Η Χιλή θέσπισε ιστορική απαγόρευση κατά των πλαστικών σακουλών

Η Χιλή θέσπισε ιστορική απαγόρευση κατά των πλαστικών σακουλών

Η Χιλή θέσπισε ιστορική απαγόρευση κατά των πλαστικών σακουλών.

Σήμερα (4 Αυγούστου 2018) η Χιλή έγραψε ιστορία, αφού έγινε η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που απαγόρευσε την εμπορική χρήση πλαστικών σακουλών.

Ο πρόεδρος της χώρας, ο Σεμπάστιαν Πίνερα δήλωσε σε μία δημόσια τελετή για την ανακοίνωση του συγκεκριμένου εγχειρήματος στο κέντρο του Σαντιάγκο ότι: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχουμε προβεί σε αυτό το αποφασιστικό μέτρο». Μάλιστα μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Πίνερα μοίραζε υφασμάτινες σακούλες στους περαστικούς για να δώσει το καλό παράδειγμα στον κόσμο, ούτως ώστε να υιοθετήσουν αυτό τον τρόπο ζωής.

Από δω και στο εξής πλέον, οι μεγάλες εταιρείες θα έχουν έξι μήνες περιθώριο για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης πλαστικών σακουλών, ενώ στις μικρότερες επιχειρήσεις θα δοθεί δύο χρόνια περιθώριο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή πλαστικής σακούλας, εκτός εκείνων που συνιστούν πρωτογενή συσκευασία “απαραίτητη για την υγιεινή ή για την πρόληψη της σπατάλης τροφής”, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα της κυβερνήσεως Diario Oficial (είναι το μέσο δημοσίευσης των νόμων , διαταγμάτων και άλλων νομικών κανονισμών που εκδίδονται από κρατικούς φορείς. Επιπλέον, δημοσιεύονται ορισμένες δημόσιες και ιδιωτικές πράξεις).

Αυτοί που θα παραβιάζουν την απαγόρευση θα υπόκεινται σε πρόστιμο 370 δολαρίων, σε μια χώρα όπου ο ελάχιστος μισθός είναι μόλις 800 δολάρια.

«Χωρίς αμφιβολία, κάναμε ένα τεράστιο βήμα προς μια καθαρότερη Χιλή», πρόσθεσε ο Πίνερα.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες θα περιορίζονται αυστηρά στην παράδοση μέχρι δύο πλαστικών σακουλών ανά συναλλαγή.

Ωστόσο η παρούσα ενέργεια έχει βαθύτερη έννοια, διότι έτσι θα προστατευθεί το θαλάσσιο οικοσύστημα της χώρας και γενικότερα θα συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη. H Χιλή έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 17 εκατομμύρια κατοίκους, και θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες χώρες στη Λατινική Αμερική και μάλιστα σύμφωνα με εκτίμηση του 2018, υπολογίζεται πως το Α.Ε.Π. (PPP) της χώρας εκτιμάται είναι 472.413 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή λίγο παραπάνω από εκείνο της Ελλάδας.

Η πλαστικές συσκευασίες πάσης φύσεως ενέχουν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον, επηρεάζοντας εκατομμύρια θαλάσσια είδη.Μάλιστα τα τοξικά σωματίδια που απελευθερώνονται από την σταδιακή αποσύνθεση του πλαστικού στον ωκεανό απορροφούνται από τα ψάρια και μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στο πιάτο των ανθρώπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας