ΑρχικήΕιδήσειςΗ διαμάχη με τα chip Transmeta Crusoe

Η διαμάχη με τα chip Transmeta Crusoe

Σχετικά με την Transmeta: Η NEC αναγκάστηκε να αποσύρει από την αγορά μια παρτίδα φορητών υπολογιστών της, που βασίζονταν σε επεξεργαστές της Transmeta, εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας σε μια παρτίδα chips. Η δυσλειτουργία οφείλεται σε ένα επεξεργαστικό λάθος, το οποίο εμφανίζεται μόνο όταν γίνεται επανεγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος και όχι κάτω από οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τους υπαινιγμούς των ανταγωνιστών και την απόφαση της IBM να εγκαταλείψει το chip Crusoe, οδήγησε την Transmeta σε μια ανώμαλη πορεία. Ευτυχώς, η NEC επιμένει στο chip, όπως και άλλοι, οι οποίοι αναζητούν μία εναλλακτική λύση στον “πεινασμένο” για ισχύ ανταγωνισμό.

Ωστόσο, η κακοήθεια συνεχίζεται. Για παράδειγμα, κυκλοφόρησαν λανθασμένες φήμες ότι η Sony απέσυρε φορητούς υπολογιστές, ενώ δεν το έκανε. Βρώμικα κόλπα οπώς αυτό με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάτι γίνεται με την αρχιτεκτονική της Transmeta, γεγονός το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Μου φαίνεται επίσης παράξενο το ότι η IBM δε θα χρησιμοποιήσει το chip, παρ’ όλο που το κατασκευάζει η ίδια για την Transmeta. Αν και δεν πιστεύω ότι η IBM παίζει βρώμικο παιχνίδι, νομίζω ότι κοιτάζει να επωφεληθεί από την κατάσταση. Η IBM κατασκεύασε τον επεξεργαστή Cyrix, ενώ κάποιοι από τους ανθρώπους της Transmeta είχαν δουλέψει προηγουμένως για τον Cyrix, οπότε η σύνδεση είναι προφανής. Η IBM είχε μια καλή συμφωνία για την πώληση του Cyrix με το όνομά της και ανταγωνιζόταν σκληρά τη Cyrix για πελάτες. Προφανώς, η Cyrix δεν είχε οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία, ενώ είναι κοινή πεποίθηση ότι η συμφωνία αποτελεί έναν από τους λόγους αποτυχίας της.

Υποψιάζομαι ότι η IBM δεν έχει κάνει την ίδια συμφωνία με την Trasmeta. Όμως, πιθανότατα, βλέποντας όλη αυτήν την πίεση που ασκείται στην Transmeta, ίσως αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει το chip, βάζοντας έτσι “το λιθαράκι” της σε αυτήν την πολύπλοκη διαδικασία “ξεζουμίσματος” της εταιρείας, με σκοπό τη σύναψη μιας άλλης καλής συμφωνίας. Σκληρότερη πολιτική κανείς;

Στο μεταξύ, στο “αρχηγείο” της IBM: Έχω εντυπωσιαστεί από την έρευνα της IBM. Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία άλλη εταιρεία που να καταφέρνει να μετατρέπει με τέτοια επιτυχία την έρευνα σε επικερδή προϊόντα. Δε γνωρίζω ακριβώς ποιος διαμόρφωσε την εταιρική ερευνητική κουλτούρα της (αν οι της IBM έχουν κάποια θεωρία, ας μου την πουν), αλλά μου προκαλεί δέος. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη που τράβηξε την προσοχή μου, είναι η πιθανότητα εμπορικής εκμετάλευσης MRAM (Μagnetoresistive RAM).

Η IBM βρήκε έναν τρόπο να κατασκευάσει τα chips με τη χρήση της τεχνολογίας CMOS.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Τα πλεονεκτήματα της MRAM είναι η ταχύτητα, οι χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας και η μη πτητικότητα – η ισχυρή τριάδα. H IBM υποστηρίζει ότι η παραγωγή των chips θα ξεκινήσει το 2004. Και παρ’ όλο που δεν πιστεύει ότι τα chips θα είναι τόσα πολλά όσα τα DRAM το 2004, εάν υπάρξει ζήτηση για αυτά, δε θα χρειαστεί πολύς καιρός για να καλυφθεί. Σύμφωνα με τον κ. Stuart Parkin, στέλεχος της IBM, που τελειοποίησε τη νέα αυτή διαδικασία, η MRAM είναι 1.000 φορές πιο γρήγορη από τη μνήμη flash, 20 φορές πιο γρήγορη από τη σιδηροηλεκτρική (ferroelectric) μνήμη (ο βασικός ανταγωνιστής) και 20 φορές γρηγορότερη από τη DRAM.


Επιπλέον, η MRAM εν λειτουργία καταναλώνει το 1/100 της ενέργειας που καταναλώνει η DRAM. Τα chips θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια πληθώρα μη πτητικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών “μαραφετιών” και συσκευών πρόσβασης στο Internet. Από τη στιγμή που η MRAM σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει την DRΑΜ, θα πρέπει να μας δώσει τον πραγματικό “στιγμιαίο” υπολογιστή.

Το “κλειδί” της επιτυχίας είναι η επεξεργασία CMOS. Η κατασκευή CMOS έχει γίνει το παγκόσμιο πρότυπο για την οικονομικότερη κατασκευή chips. Μεγάλο μέρος της σημερινής παραγωγής chips γίνεται από μονάδες κατασκευής CMOS σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντί να ειδικεύονται στην κατασκευή ενός chip, αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να κατασκευάσουν οποιοδήποτε chip βασίζεται στη διαδικασία CMOS.

Η πραγματική συνολική ικανότητα παραγωγής των κατασκευαστών CMOS έχει θέσει τις υπόλοιπες διαδικασίες σχεδόν εκτός ανταγωνισμού. Αυτός είναι ο λόγος, για παράδειγμα, για τον οποίο όλοι κάνουν σαν τρελοί με τους αισθητήρες CMOS για φωτογραφικές μηχανές. Οι CCDs δεν κατασκευάζονται με τη διαδικασία CMOS, κι έτσι η κατασκευή τους κοστίζει. Οι ειδικοί των chips υποστηρίζουν ότι το CMOS τελικά θα παραγκωνίσει εντελώς τους CCDs, εξαιτίας των πλεονεκτημάτων του όσον αφορά στο κόστος.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166