Η διαχρονική γοητεία του private tailoring

Η διαχρονική γοητεία του private tailoring

Ο οίκος Gieves & Hawkes είναι πιθανότατα ένας από τους παλιότερους στο χώρο της μόδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το 1771 που ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Λονδίνο, ράβοντας κυρίως αξιωματικούς του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, μέχρι και τις μέρες μας, δεν έχει κλείσει ούτε μια μέρα! Προφανώς λοιπόν, για να συνεχίζει επί 223 χρόνια να φτιάχνει ανδρικά ρούχα, κάτι κάνει καλά.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Thomas Hawkes άνοιξε ένα παραδοσιακό ραφτάδικο για την υψηλή κοινωνία της Λόνδρας. Αρχικά η πελατεία αποτελούνταν κυρίως από ενστόλους- ο μύθος λέει ότι ο Βασιλιάς Γέωργιος ο 3ος ήταν επίσης πιστός πελάτης του- και σταδιακά η φήμη του Hawkes εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Αγγλία.

Ο James Watson Gieve άρχισε το δικό του ταξίδι στα ανδρικά κουστούμια και στις στρατιωτικές στολές το 1835. Το 1852 έφτιαξε μαζί με τον Joseph Galt το δικό του μαγαζί και το 1887 δημιούργησε την εταιρεία Gieves & Co. Πέθανε το 1888.

Οι δυο επιχειρήσεις συνέχισαν την παράλληλη πορεία τους μέχρι το 1974, όταν η Gieves Ltd αγόρασε την Hawkes & Co. Ο γάμος γέννησε τo brand Gieves & Hawke, το οποίο από το 2012 ανήκει στην Trinity Limited. O οίκος που διατηρεί τη βάση του στο νούμερο 1 της οδού Savile Row στο Λονδίνο είναι πλέον κάτι σαν συνώνυμο του bespoke ντυσίματος. Παράγει κουστούμια κυρίως, αλλά και μεμονωμένα κομμάτια κατά παραγγελία (παλτά, τζάκετ, παντελόνια, αξεσουάρα), ενώ συνεχίζει να φτιάχνει και στρατιωτικές στολές αξιωματικών. Όσοι αντιλαμβάνονται το ντύσιμο ως προσωπική δήλωση πίστης στην παραδοσιακή κομψότητα και έχουν ασφαλώς τα χρήματα για να επενδύσουν σε ένα bespoke κουστούμι, ξέρουν που να απευθυνθούν.

Βέβαια, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης και το ακριβό κόστος αυτών των ενδυμάτων, οφείλετε να ξέρετε ότι τέτοιου είδους εκλεκτά ρούχα τα φορούν μόνο οι οικονομικά ευκατάστατοι και όχι οποιοσδήποτε θνητός, κάτι που υπάγεται ότι απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό που είναι επιλεκτικό και δεν κάνει συμβιβασμούς στην εξωτερική του εμφάνιση όταν επιλέγει κάποιο ρούχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας