Η ΕΕ αποκαλύπτει περαιτέρω φορολογικά σχέδια για τους διαδικτυακούς γίγαντες

Η ΕΕ αποκαλύπτει περαιτέρω φορολογικά σχέδια για τους διαδικτυακούς γίγαντες

Η ΕΕ αποκαλύπτει περαιτέρω φορολογικά σχέδια για τους διαδικτυακούς γίγαντες.

Μια νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε τα σχέδιά της για εκτεταμένη φορολόγηση μεγάλων ψηφιακών εταιρειών βάσει του τόπου όπου βρίσκονται οι χρήστες τους, σε αντίθεση με τον τόπο όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία τους.

Το σχέδιο θα επιβάλλει φόρους σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Amazon, η Google και το Facebook, με κοινό φορολογικό συντελεστή να κυμαίνεται μεταξύ 1% και 5%, για να τους αποτρέψει ώστε να μην προβούν σε μεταφορά των κερδών που πραγματοποιούνται σε χώρες της ΕΕ με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία.

Εάν ψηφιστεί, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί σε εταιρείες με έσοδα άνω των 750 εκατ. Ευρώ παγκοσμίως και με έσοδα από διαδικτυακές δραστηριότητες στην ΕΕ τουλάχιστον 10 εκατ. Ευρώ ετησίως. Η πρόταση αναμένεται να δημοσιευθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του Μαρτίου, μολονότι εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές πριν από αυτό το διάστημα.

Εταιρείες όπως το Facebook και το Twitter που πωλούν διαδικτυακό χώρο διαφήμισης θα υπόκεινται στον νέο φόρο, καθώς και σε εκείνους, όπως η Google που πωλούν στοχευμένες διαφημίσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις των χρηστών. Η πρόταση υποδεικνύει επίσης ότι θα συμπεριλαμβάνονται και οι ψηφιακές αγορές που διεξάγονται μέσω της Amazon και τις επιχειρήσεις που πωλούν τις υπηρεσίες τους μέσω του διαδικτύου, όπως η Uber και η Airbnb. Ωστόσο, οι υπηρεσίες cloud computing και IT, οι υπηρεσίες online gaming και streaming θα απαλλαχθούν από τον καινούργιο φόρο.

Ο νέος φόρος θα μειώσει την ελκυστικότητα των χωρών με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, και από την άλλη πλευρά θα αυξήσει αυτόματα τις εισφορές στις χώρες στις οποίες είναι εγκατεστημένοι οι χρήστες, και όχι στις έδρες των επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τον νέο φόρο ως προσωρινό μέτρο που θα χρησιμοποιηθεί έως ότου εφαρμοστεί μια πιο ολοκληρωμένη λύση για δίκαιη ψηφιακή φορολογία.

Αν και η πρόταση της Επιτροπής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, θα χρειαστεί την έγκριση από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πριν να τεθεί σε ισχύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας