «δημοσιεύουν ψευδείς πληροφορίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση και ζημιά στις κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες του Βιετνάμ».

Φυσικά αρκετοί επικριτές που μάχονται για την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο λένε ότι τέτοιου είδους πρακτικές βάζουν τις βάσεις ούτως ώστε να μπουν γερά θεμέλια στη λογοκρισία των πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας