ΑρχικήΔιαδίκτυοTwitch: Αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με μουσική

Twitch: Αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με μουσική

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση που εξέδωσε η πλατφόρμα του twitch για τις αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη μουσική.

Σήμερα, δημοσιεύσαμε μια ανάρτηση ιστολογίου που διευθετεί ερωτήσεις και προβληματισμούς των δημιουργών σχετικά με την πρόσφατη αύξηση των αποσύρσεων DMCA από κατόχους δικαιωμάτων μουσικής. Παρόλο που αυτό δεν μπορεί να σε επηρεάσει άμεσα, είναι σημαντικό κάθε δημιουργός να κατανοήσει τι είναι το DMCA, πώς να διασφαλίσεις ότι οι ροές σου δεν παραβιάζουν το έργο των άλλων (και τι πρέπει να κάνεις αν μπορείς) και ποιες αλλαγές κάνουμε για να συμβάλλουμε στη διευκόλυνση της πλοήγησης στο DMCA (και παρόμοιων νόμων) για όλους. Το πλήρες μήνυμά μας περιλαμβάνεται παρακάτω.

Δημιουργέ, σε ακούμε. Η απογοήτευση και η σύγχυσή σου σχετικά με πρόσφατα θέματα πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη μουσική είναι απολύτως δικαιολογημένες. Τα πράγματα μπορούν, και πρέπει, να είναι καλύτερα για τους δημιουργούς από ό,τι ήταν πρόσφατα και αυτή η ανάρτηση περιγράφει τα επόμενα βήματά μας για να το πετύχουμε αυτό. Από εδώ και στο εξής, θα είμαστε πιο διαφανείς σχετικά με το τι συμβαίνει και ποια εργαλεία και πόρους δημιουργούμε για να βοηθήσουμε.

Η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και το DMCA δεν είναι μικρά ή απλά θέματα, επομένως η παρούσα ανάρτηση δεν θα είναι σύντομη. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να περιορίσουμε τη νομική ορολογία στο ελάχιστο, αν και θα υπάρχουν κάποιοι τεχνικοί όροι σε διάφορα σημεία.

DMCA και Twitch

Πρώτα απ’ όλα, μια γρήγορη ανασκόπηση του τι είναι πραγματικά το DMCA. Ο νόμος περί ψηφιακής πνευματικής ιδιοκτησίας (Digital Milennium Copyright Act, DMCA) είναι ένα σύνολο νόμων των ΗΠΑ που σου επιτρέπει να δημιουργείς και να μοιράζεσαι περιεχόμενο σε παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών όπως το Twitch. Συμμορφωνόμαστε με το DMCA και παρόμοιες νομοθεσίες παγκοσμίως. Μέρος της συμμόρφωσης σημαίνει ότι όταν ένας κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων πιστεύει ότι ένας streamer έχει χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό του χωρίς άδεια, έχουμε εφαρμόσει μια διαδικασία για να μπορεί να ζητήσει την απόσυρση του περιεχομένου.

Όταν λαμβάνουμε μια ειδοποίηση DMCA, επεξεργαζόμαστε την ειδοποίηση σύμφωνα με τις Οδηγίες για το DMCA. Αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση του περιεχομένου, την κοινή χρήση των λεπτομερειών με τον κάτοχο του καναλιού και την παρακολούθηση του ισχυρισμού.

Οι ειδοποιήσεις απόσυρσης DMCA μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σου να μεταδίδεις ροή επειδή, ως μέρος των προσπαθειών μας για συμμόρφωση με το DMCA και παρόμοιες παγκόσμιες νομοθεσίες, εκδίδουμε και παρακολουθούμε ειδοποιήσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων και αποκλείουμε τους λογαριασμούς όσων παραβιάζουν επανειλημμένα τα πνευματικά δικαιώματα άλλων.

Αυτή η πολιτική είναι σημαντική επειδή σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των δημιουργών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούν ή ηχογραφούν μουσική, καθώς και τα δικαιώματα όσων κατέχουν και ελέγχουν πνευματικά δικαιώματα. Ως εταιρεία που είναι διαμορφωμένη γύρω από μια κοινότητα ατόμων που δημιουργούν περιεχόμενο, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Πρόσφατες ειδοποιήσεις DMCA

Πώς φτάσαμε σε αυτήν τη στιγμή; Μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι streamer λάμβαναν λιγότερες από 50 ειδοποιήσεις DMCA σχετικά με τη μουσική κάθε χρόνο στο Twitch. Από τον Μάιο, ωστόσο, εκπρόσωποι των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών άρχισαν να στέλνουν χιλιάδες ειδοποιήσεις DMCA κάθε εβδομάδα που στόχευαν σε αρχεία δημιουργών, κυρίως για αποσπάσματα κομματιών σε παλαιότερα κλιπ. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μεγάλες παρτίδες ειδοποιήσεων και δεν περιμένουμε να μειωθούν.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: 1) εάν αναπαράγεις ηχογραφημένη μουσική στη ροή σου, πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις και 2) εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, πρέπει να ελέγξεις τα παρελθοντικά VOD και κλιπ σου που ενδέχεται να περιέχουν μουσική και να διαγράψεις τυχόν ανάλογα αρχεία.

Νιώσαμε την ίδια έκπληξη όσο και πολλοί από εσάς από αυτόν τον ξαφνικό καταιγισμό ειδοποιήσεων. Συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι έπρεπε να παρέχουμε στους streamer περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαλεία διαχείρισης περιεχομένου, για να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν αυτόν τον πρωτοφανή αριθμό ειδοποιήσεων που καταφθάνουν ταυτόχρονα. Έτσι, ενώ συνεχίσαμε να καταργούμε περιεχόμενο που στοχεύεται από αυτές τις ειδοποιήσεις, όπως απαιτείται από το DMCA, κατανοούμε ότι τα VOD και τα κλιπ περασμένων ετών ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την τρέχουσα προσέγγισή σου στη μουσική. Επομένως, θέσαμε επίσης σε παύση την επεξεργασία των αθετήσεων που σχετίζονται με αυτές τις μαζικές ειδοποιήσεις, προκειμένου να σου παρέχουμε τα εργαλεία, τις πληροφορίες και τον χρόνο που θα χρειαστείς για να τις χειριστείς.

Αναλύσαμε τις ειδοποιήσεις που λάβαμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι περισσότερο από το 99% των ειδοποιήσεων αφορούσαν κομμάτια που αναπαρήγαγαν οι streamer στο παρασκήνιο της ροής τους.

Το νόημα του DMCA είναι να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των κατόχων δικαιωμάτων (οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες σε αυτήν την περίπτωση) και των δημιουργών. Λόγω αυτού, αναγκαστήκαμε να διαγράψουμε τα VOD και τα κλιπ που εντοπίστηκαν στις ειδοποιήσεις. Με αυτόν τον τρόπο δείξαμε τη δέσμευσή μας να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας βάσει του DMCA, ενώ μας έδωσε και την ευκαιρία να βρούμε τον καλύτερο τρόπο διευθέτησης παραβιάσεων σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπό αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, αναγνωρίσαμε ότι οι δημιουργοί πρέπει να έχουν μια εύλογη ευκαιρία να κατανοήσουν ότι το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε στο παρελθόν στοχεύτηκε ως φερόμενο ως παραβιαστικό και να τους δοθεί η ευκαιρία να αλλάξουν την προσέγγισή τους στη χρήση μουσικής πριν προσβληθούν με αθετήσεις.

Αυτό οδήγησε στην τρέχουσα κατάσταση, η οποία είναι σαφώς απογοητευτική και ανησυχητική για πολλούς από εσάς. Δεδομένων των περιστάσεων, το email προειδοποίησης που λάβατε πολλοί από εσάς δεν περιελάμβανε όλες τις πληροφορίες που θα λαμβάνατε κανονικά σε μια ειδοποίηση DMCA (συνήθως, όταν λαμβάνουμε μια ειδοποίηση DMCA για το κανάλι σου, σου στέλνουμε ένα email που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το φερόμενο ως παραβιασμένο έργο, ποιος είναι ο προσφεύγων, πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος με τον προσφεύγοντα και πιθανές κυρώσεις βάσει της πολιτικής επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων, ώστε να μπορείς να λάβεις μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το αν θα υποβάλεις αντικοινοποίηση ή θα ζητήσεις ανάκληση). Ακούμε τα σχόλιά σου σχετικά με το πόσο απογοητευτικά λίγες πληροφορίες παρείχαμε και θα έπρεπε να έχουμε κάνει αυτό το προειδοποιητικό email πολύ πιο ενημερωτικό και χρήσιμο.

Τους τελευταίους αρκετούς μήνες, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση εκ μέρους τόσο των κατόχων δικαιωμάτων όσο και των δημιουργών. Ένα από τα λάθη που κάναμε ήταν να μη δημιουργήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να δώσουμε στους δημιουργούς τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τις δικές τους βιβλιοθήκες VOD και κλιπ. Με το δίκιο σας αναστατωθήκατε, καθώς η μόνη επιλογή που παρείχαμε ήταν ένα εργαλείο μαζικής διαγραφής για τα κλιπ και σας δώσαμε μόνο μια προειδοποίηση τριών ημερών για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο. Θα μπορούσαμε να έχουμε αναπτύξει πιο εξελιγμένα, φιλικά προς τον χρήστη εργαλεία εδώ και αρκετό καιρό. Η ευθύνη που δεν έγινε κάτι τέτοιο είναι δική μας. Και θα μπορούσαμε να έχουμε παράσχει στους δημιουργούς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να διευθετήσουν τις βιβλιοθήκες τους VOD και κλιπ, κάτι το οποίο ήταν επίσης παράλειψή μας. Λυπούμαστε πραγματικά για αυτά τα λάθη και υποσχόμαστε ότι στο μέλλον θα το διαχειριστούμε καλύτερα.

Πως να αποφύγεις τις ειδοποιήσεις DMCA

Μια σημαντική ερώτηση που ακούσαμε από εσάς είναι η εξής: πώς μπορώ να μεταδώσω ροή με ασφάλεια και σιγουριά στο Twitch χωρίς να χρειάζεται να ανησυχώ για τη λήψη ειδοποιήσεων DMCA από τη χρήση μουσικής;

Προπαντός, μην αναπαράγεις ηχογραφημένη μουσική στη ροή σου, εκτός εάν έχεις όλα τα δικαιώματα για τη μουσική ή έχεις την άδεια του(των) κατόχου(-ων) των απαραίτητων δικαιωμάτων. Αυτό αποτελεί και την καλύτερη προστασία για τις ροές σου στο μέλλον. Εάν δεν είσαι σίγουρος/-η αν έχεις όλα τα δικαιώματα, είναι πολύ πιθανό να μην τα έχεις. Αν θέλεις να συμπεριλάβεις ηχογραφημένη μουσική στη ροή σου, χρησιμοποίησε μια εναλλακτική λύση με πλήρη άδεια, όπως το Soundtrack από το Twitch, ή άλλες βιβλιοθήκες μουσικής χωρίς πνευματικά δικαιώματα όπως τα Soundstripe, Monstercat Gold, Chillhop, Epidemic Sound και NCS.

Παρόλο που δεν έχουμε λάβει παρά μόνο ελάχιστες ειδοποιήσεις DMCA που στοχεύουν στη μουσική εντός παιχνιδιών, εάν παίζεις παιχνίδια με ηχογραφημένη μουσική σε αυτά, συνιστούμε να ελέγχεις τις άδειες χρήσης τελικού χρήστη (το μεγάλο κείμενο στην αρχή του παιχνιδιού) για να δεις με ποιον τρόπο καλύπτουν οι όροι τη μετάδοση ροής με τη συγκεκριμένη μουσική. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να αναζητήσεις την επίσημη άδεια χρήσης τελικού χρήστη ενός παιχνιδιού στο διαδίκτυο και, στη συνέχεια, να πραγματοποιήσεις αναζήτηση με τα πλήκτρα ctrl+f (Command+f σε Mac) για λέξεις όπως “ροή”, “άδεια” και “μουσική” για να βρεις τις σωστές ενότητες. Εάν δεν είσαι σίγουρος/-η για τα δικαιώματα, ορισμένα παιχνίδια σού δίνουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσεις τη μουσική κατά τη ροή ή μπορείς να θέσεις σε σίγαση τον ήχο του παιχνιδιού μόνος/-η σου. Εάν δεν ισχύει κανένα από αυτά, σκέψου το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσεις τα VOD και τα κλιπ.

Για τα αρχεία ροής σου (VOD και κλιπ), αυτή τη στιγμή οι μόνες επιλογές σου, αν νομίζεις ότι περιέχουν μη αδειοδοτημένη μουσική, είναι είτε να τα εξετάσεις ένα προς ένα είτε, για τα κλιπ, να χρησιμοποιήσεις το εργαλείο “διαγραφή όλων” που παρέχουμε. Κατανοούμε ότι και οι δύο αυτές επιλογές έχουν μειονεκτήματα και προσπαθούμε να σου παρέχουμε περισσότερες και καλύτερες επιλογές το συντομότερο δυνατό. Θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν σωστά τα παραπάνω και ενδέχεται να προκύψουν νέες προκλήσεις στο μέλλον. Ανεξαρτήτως αυτού, δεσμευόμαστε εδώ και τώρα να επενδύουμε στη δημιουργία καλύτερων εργαλείων και να σε ενημερώνουμε για την πρόοδό μας.

Νέα προϊόντα και εργαλεία

Από τότε που ξεκίνησε η εισροή ειδοποιήσεων DMCA, εργαζόμαστε για τη δημιουργία νέων (και τη βελτίωση των υπαρχόντων) εργαλείων, για να βοηθήσουμε τους δημιουργούς (όπως το εργαλείο μαζικής διαγραφής κλιπ). Αυτή η εργασία συνεχίζεται. Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν θα είναι ορατές στην κοινότητα, αλλά εστιάζουμε σε τρεις τομείς όπου μάθαμε ότι χρειάζεσαι περισσότερη υποστήριξη από εμάς:

Πρώτον, δεν έχεις επαρκή έλεγχο στο ηχογραφημένο περιεχόμενο στο κανάλι σου. Έχουμε κάνει βελτιώσεις για να σου δώσουμε τη δυνατότητα να διαγράφεις μαζικά κλιπ, αλλά επιπλέον, (1) θα επεκτείνουμε τη χρήση της τεχνολογίας για τον εντοπισμό ήχου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και (2) θα σου παρέχουμε πιο λεπτομερείς τρόπους για τη διαχείριση του αρχείου σου αντί για μια επιλογή “διαγραφή όλων”.

Δεύτερον, θα το κάνουμε ευκολότερο για εσένα να ελέγχεις ποιος ήχος από τις ζωντανές ροές σου θα εμφανίζεται στο καταγεγραμμένο περιεχόμενό σου. Το Soundtrack από το Twitch έχει ενσωματωμένο μέρος αυτής της τεχνολογίας και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε διαθέσιμο για όλους ανεξάρτητα από το αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το Soundtrack, για το οποίο έχουμε εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα δικαιώματα, ή μουσική από άλλους που παρέχουν μουσική χωρίς δικαιώματα.

Τρίτον, πρέπει να σου δώσουμε τη δυνατότητα να ελέγξεις πραγματικά το φερόμενο ως παραβιαστικό περιεχόμενό σου όταν λαμβάνεις μια ειδοποίηση DMCA, επιπλέον των λεπτομερειών που ήδη παρέχονται στις ειδοποιήσεις απόσυρσής μας, δηλαδή πληροφορίες σχετικά με το προστατευόμενο από πνευματικά δικαιώματα έργο που φέρεται ότι παραβιάστηκε, ποιος είναι ο προσφεύγων και πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τον προσφεύγοντα. Πρέπει επίσης να σε βοηθήσουμε να υποβάλεις πιο εύκολα αντικοινοποιήσεις εάν πιστεύεις ότι έχεις τα δικαιώματα χρήσης του περιεχομένου, για παράδειγμα, επειδή έχεις εξασφαλίσει μια άδεια, πιστεύεις ότι η χρήση είναι ορθή χρήση, ο προσφεύγων δεν ελέγχει τα δικαιώματα, ή πιστεύεις ότι έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις τη μουσική χωρίς άδεια.

Μερικοί από εσάς ρωτήσατε γιατί δεν διαθέτουμε άδεια που να καλύπτει οποιαδήποτε και όλες τις χρήσεις ηχογραφημένης μουσικής. Είμαστε σε διαρκείς συζητήσεις με τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες σχετικά με πιθανές προσεγγίσεις για πρόσθετες άδειες που θα ήταν κατάλληλες για την υπηρεσία Twitch. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι τρέχουσες δομές για άδειες που διαθέτουν οι δισκογραφικές εταιρείες με άλλες υπηρεσίες (οι οποίες συνήθως λαμβάνουν μερίδιο των εσόδων από τους δημιουργούς για την πληρωμή των δισκογραφικών εταιρειών) δεν έχουν νόημα για το Twitch. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημιουργών μας δεν έχει ηχογραφημένη μουσική ως μέρος των ροών τους και οι επιπτώσεις στα έσοδα για τους δημιουργούς μιας τέτοιας συμφωνίας είναι σημαντικές. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες δομές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για τη μοναδική υπηρεσία του Twitch, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς ότι μπορεί να χρειαστεί ορισμένος χρόνος για να υλοποιηθούν ή μπορεί και να μην συμβούν ποτέ. Εν τω μεταξύ, επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία εργαλείων, για να σε βοηθήσουμε καλύτερα να διαχειριστείς τα VOD και τα κλιπ και να παρέχουμε επιλογές αδειοδοτημένης μουσικής, όπως το Soundtrack, ενώ εξετάζουμε όλες τις επιλογές.

Και για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, όσον αφορά του δημιουργούς μουσικής: πληρώνουμε άδειες δημόσιας ερμηνείας, ώστε να μπορείς να ερμηνεύεις μουσική ζωντανά για τις κοινότητές σου. Πρέπει επίσης να αποφύγεις τη χρήση προηχογραφημένης μουσικής και να απενεργοποιήσεις τα VOD και τα κλιπ, εκτός εάν έχεις τα δικαιώματα για τη μουσική και τις συνθέσεις.

Τρόποι για να παραμείνεις εκπαιδευμένος

Έχουμε να κάνουμε δουλειά και, ταυτόχρονα, σε παροτρύνουμε να συνεχίσεις να ενημερώνεσαι για τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι σημαντικά, όχι μόνο λόγω των ζητημάτων που καλύψαμε σε αυτήν την ανάρτηση, αλλά και επειδή δημιουργούνται καθημερινά από στιχουργούς, καλλιτέχνες ηχογραφήσεων, συγγραφείς και άλλους δημιουργούς, όπως είσαι κι εσύ. Παρόλο που μπορείς να λάβεις χρήσιμα μέτρα για τη διαχείριση του υπάρχοντος περιεχομένου σου, διατρέχεις τον κίνδυνο να λάβεις ειδοποίηση απόσυρσης DMCA κάθε φορά που χρησιμοποιείς τα πνευματικά δικαιώματα κάποιου άλλου στο κανάλι σου χωρίς άδεια.

Προκειμένου να συμβάλλουμε στη συνεχή εκπαίδευση σχετικά με αυτό το θέμα, προσθέσαμε σε μια σελίδα με τίτλο “Πνευματικά δικαιώματα και το κανάλι σου” στο Κέντρο Δημιουργών και φιλοξενήσαμε μια συμπληρωματική ζωντανή ροή όπου απαντήσαμε ζωντανά σε ερωτήσεις της κοινότητας. Από εδώ και στο εξής, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες και πόρους στην κοινότητά μας. Ξεκινώντας στις 18 Νοεμβρίου, θα φιλοξενήσουμε την πρώτη από τις τέσσερις επιπλέον ζωντανές συνεδρίες του Κέντρου Δημιουργών. Τα θέματα θα περιλαμβάνουν Επισκόπηση του DMCA, Μουσικούς στο Twitch και DMCA, και Πνευματικά δικαιώματα και διαχείριση του περιεχομένου Twitch. Αυτές οι συνεδρίες θα εξετάσουν αυτά τα ζητήματα σε βάθος, με πληροφορίες τόσο από εσωτερικούς όσο και από τρίτους εμπειρογνώμονες και ελπίζουμε ότι θα σου φανούν χρήσιμες. Φρόντισε να ακολουθείς το Κέντρο Δημιουργών , για να εξασφαλίσεις ότι λαμβάνεις ειδοποιήσεις όταν οι συνεδρίες μεταδίδονται ζωντανά. Θα προγραμματίσουμε επιπλέον συνεδρίες ανάλογα με τις ανάγκες και την απόκριση σε αυτές τις συνεδρίες και τις συνεχιζόμενες ανάγκες της κοινότητας του Twitch.

Με γνώμονα τη διαφάνεια

Γνωρίζουμε ότι πιθανώς υπάρχουν πολλές ακόμα ερωτήσεις τις οποίες δεν καλύψαμε εδώ. Αρχίσαμε να συλλέγουμε ορισμένες που λάβαμε από την κοινότητα και συντάξαμε αυτές τις Συχνές ερωτήσεις. Εκτιμούμε πάντα τα επιπλέον σχόλια, επομένως δημιουργήσαμε ένα φόρουμ UserVoice σχετικά και με αυτό το θέμα.

Τέλος, θυμήσου να ελέγξεις το συντομότερο δυνατό τις ρυθμίσεις ασφαλείας για να επιβεβαιώσεις ότι το email που σχετίζεται με τον λογαριασμό σου είναι ενημερωμένο και επίτρεψε τα email από τη διεύθυνση no-reply@twitch.tv, για να διασφαλίσεις ότι θα λαμβάνεις τα σχετικά μηνύματα. Εδώ στέλνουμε περιοδικά υπενθυμίσεις και ειδοποιήσεις και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνεις τις πληροφορίες. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνομιλία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166