ΑρχικήΨυχαγωγίαΜαχαίρια Kramer, είναι απλά έργα τέχνης

Μαχαίρια Kramer, είναι απλά έργα τέχνης

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο νεαρός Bob Kramer, ένα δυσλεκτικό αγόρι από το Ντιτρόιτ, εγκατέλειπε το κολέγιο και ξεκινούσε να δουλέψει σε μια σειρά απίθανα επαγγέλματα, από μάγος και κλόουν σε τσίρκο έως σερβιτόρος και βοηθός σεφ, ήταν μάλλον απίθανο να φανταστεί την εξέλιξή του. Βλέποντας ότι οι νέοι μάγειρες δυσκολεύονταν να αγοράσουν ένα καινούριο καλό μαχαίρι, βάλθηκε με ένα φορτηγάκι να προσφέρει τις υπηρεσίες του ακονίζοντας τα παλιά τους.

Η καριέρα του άρχισε να σφυρηλατείται και τα μαχαίρια που φτιάχνει σήμερα στο χέρι θεωρούνται από τα ακριβότερα στον κόσμο, ενώ ο ίδιος συγκαταλέγεται στους 120 Master Bladesmiths της Αμερικής. Για κάθε chef’s knife, μαχαίρι ψωμιού, Santoku και Usuba, με δαμασκηνές λεπίδες και λαβές από έβενο, χρειάζεται δεκάδες εργατοώρες, ενώ οι φανατικοί τους τα θεωρούν έργα τέχνης. Ο χρόνος αναμονής για ένα από αυτά έφτανε κάποτε τα τρία χρόνια, ενώ για να τα αποκτήσει κανείς πλέον πρέπει είτε να πάρει μέρος σε μια από τις δημοπρασίες που οργανώνει είτε να επιλεγεί τυχαία σε μια από τις κληρώσεις του. Και για όσους δεν έχουν ούτε τα χρήματα ούτε την τύχη για να αποκτήσουν τα χειροποίητα μαχαίρια του, ο Kramer έχει λανσάρει μια σειρά με τη γερμανική εταιρεία Zwilling, με τιμές που ξεκινούν από τα 150 δολάρια.

Ο Μπόμπ Κράμερ (αγγλικά Bob Kramer) αναφέρεται συχνά ως ο σπουδαιότερος Αμερικανός κατασκευαστής μαχαιριών, ενώ τα δημιουργήματα του έχουν γίνει αντικείμενο λατρείας, λόγω της υψηλής αισθητικής τους, και μάλιστα χρησιμοποιούνται κατά κόρον, από τα μεγαλύτερα εστιατόρια όλου του κόσμου. Οι λεπίδες του Kramer είναι γνωστές για τον εξαιρετικά ανθεκτικό χάλυβα τους, και τα γοητευτικά σχέδια με τις κομψές λαβές από σπάνια ή εξωτικά ξύλα.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι αυτά τα μαχαίρια είναι σχετικά ακριβά, πράγμα που σημαίνει πως δεν προορίζονται για το οποιοδήποτε νοικοκυριό, παρά μόνο για τους λάτρεις της κουζίνας που έχουν μία σχετικά μεγάλη οικονομική επιφάνεια και είναι διατεθειμένοι να ακριβό πληρώσουν αυτά τα πανέμορφα και καλαίσθητα αξεσουάρ των σύγχρονων μαγείρων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166